≫ 

Validnost diploma iz Srbije se ne dovodi u pitanje: Nije istina da neće važiti u svetu

Srbija je 2012. godine izabrana za punopravnog člana Evropske asocijacije agencija za akreditaciju i proveru kvaliteta u visokom obrazovanju ENQA

  • 2

Direktorka Nacionalnog akreditacionog tela (NAT) prof. Jelena Kočović kaže da se validnost fakultetskih diploma stečenih u Srbiji ni na koji način ne dovodi u pitanje i da ne zavisi od članstva Srbije u Evropskoj asocijaciji agencija za akreditaciju i proveru kvaliteta u visokom obrazovanju ENQA.

Srbija je 2012. godine izabrana za punopravnog člana ENQA, a 2017. godine stavljena „pod praćenje“, i dat nam je rok od dve godine za ispravljanje nedostatke.

- NAT je u oktobru, prošle godine, imao spoljašnju proveru od četvoročlane komisije recenzenata ENQA i uvereni smo da je NAT tom prilikom dobro predstavio svoje dosadašnje rezultate. U proteklih godinu i po dana urađeno je mnogo na formiranju nove metodologije za akreditaciju i spoljašnju proveru kvaliteta - navela je Kočović.

Ističe da su promenjeni pravilnici i standardi da bi se otklonile primedbe zbog kojih je bivši KAPK stavljen u status člana pod nadgledanjem.

Ključna promena koja je urađena je nazavisnost petočlanih recenzentskih komisija (tri profesora, stručnjak iz prakse i student) u formiranju mišljenja da li neka visokoškolska ustanova ili studijski program treba da se akredituje ili ne.

- Prilikom donošenja odluke Komisija za akreditaciju ne bi trebalo da promeni mišljenje recenzenata osim ako je u pitanju kršenje zakona. Mi do sada nismo imali takve slučajeve - navela je ona.

Univerzitet u Beogradu, beogradski univerzitet Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Dodaje da je NAT uložio velike napore da postane punopravni član Asocijacije agencija za akreditaciju i proveru kvaliteta u visokom obrazovanju ENQA, kako bi u potpunosti integrisali sistem visokog obrazovanja u Srbiji sa sistemom u evropskom prostoru, a poštujući propisane standarde od strane ENQA.

Pojedini mediji preneli su da su prof. Neda Bokan, bivša predsednica KAPK, i članica te Komisije prof. Verka Jovanović prekršile etički kodeks i omogućile da Jovanovićeva, iako zaposlena na jednom privatnom univerzitetu, bude izvestilac u procesu akreditacije tog univerziteta, a zatim i predloži članove recenzentske komisije za isti univerzitet.

Kočović kaže da je zatražila "pisana izjašnjenja" dve profesorke o konkretnom predmetu "kako bi se utvrdile činjenice", a tek nakon toga "postupaće se u skladu sa propisima".

Video: Za zaposlenje u Nemačkoj vam ne treba diploma fakulteta, samo kurs jezika

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zemlja cuda!

    30. januar 2020 | 09:48

    Deca nastavljaju da osvajaju medjunarodna takmicenja, a skolstvo nikad gore, profesori na rubu nervnog sloma. Kad bi se ujedinila pamet, Beograd, Novi Sad, Nis bi mogli postati centar obrazovanja za ovaj region. Umesto u Dubai i Sangai, Poslovne skole i medjunarodno priznati strucnjaci bi dolazili kod nas...potencijal je ogroman, ali mi smo ljubomorni, zavidni i takmicimo se u birokratiji umesto u znanju.

  • Toni

    30. januar 2020 | 08:44

    Srbi su pamerni imaju nesto u glavi diplome su nebitne

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA