≫ 

Kobasice od medveda bi mogle da se nađu na Kobasicijadi u Belom Blatu

"Prošle godine smo imali kobasice od jazavca"

  • 6

Festival kobasice i domaće rakije ili poznatije Kobasicijada u Belom Blatu održaće se 7. put. Od ove godine manifestacija je svrstana u red manifestacija od posebnog značaja. 

Još pre dve-tri godine u Belom Blatu su shvatili da njihova manifestacija Kobasicijada prevazilazi lokalne okvire i mogućnosti koje meštani imaju da je organizuju. Zbog toga su se obratili gradu Zrenjaninu sa idejom da se ovaj Festival kobasice i domaće rakije proglasi manifestacijom od posebnog značaja.

- Kada smo shvatili da ova manifestacija prevazilazi naše mogućnosti mi smo se obratili gradu. Mi smo mala sredina, dosta ljudi je otišlo. Borili smo se kako smo se borili i više nismo u mogućnosti da sami održimo takvu jednu manifestaciju. Broj interesenata za Kobasicijadu jako veliki. Prošle godine je bilo preko 10.000 posetilaca.

- Pošto smo smatrali da je to jako dobro kako za Belo Blato, tako i za grad Zrenjanin i za ceo Banat, predložili smo gradu da Kobasicijadu proglasi manifestacijom od posebnog značaja. Samim tim manifestacija se diže na viši nivo - počinje priču za I love Zrenjanin Miroslav Markuš, predsednik Saveta MZ Belo Blato i predsednik Organizacionog odbora Kobasicijade.

To znači da sve treba da bude uređeno od momenta dolaska posetilaca, parkiranja, obezbeđenja kako fizičkog, tako i protivpožarnog. Da tu bude dežurno sanitetsko vozilo, ukoliko nekom pozli. Šator za takmičenje će biti po evropskim standardima...

- Prošle godine smo imali zeleni šator vašarskog tipa. Želeli smo da unutra bude više svetlosti, da takmičari imaju više prostora. Da posetioci tu mogu lakše da uđu, da kupe neke domaće proizvode… Kulturni program će biti bogatiji. Tu će se sada kao centralni događaj odvijati deo programa manifestacije Banatska bajka. Imaćemo folklore, sviraće beloblatski bend tokom trajanja manifestacije. Štandovi će biti bolje uređeni, biće više prostora kako za prodavce, tako i za kupce - objašnjava on.

Interesovanje i takmičara i posetilaca za Kobasicijadu je jako veliko. Gostiju će biti kako iz zemlje, tako i iz inostranstva. U ponudi bi trebalo da bude različitih kobasica.

- Prošle godine smo mogli da primimo samo 40 ekipa, jer je šator bio manji. Ove godine mesta ima za 60 ekipa. Ekipe dolaze iz cele Srbije. Imamo najavu da će ekipe doći iz Rumunije, da ćemo možda moći da probamo i kobasice od medveda. Prošle godine smo imali kobasice od jazavca. Za sledeću godinu imamo najavu da ćemo moći da probamo i mongoslku kobasicu. Imamo u selu doseljenika iz Mongolije i on je obećao da će napraviti ekipu da prave mognolsku kobasicu. Sad im je malo kasno da se organizuju. Imaćemo goste iz Mađarske, Slovačke… - kaže Markuš.

Susnica, susiona, dimljeno meso, kobasice, slanina, pecenica Prošle godine jele su se kobasice od jazavca Foto: Profimedia

Veliki problem Kobasicijade je to što se na ulazu u selu stvaraju gužve. Organizatori se nadaju da će ove godine uspeti bar delimično da reše ovaj problem.

- Na ulazu u selu će biti redari. Pokušaćemo da uredimo parkiranje i ulazak i izlazak vozila iz sela. Kažem pokušaćemo, jer mi imamo jedan ulaz i izlaz u selo i iz sela. Taj prostor je jako uzak. Stvarno ćemo se truditi i daćemo sve od sebe da to posetioci što manje osete ovaj problem. Iz godine u godinu to ide malo bolje. Videli smo prošle godine šta su nedostaci. Nadam se da ćemo uspeti nekako da to rešimo uz dobru koordinaciju. Da svi mogu brže da uđu u selo i da izađu. Prošle godine su bile gužve. Kolone su bile po 3-4 kilometra, pa su ljudi ostavljali automobile i pešice dolazili u selo. Ali, najvažnije je da im je bilo interesantno. U svakom slučaju svim posetiocima obećavamo dobar provod 16. februara - ističe on.

- Ove godine očekujemo još više posetilaca nego prošle. Mislim da će nas sada posetiti između 13.000 i 15.000 ljudi. Iz godine u godinu očekujemo sve više i više posetilaca. Svima, naravno, želim dobrodošlicu. Nadamo se da će nas vreme poslužiti. Biće zabavno - dodaje Markuš.

Ekipe koje se takmiče u pravljenju kobasice dobiće detaljna uputstva šta se od njih očekuje. Žiri koji bude ocenjivao kobasice će se, takođe, voditi pravilima koje su organizatori propisali.

kobasica Kobasicijada se održava 7. put Foto: Pixabay.com

- Kada je reč o ocenjivanju kobasice, svaka ekipa treba da da uzorak kobasice dužine 25-30 centimerata. I to uzorak i pečene i sirove kobasice. Kod pečene kobasice će se ocenjivati ukus, a kod sirove boja, sastav, homogenost… Parametri koji dajemo žiriju ove godine su da kobasica mora da bude crvena, da ne bude preslana, da bude malo ljuta… Sve mora da bude umereno, jer je takva beloblatska kobasica - objašnjava predsednik Organizacionog odbora Kobasicijade u Belom Blatu.

Osim u pripremi kobasice, takmičari će moći da provere i kakvu su rakiju ispekli.

- Imamo i takmičenje u domaćoj rakiji. Prošle godine je bilo između 200 i 300 uzoraka. Ove godine ćemo gledati da to bude manji broj, ali da uzorci budu zaista kvalitetni. Svašta se dalo probati prošle godine. Čak šta više, toliko su ljudi žurili da donesu uzorke da se desilo da su pomešali balone. Pa su umesto rakije doneli sirće na ocenjivanje. To je jako interesantno takmičenje. I rakiju ocenjuje stručni žiri. Kako to ide stvarno ne znam. To mora da se proba… Ima tu jabuke, kruške, dunje, šljive… Članovi žirija imaju sertifikate za to i rakiju profesionalno ocenjuju - kaže Markuš.

Zbog velikog interesovanja ranijih godina se dešavalo da izlagači, ali i po neki posetioci dođu u Belo Blato čak i dan pre početka manifestacije.

- Dolaze ljudi nekada i dan ranije kako bi prisustvovali Kobasicijadi. Problem je što nemamo uređena mesta za smeštaj tih gostiju. To što imamo u Belom Blatu je malo i to je uglavnom za goste koje mi pozivamo. Dolazili su ljudi iz Slovenije, bilo je 2-3 autobusa. Ove godine očekujemo isto bar dva autobusa iz Slovenije, jer oni vole ovakve manifestacije i domaće proizvode. Znate da kod njih od kad su u EU to ne može da se vidi više. Celu noć dolaze ljudi. To moramo da iskontrolišemo. Dešavalo se da dođu izlagači pa da zauzmu mesto nekog drugog izlagača. Toga ove godine ne bi trebalo više da se ponovi - ističe on.

(Telegraf.rs/I love Zrenjanin)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nije vam dosta

    31. januar 2020 | 17:16

    A malo mozda da ubacite i od miseva i slepih i obicnih, moda neka zmijica ili tako nesto...jbt ostavite se izazivanja, zna se sta je domaca zivotinja i za sta se uzgaja

  • AAA

    31. januar 2020 | 17:12

    Boze sacuvaj, sad ste poceli i jadne medvjede jesti 😡

  • Zato

    31. januar 2020 | 19:30

    A muda od labuda?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA