≫ 

Tikomir (93) je najstariji vozač u Srbiji: Ne gasi "mečku", vozi bez greške i otkriva važna pravila

Meštani i komšije kažu da je Tika takav vozač, da bi bez problema mogao da vozi i do 100. godine

  • 15

Da su godine samo broj na papiru u da je stanje duha ipak najbitnije, najbolji dokaz je Tikomir Bešević iz Ivanjice koji uskoro puni čak 93 godine, a i dalje vozi automobil i to bez greške. Vozačku dozvolu mu je nakon detaljnih pregleda stručna komisija produžila na još godinu dana, tako da ovaj vitalni starac i dalje ne gasi, niti garažira svoj automobil.

- Pre nego što mi produže dozvolu odem kod nekoliko lekara. Proveravaju mi vid, sluh, reflekse i sve ono što je potrebno da bi čovek vozio kola. Iako sam ušao u devedesete čitam bez naočara i obavljam sve poslove koje rade ljudi i trideset godina mlađi od mene. Ceo život sam radio i zato sam valjda ostao ovako sposoban i pod stare dane - kaže Tikomir za RINU.

Tikomir Besevic, najstariji vozac Foto: Rina

Vozački ispit je položio pre više od 70 godina, a u svom vozačkom stažu ispod točkova je ostavio na stotine hiljada kilometara, jer ga nije umaralo da vozi do Turske, Italije, Nemačke i Austrije. Međutim, sad kad gazi devetu deceniju života ipak je svestan da više nije mladić u najboljim godinama i za volanom provodi daleko manje vremena.

- Sad ne vozim duge relacije, ukoliko se odlučim na to, sa mnom je uvek neko - rekao je Tikomir i dodaje da je oprez najbitniji u saobraćaju bez obzira koliko godina imate.

- Voziti prema ograničenjima i ne biti bahat u saobraćaju, voditi računa o sebi ali i poštovati druge učesnike. To čini dobrog vozača - naglašava ovaj Ivanjičanin.

Tikomir Besevic, najstariji vozac Foto: Rina

Za sve vreme svoje vožnje ostao je kako kaže, veran samo kralju automobila - mercedesu.

- Tih davnih četrdesetih kad sam krenuo da vozim, prvo sam kupio pežoa, a posle mercedes. Otkad sam prvi put seo u njega, proizvođača više nisam menjao. Za mene je mercedes neprikosnoven - naglašava spretni vozač.

U Ivanjici svi dobro znaju Tikomira i njegov beli mercedes, a mnogi od njih su se sa njim i provozali.

Tikomir Besevic, najstariji vozac Foto: Rina

- Tika je odličan vozač, pažljiv i poštuje propise. Kad se vozimo zajedno, ako sam ja za volanom uvek mi suflira da usporim, čim malo jače stanem na gas. To je valjda ta stara škola - rekao je Tikomirov prijatelj Aco.

I dok neki njegovi vršnjaci ne mogu ni da ustanu iz kreveta, ovaj Ivanjičanin, spretan i okretan, ruši sve predrasude o starosti, a meštani i komšije kažu da je Tika takav vozač, da bi bez problema mogao da vozi i do 100. godine.

Tikomir Besevic, najstariji vozac Foto: Rina

(Telegraf.rs/ RINA)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sremcica

    1. februar 2020 | 13:01

    Tako je STARI SAMO MERCEDES💪💪💪💪💪💪💪 da bog da je vozio do stote godine

  • deda Vasa

    1. februar 2020 | 13:19

    Pokretna bomba sa izvađenim osiguračem. Ko misli drugačije ne branim, ali primera je mnogo. Odlaskom u penziju ja sam i svoju vozačku dozvolu penzionisao.

  • Auuu

    1. februar 2020 | 13:05

    Ovo je opasnost na putu nevidjena razmislite malo..ako imate cime

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA