≫ 

Bila sam u francuskom karantinu u kom su Srbi zbog korone: Irena nam je opisala život u izolaciji

Srbi su smešteni u Centru za odmor u naselju Kari le Rue, koji je pretvoren u karantin, 3 puta dnevno im se meri temperatura, non-stop nose masku, jedu i piju iz plastičnih tanjira i čaša

  • 14
Irena Petrović Foto: Privatna arhiva

Srpkinja koja živi u Francuskoj Irena Petrović osetila je "život" u karantinu u Francuskoj u kakvom su sada Srbi koji su zbog koronavirusa evakuisani iz Kine. Za razliku od njih, koji za sada ne pokazuju simptome vuhanske bolesti, ona je u januaru 2018. godine bolovala od virusa gripa A(H1N1), poznatijeg kao svinjski, i bila je u veoma teškom stanju.

Irena je, inače, široj javnosti poznata kao jedina Srpkinja u svetu koja pravi lutke, bolje reći, oživljava ih. Situacija sa koronoavirusom i smeštanjem naših ljudi u karantin samo ju je još jednom podsetila na 7 dana provedenih u izolaciji, kada se borila sa svinjskim gripom koji je 2009. u pandemiji kosio i u Srbiji.

Za Telegraf.rs ispričala je kako funckioniše izolacija pacijenata u francuskom zdravstvenom sistemu. Otkriva nam i  gde su tačno i u kakvim uslovima smešteni naši građani, njih četvorica, koji su sa drugim putnicima evakuisani iz Vuhana i prebačeni u karantin.

- Imala sam grip A(H1N1) koji je skoro pa kao novi koronavirus, jer mi je napao pluća. Nisam imala temperaturu, ali mi je izolovan virus gripa, tako da sam bila u izolaciji na intezivnoj nezi u bolnici u Mobazu, priključena na aparate za disanje i na transfuziji. Mislim da je A(H1N1) najgori virus gripa. Iste probleme daje kao korona virus. Imala sam 46 nivo kiseonika u krvi umesto 99. Tad mi je telo proizvelo antitela za uništavanje hemoglobina, pa su morali dva dana da mi daju transfuziju i od tad, evo dve godine imam autoimunu anemiju. Hemoglobin mi se uništava - priča Irena za Telegraf.rs.

Irena Petrović, Srpkinja u Francuskoj koja pravi lutke  Irena Petrović Foto: Privatna arhiva

Ona je zbog ovog virusa u izolaciji provela 7 dana. Srbi koje je Francuska evakuisala iz Kine i smestila ih u karantin u Provansi, tamo će ostati 14 dana sve dok ne prođe pretpostavljeni period inkubacije novog koronavirusa.

Oni su, prema njenim rečima, smešteni u bivšem Centru za odmor u naselju Kari le Rue na samoj obali Marselja, koji je pretvoren u karantin.

Carry-le-rouet, karantin u Francuskoj Francuski karantin Foto: Tanjug/AP

- Centar čine bungalovi, kakvi imaju u Crnoj Gori.  Svi koji su došli iz Kine ostaju tu 14 dana. Svako ima svoju sobu, dakle, svaki pacijent je sam. Oni koji nemaju simptome su u takozvanom korektivnom karantinu bez lekarskog tretmana. Njima se, naime, prati stanje da im se, eventualno, ne pojave simptomi, i meri im se 3 puta dnevno temperatura. Oni koji već imaju simtome su na odeljenjima intezivne nege na kojima su i respiratori, transfuzije... - priča ona za naš portal.

Carry-le-rouet, karantin u Francuskoj Foto: Tanjug/AP

Svi koji su u karantinu neprestano moraju da nose maske, a hrana im se služi u jednokratnom  priboru - plastičnim tanjirima i čašama koji se odmah nakon upotrebe bacaju. S obzirom na to da je to odmaralište, mogu da se šetaju po dvorištu, ali ne smeju da ga napuštaju izvan kapije.

- Prva grupa putnika koja je stigla iz Kine je bila u pravoj izolaciji, nisu mogli da napuštaju sobe. Sad već mogu da cirkulišu unutar Centra, ali ne smeju da izlaze van kapije. Lekari i medicinske sestre pri ulasku u sobe gde su pacijenti i potencijalno zaraženi obuvaju kaljače, stavljaju kape, maske, jednokratne matile i kecelje. Nakon izlaska iz sobe sve to bacaju - kaže Irena.

Koronavirus kina Foto: Tanjug/AP

Na pitanje da li zdravstveni sistem Francuske može da "podnese" toliki broj pacijenata u karantinu, ona kaže da mesta imaju, ali ne i osoblje.

- Ne znam ko bi radio da se desi epidemija. Francuska ima vrlo malo osoblja. Ovde rade 2 medicinske sestre na 30 pacijenata, a među lekarima je jako malo Francuza. I sama sam se uverila u to. Primera radi, u Urgentnom centru 80 odsto lekara su Poljaci, Rumuni, Arapi, Marokanci... Vi pričate kako svi lekari odoše iz Srbije, a u Francuskoj svi odoše u Švajcarsku. U većini bolnica je tako. Takođe, vi ne možete da verujete kakva se hrana ovde služi pacijentima.  Sramota - ispričala je Irena.

Koronavirus kina Foto: Tanjug/AP

Inače, i oči francuskih medija uprte su u novi koronavirus.

Oni pišu da su povratnici iz Kine, u Centru u Marselju u kojem su smešteni, mogu prepustiti odbojci, tenisu a na  raspolaganju su im i bazen i privatna plaža. Atmosvera u Centru je dobra. Sve je prevladao osećaj olakšanja i radosti što su napustili zaraženo područje.

Upravo zbog toga, svakom stanovniku ovog Centra za vikend je trebalo da obavi detaljni lekarski pregled.  

Video: Razvojni put virusa koji već mesec dana kosi sve pred sobom

(Lj. Račić - lj.racic@telegraf.rs)0915

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • elena

    3. februar 2020 | 19:50

    Ne daj Bože da se virus pojavi u našoj zemlji, mi nemamo ni karantin, ni obučene ljude, ni dovoljno respiratora, o lekovima da ne pričam jer se ovaj korona virus leči lekovima protiv HIV-a koji kod nas ne dobijaju ni oboleli od te bolesti.

  • Mini

    3. februar 2020 | 19:00

    virus su masoni ubacili da testiraju na ljudima

  • Dia

    3. februar 2020 | 18:44

    Ozdravi što pre! Svojoj porodici ,i vrati se tako lepa i pozitivna

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA