Kako izgleda najsavremenija "šok-soba" u Srbiji

Rekonstrukcija je trajala oko dva meseca

  • 5

Posle oko dva meseca radova, danas je završena obnovljena Klinika za anesteziologiju i intenzivnu terapiju Vojno-medicinske akademije. Klinika je kompletno renovirana, od građevinskog dela, bilo je i strukturnog renoviranja, a nabavljena je nova oprema za 14 pacijenata. U okviru klinike, renovirana je i "šok-soba".

Prema rečima potpukovnika doktora Iva Udovičića, načelnika hirurške intenzivne nege Klinike za anesteziologiju i intenzivnu terapiju VMA, osim komfora za pacijente, u smislu poboljšanja lečenja, terapije i nege, renovirana "šok soba" pruža i bolje uslove za rad zdravstvenih radnika.

VMA Sobe Foto: mod.gov.rs/Damir Banda

Govoreći o značaju rekonstruisane Klinike za tu vojnomedicinsku ustanovu, istakao je da je renoviranje trajalo oko dva meseca, kao i da je veliko zadovoljstvo svih zaposlenih što ona danas tako izgleda.

VMA Sobe Foto: mod.gov.rs/Damir Banda

- U ovom prostoru se leče najteže kategorije pacijenata, a to su životno ugroženi pacijenti. Oni zahtevaju maksimalan monitoring i negu, a da bi mi to sve imali, moramo da imamo ovako modernu i sofisticiranu opremu, koja 24 časa prati više od 100 vitalnih parametara kod svakog pacijenta. Za ove pacijente nisu bitni sati, već minuti i sekunde, kako bi se pravovremeno odreagovalo u terapijskom smislu – istakao je potpukovnik Udovičić, izražavajući posebnu zahvalnost Ministarstvu odbrane i Upravi VMA na razumevanju i na pomoći.

Renovirana Klinika opremljena je savremenim bolesničkim krevetima, dvostrukim konzolama, pacijent monitorima, respiratorima i centralom.

VMA Sobe Foto: mod.gov.rs/Damir Banda

Kliniku je danas obišao ministar odbrane Aleksandar Vulin, u društvu državnog sekretara u ministarstvu odbrane Bojana Jocića, načelnika Uprave za vojno zdravstvo brigadnog generala dr Uglješe Jovičića i načelnika Vojno-medicinske akademije pukovnika doktora Miroslava Vukosavljevića.

Prema rečima ministra Vulina, VMA je sigurno jedna od najpoštovanijih zdravstvenih ustanova u čitavom našem sistemu, ne samo u vojnom, već i u civilnom, i ne samo u Srbiji, već i šire.

VMA Sobe Načelnik Ivo Udovičić poveo je ministra Vulina u obilazak, Foto: mod.gov.rs/Damir Banda

- Da bi ona to mogla i da ostane, prvi put smo posle 30 godina, izvršili potpunu rekonstrukciju „šok sobe”, obezbedili apsolutno najbolju opremu koja postoji na tržištu i omogućili da ovaj prostor ne zaostaje ni za jednom svetskom bolnicom. To je veoma važno za sve pacijente VMA i vojne i civilne osiguranike - Prošle godine smo primili više od 400 medicinskih radnika u stalni radni odnos, što se takođe, nije radilo, poslednjih 30, a možda i više godina - istakao je Vulin.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • .

    4. februar 2020 | 16:59

    U Kini naprave bolnicu od nekoliko hiljada kvadrata za 7 dana. Au našoj lepoj zemlji obnova toliko bitne sobe traje 2 meseca. E Srbijo!

  • Putin R.S

    4. februar 2020 | 16:44

    Ne dao bog nikome da tu zavrsi.

  • JS

    4. februar 2020 | 16:15

    Ministar u obilasku sok - sobe, bez zaszitne maske, mantila, kaljaca... Pravi ministar.😂

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA