≫ 

Sneg u Srbiji pravi prve probleme ove godine: Rade buldožeri zbog mećave, vetar divlja 90 na sat

Zimski uslovi vožnje zadržaće se i u toku popodneva

  • 8
Rudnik, sneg Foto: toppress.rs

Dugo smo ga čekali, ali sneg je konačno pao, na radost dece koja su na zimskom raspustu. Njih ne brine jak vetar koji je nosio krovove i drveće i prevrtao kamione, već samo da se ono snega što je palo ne otopi brzo. Najviše problema imali su vozači, jer su pojedine deonice putave bile neočišćene, ali su se zimske službe aktivirale i revnosno čiste.

Očekuje se da danas u centralnim i južnim krajevima bude formiran snežni pokrivač visine od pet do 20 centimetara, na planinama i više, uz stvaranje snežnih nanosa. Posle podne u Srbiji se nastavlja oblačno vreme, u većem delu Srbije sa padavinama, kišom, susnežicom i snegom, uz umeren i jak, povremeno i olujni severozapadni vetar koji će u planinskim predelima usloviti i stvaranje nanosa.

Na severu Bačke i u Banatu očekuje se postepen prestanak padavina. Najava Republičkog hidrometeorološkog zavoda važi danas do 16:03.

Velike količine snežnih padavina u zapadnoj, jugozapadnoj i jugoistočnoj Srbiji prave probleme vozačima na putevima. Vozači na putu od Kaluđerskih bara do Mitrovca na Tari imali su probleme tokom vožnje zbog visine snežnog pokrivača i neočišćenog puta.

Marko Marković, iz službe za zimsko održavanje puteva opštine Bajina Bašta, rekao je Tanjugu da je za sada pročišćen glavni put Bajina Bašta - Debelo brdo - Valjevo, a da je sada na redu čišćenje sporednih pravaca.

- Za sada nema ništa što je hitno za čišćenje, nastavićemo sa čišćenjem i tokom dana i do kraja dana sve će biti očišćeno - rekao je Marković.

mehanizacija, sneg, čišćenje Foto: RINA

Prema njegovim rečima, sneg i dalje pada u višim predelima, dok je u nižim predelima slabijeg intenziteta.

Kiša u Sremu i Banatu

Zimski uslovi vožnje zadržaće se i u toku popodneva, a prema najavama meteorologa u većem delu zemlje vozače očekuju padavine, u vidu kiše u Sremu i Banatu, dok u ostalim delovima Srbije treba računati na susnežicu i sneg.

Snežni nanosi zbog jakog i olujnog vetra

Ono na šta AMS S skreće pažnju jeste i jak olujni vetar koji će u planinskim predelima usloviti i stvaranje snežnih nanosa. Vozačima zato savetuju da voze oprezno i da u ovakvim uslovima kada ima snega i poledice, ne kreću na put bez kompletne zimske opreme, a koja podrazumeva sva četiri zimska pneumatika i lance za sneg, koji moraju biti u prtljažniku i po potrebi se montirati.

Jak vetar na Kopaoniku stvara nanose

Na putevima ka najvećem srpskom ski-centru, Kopaoniku, jak vetar stvara snežne nanose, a na vrhovima planine dostiže čak 90 kilometara na čas, zbog čega su pojedine žičare zatvorene. Kako javlja RTS, ekipe "Kruševac puta" su od sinoć na terenu.

selo Rudno Selo Rudno, Foto: RINA

Od juče popodne na Koponiku je palo dodatnih 15 centimetara snega, a trenutna visina snežnog pokrivača je 66 centimetara. Do vikenda se prognozira novih pola metra snega, navodi Javni servis.

Mećava u selu Rudno

Velika snežna mećava zahvatila je Rudno, selo na istoimenoj visoravni na preko hiljadu metara nadmorske visine, kao i čitav podgolijski kraj. Jak sneg pada neprestano punih 20 časova a olujni vetar napravio je na pojedinim mestima smetove visoke i do jednog metra.

Prema rečima rudnjanskog domaćina Raska Miloševića, ekipe Javnog preduzeća ,,Putevi“ Kraljevo su od ranog jutra na terenu-jedan buldožer razbija smetove na putu Rudno-Bzovik, a drugi je raščišćava put ka Studenici.

vetar, upozorenje RHMZ Printskrin: hidmet.gov.rs

- Veliki broj ljudi i mehanizacije novopazarskog preduzeća za puteve angažovan je na čišćenju puteva prema Kopaoniku i Goliji, ali ja se nadam da će do kraja dana jedna mašina ovog preduzeća raščistiti put od Gradca do Rudna  koji je u njihovoj nadležnosti. Na rad putara ovih preduzeća imamo samo pohvale, jer ulažu maksimalne napore da obezbede normalno funkcionisanje života ovde na Rudnu ali i širem području - kazao je Milošević za agenciju RINA.

Inače, Rudno je centar seoskog turizma u kraljevačkom kraju i trenutno u seoskim domaćinstvima se nalazi veliki broj gostiju,koji, kako ističu njihovi domaćini,uživaju u domaćoj atmosferi,zdravoj organskoj hrani i čistom vazduhu.

Video: Ovako se izvlači kombi iz nanosa snega

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dusan

    5. februar 2020 | 16:18

    Cudo sneg u februaru...:)Treba javiti u BG da moze da padne jer ih uvek iznenadi...

  • Ekica

    5. februar 2020 | 15:34

    Iznenadio nas sneg...

  • Ziks

    5. februar 2020 | 14:59

    A Divcibare odsecene od sveta, cista se pokvario, losa organizacija ZIMSKE SLUZBE

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA