≫ 

Situacija postaje ozbiljna: Ljudi zavejani u kolima kod Sjenice i u Kosjeriću, uključen crveni alarm

Na putnom pravcu Novi Pazar - Sjenica došlo je do potpune obustave saobraćaja, zavejana je i porodica sa četvoro dece

  • 13
Automobil Sjenica Printskrin: Youtube

Sneg i olujni vetar izazvali su večeras u Srbiji brojne probleme i zastoje u saobraćaju, a više putnih pravaca je neprohodno. RHMZ izdao je crvrno upozorenje na olujni vetar i sneg.

Tokom večeri i noći u brdsko-planinskim krajevima jugozapadne, južne i jugoistocne Srbije očekuje se novih 5 do 10 centimetara snega, ponegde i više, a u nižim predelima manji snežni pokrivac. Duvaće jak i olujni severozapadni vetar, koji ce na planinama usloviti stvaranje snežnih nanosa.

Od sutra će biti u postepenom slabljenju.

Sjenica - Novi Pazar: Drama na državnom putu

Jedan Sjeničanin, već pet sati zavejan čeka u kolima na putu Novi Pazar-Sijenica. Kako je rekao, situacija na putu je dramatičnija nego što izgleda.

- Evo već pet sati sedimo u mestu, oko 30 vozila. Vetar duva sve jače, a ništa se ne događa, za svo ovo vreme nismo videli nikakvu mehanizaciju. Nek nam je Bog u pomoći - rekao je Sjeničanin za "Novosti".

Kako je rekao situacija je neizvesna i ne znaju kada će ih izbaviti.

- Nalazimo se na Golijskom putu, između Duge poljane i Brnjice, više od 30 automobila. Ja sam tu od 16 časova, a bilo je desetak automobila pre mene. Nikakvu mehanizaciju nismo videli. Verovatni čekaju da stane vetar, ali kako duva, ko zna kada će to biti!

Ovaj poziv čitaoca samo pokazuje koliko je situacija ozbiljna. Ovaj put nije jedini zavejan u Srbiji, problemi se stvaraju i kod Kosjerića, automobili staju pred smetovima, a kuće su bez struje, odsečene od sveta.

Kod Sjenice zavejana i porodica

Porodica sa četvoro dece zavejana je u automobilu na putu od Duge Poljane ka Sjenici, a ni višesatni pokušaji putara, vatrogasaca i policije da se probiju do njih nisu urodili plodom, javlja Blic.

Prema nezvaničnim informacijama, njihovo vozilo je ostalo bez goriva, a prema njima je krenulo nekoliko ekipa spasilaca sa kamionima, kombinirkama i ultama.

Jak sneg, praćen snažnim vetrom, od popodne pravi ogromne probleme na putnim pravcima na Pešterskoj visoravni, od kojih su neki zatvoreni za saobraćaj.

Radnici "Novi Pazar puta", policajci i vatrogasci uspeli su da se probiju i oslobode putnike u nekoliko desetina vozila, a situacija ne terenu je i dalje teška.

Prestanak padavina se očekuje tokom noći.

Na državnom putu IB 29 Aljinovići-Sjenica-Novi Pazar, na deonici Brnjica-Duga Poljana zavejano je više putničkih vozila, a Preduzeće Novi Pazar-Put saopštava da do njih pokušavaju da dođu svom raspoloživom mehanizacijom.

Na ovom putnom pravcu došlo je do potpune obustave saobraćaja zbog vremenskih uslova koje ne pamte ni najstariji stanovnici Peštera - jakih snežnih padavina, olujnih naleta vetra i smanjene vidljivosti, gde nema efekta rad mašina, vozila i ljudstva, navodi se u saopštenju.

Na raščišćavanju snega angažovano je više gradevinskih mašina - tri ulta-utovarivača, dve kombinirke, i četiri kamiona, navodi Novi Pazar put.

U saopštenju ističu da je na osnovu dobijene saglasnosti od strane Nadzorne sluzbe JP "Putevi Srbije" uspostavljena potpuna obustava saobraćaja na državnom putu IB 29 Aljinovići-Sjenica-Novi Pazar, deonica Brnjica-Bijele Vode.

Čišćenje tog pravca, kako ističu, biće nastavljeno kad vremenske prilike to dozvole.

Zavejani i kod Kosjerića

Kod Varde u opštini Kosjerić večeras je deset vozila bilo zavejano, pa su u akciju spašavanja krenuli vatrogasci, ali i vozila komunalnog preduzeća, javlja RTS.

Kako se navodi, među zavejanim putnicima je bila i jedna trudnica.

Komunalno javno preduzeće "Elan" pomoglo je požeškim putarima da očiste regionalni put Kosjerić-Varda i odblokira vozila koja su se našla na putu.

Sneg koji je intenzivno padao, tokom večeri je oslabio.

Zapadna Srbija: Domaćinstva odsečena od sveta

Nekoliko hiljada meštana suvoborskih i maljenskih sela od danas je odsečeno od sveta zbog jake vejavice i vetra. Smetovi na padinama Suvobora dostigli su visinu i preko metra, dok su putevi neprohodni u Koštunićima, Teočinu, Pranjanima, Kamenici i Bogdanici.

Sva ova sela su od danas i bez električne energije. Ništa bolja situacija nije ni na padinama Maljena gde su Gojna Gora i Tometino polje potpuno odsečeni od sveta i zavejani u smetovima, a autobus koji je saobraćao iz Čačka prema Kamenici zavejan je na pola puta.

Vejavica Foto: RINA

- Ovakvu vejavicu i kijamet ne pamtim. Kola su mi zavejana na pet kilometara od kuće i do kuće sam morao da pešačim po dubokom nametu. U našem selu ima dosta dece, veliki broj starih i bolesnih, bez struje smo od 16 časova, zbog toga ne možemo da spremamo ručak i nemamo tople vode u kući. Stoka je sada u mraku, ne možemo ni da je pomuzemo, a kamoli da predamo mleko. U ovakvim uslovima dosta nam je boravak otežan. Kamioni koji su pokušali da očiste put ostali su zavejani na usponu ka Suvoboru i oko Družetića i Pranjana, dok je jedan kamion omašio pravac čak dva kilometra", kaže Boško Milovanović iz Pranjana za agenciju RINA.

Ivanjica bez struje

Centar Ivanjice, kao i okolna sela, okovana su snegom. Novi problem sa kojim se suočavaju meštani jeste nestanak električne energije.

- Usled jakog vetra došlo je do kvara na niskonaponskoj mreži i bez struje je ostalo 2.200 Ivanjičana. U mraku je deo grada, ali i planinska sela Močioci, Kušići, Srednja Reka, Brezova. Nadležne ekipe nisu u mogućnosti noćas da saniraju kvar usled vremenskih neprilika. Sneg uz jak vetar neprestano pada, tako da će se sa sanacijom kvara nastaviti ujutru uz pomoć motornih sanki, jer drugačije se ne može doći do pokvarenih dalekovoda - izjavio je Momčilo Mitrović, zamenik predsednika opštine Ivanjica.

Putevi pod snegom i ledom

Kako saopštava JP Putevi Srbije, neprohodni su sledeći putni pravci:

I B-21, Ivanjica/Novi Pazar (Javor) - Sjenica, I B-29, Užice/Novi Pazar - Sjenica - Novi Pazar, II A-152, Topola - Donja Šatornja - Rudnik - Bućin Grob, II A-175, Mionica - Brežđe - Divčibare - Kaona.

Na ostalim putnim pravcima I prioriteta/A kategorije održavanja kolovozi su vlažni u nižim predelima, snega ima mestimično u raskvašenom stanju do 5 centimetara na teritoriji Beograda, Novog Pazara, Požege, Užica, Valjeva, Vranja, Zaječara, navodi se u saopštenju i dodaje da se preporučuje oprezna vožnja.

Na području Zaječara duva povremeno jak severozapadni vetar koji otežava saobraćaj na delovima gde pada sneg jer smanjuje vidljivost na 50 metara. Sitnih odrona ima duž nestabilnih kamenih kosina, u klisurama, usecima, zasecima, a najviše na putu I B - 34 (Đerdapska magistrala) gde se savetuje oprezna vožnja i pridržavanje saobraćajne signalizacije, koja obaveštava o odronima.

Zbog najavljenih niskih temperatura postoji mogućnost pojave mestimične poledice na putevima, a pogotovo na deonicama koje se prostiru duž rečnih tokova, kotlina, klisura kao i na putnim objektima, upozoravaju JP Putevi Srbije.

(Telegraf.rs/Novosti/Tanjug/RINA)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Pravednik

    5. februar 2020 | 21:52

    Stvarno po ovakvom vremenu ne kapiram ljude. Supermen je izmišljen lik i nema šanse da pomogne, i ne kapiram zašto se stalno očekuje pomoć od nekoga (komšija, prijatelj, država). Imajte malo mozga u glavi pa pomozite sami sebi, jer u kapitalizmu, niko Vam neće pomoći, a za neupućene, to je vreme u kome živimo...

  • T

    5. februar 2020 | 22:22

    Sta covek razmislja u svojoj glavi kad treba da krene na put po ovakom vremenu Sedi kuci gdeces

  • Dend

    5. februar 2020 | 22:57

    Zato gospodo zimi, u takvim krajevima, bez voštane malo deblje sveće ne krećite na put ! Smešno, al sigurno vam spašava zivot u smetu nema smrzavanja !

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA