Kakve su šanse da Srbija ponovo pravi lek koji pomaže u lečenju koronavirusa?

Proizvodnja ovog leka danas spada u domen farmaceutske industrije. Prema našim saznanjima, poslednji put aktivnost oko ovog leka bila je pre 20 godina

  • 10
Korona virus, koronavirus, Kina Foto: Tanjug/AP

Lek interferon alfa, koji je, kako se prikazalo u tekstovima objavljenim u ozbiljnim naučnim časopisima, uz simptomatsku terapiju pomogao mnogim Kinezima da se izleče iz koronavirusa, ne pravi se godinama u Srbiji, a ni nema naznaka da se ta proizvodnja obnovi u Institucijama koje su ga ranije proizvodile.  

On, kako Telegraf.rs saznaje, danas spada u domen farmaceutske industrije.

Interferon alfa nekada su proizvodili Institut za virusologiju, vakcine i serume "Torlak" i Institut za transfuziju krvi Srbije. Međutim, prema našim saznanjima, poslednji put aktivnost oko ovog leka bila je pre 20 godina. 

Dok iz Instituta "Torlak" nismo dobili odgovore na pitanja koliko se dugo on pravio, i da li postoji mogućnost da se ta proizvodnja obnovi, u Institutu za transfuziju Srbije su nam rekli da su takvi preparati prestali da proizvode pre 2o godina.

Institut za transfuziju krvi Srbije je pre više od 20 godina prestao sa proizvodnjom interferona, u formi preparata za lokalnu primenu, kao sto su mast i kapi. Proizvodnja preparata, kao sto je na primer interferon, danas u svetu spada u domen farmaceutske industrije i podleže strogim zakonitostima koje važe u toj oblasti - navode u Institutu za transfuziju za Telegraf.rs.

Koronavirus Kina Foto: Tanjug/AP

Danas se, kako navode u ovom Institutu oni bave prevashodno prikupljanjem, testiranjem i distribucijom komponenata krvi neophodnih za lečenje različitih bolesti i stanja.

- To je u skladu sa preporukama Svetske zdravstvene organizacije i nacionalnim Zakonom o transfuzionoj medicini, a tako nalažu i moderna praksa i savremeni principi - kažu u Institutu za transfuziju.

Naš čuveni epidemiolog profesor Branislav Tiodorović, podsetimo, ispričao je za Telegraf.rs da su kod izlečenih Kineza korišćeni lekovi, dosta poznati u terapiji HIV infekcije, a koji su dali efekta.

Takođe, alfa interferon je taj koji može da pomogne u lečenju pacijenata. Prvi rezultati su pokazali da oni daju efekte, što otvara mogućnost za primenu i drugih lekova dok se ne pronađu specifični medikamenti koji bi bili baš za koronavirus - objašnjava profesor dr Tiodorović:

Vuhan, Kina, epidemija, zaraza, virus, Koronavirus Foto: Tanjug/AP

- Ne treba očekivati da on može da reši problem, ali može da pomogne da se suzbije infekcija. Interferon se, inače, koristi kod drugih virusnih oboljenja kao što su hepatitis B i C. Da ne bude zabune, nijedan od ovih lekova ne uništava virus. Ali, ovi lekovi imaju virustetsko dejstvo a to znači da oni zaustavljaju replikaciju odnosno umnožavanje virusa što može da doprinese da se zaustave teški simptomi, zatim da se bolest dovede do granice kontrolisanosti. Pored toga, tu je i simptomatska terapija koja skida temperaturu i olakšava disanje.

VIDEO: Razvojni put virusa koji već mesec dana kosi sve pred sobom

(Lj. R. - lj.racic@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Pista

    6. februar 2020 | 20:25

    Proizvodili smo ga pre 20 god.a sad ne,nismo u stanju ni cackalice da proizvedemo vec ih uvozimo iz Kine a kamoli ovakav jedan lek, zlatno doba nema sta 😂😂😂

  • Rocky Balboa

    6. februar 2020 | 20:54

    Nisu nikakve jer nam ne dozvoljavaju amerikanci, prisvojili su pravo da ga samo oni proizvode. Po čemu oni imaju pravo da proizvode, viruse i otrove, koje celom svetu, prodaju kao lek i niko im ništa ne može? Zar smo sbvi mi budale a samo su oni pametni? Niko ne sme ni da komentariše jer se plaši da ne bude eliminisan, od strane svetske monstrumske farmacije! Dokle će da nas ubijaju, vakcinama sa sa teškim i lakim metalima, virusima neizlečivih bolesti i raznim drugim otrovima a mi da ćutimo na sve to i pod obavezom - prinudom ih primamo od naše medicine, koja sarađuje sa svetsdkim ubicama!?

  • Iste

    6. februar 2020 | 20:19

    Kao i da Srbija uđe u EU a da ne bude brutalno opelješena i iskorišćavana.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA