• 7

Ministar Šarčević najavio izmene: Srednja škola u Srbiji biće obavezna

- Za uvođenje obavezne srednje škole potrebna je izmena Ustava - objašnjava ministar prosvete

  • 7

Srednja škola u Srbiji biće obavezna, predviđeno je Nacrtom strategije obrazovanja 2030, kaže ministar prosvete Mladen Šarčević.

On je za Tanjug objasnio da je za uvođenje obavezne srednje škole potrebna izmena Ustava, koja će zapravo, kako kaže, samo formalizovati ono što se već dešava u praksi.

Naveo je da je znatno povećan broj učenika koji po završetku osnovne škole upisuju srednju. Samo pre tri i po godine, kaže, srednju školu je upisivalo 85 odsto svršenih osnovaca, dok danas upisuje 95 odsto. Tako je broj dece koja ne nastavljaju školovanje posle osnovne škole, smanjen sa 15 na 5 odsto.

- I pored ogromnih sredstava koje mnoge zemlje ulažu, za takvo smanjenje potrebno je bar 10 godina - rekao je Šarčević.

Ministar navodi kao veliki potencijal predstavlja dvogodišnje srednje obrazovanje koje obuhvata oko 40 zanimanja, među kojima su viljuškar i servirka. Ta zanimanja, kako je rekao, mogu da budu zanimljiva onima koji ne žele da nastave dalje školovanje.

Takođe, učenici iz marginalizovanih grupa, dodaje, po dualnom modelu obrazovanja imaju mogućnost da rade, zarade i da se školuju.

- Zemlje koje imaju obuhvat dece srednjim obrazovanje 95 odsto smatraju da im je ispunjen plan. Mi ćemo obuhvat dodatno povećati afirmativnim merama koje su predviđene za učeničke domove i sa mrežom novih profila - naveo je ministar.

Srbija je potpisnica Agende 2030 UN o održivom razvoju, koja predviđa da osnovno i srednje obrazovanje bude obavezno i besplatno.

Javna rasprava o Nacrtu strategije obrazovanja 2030 počinje 13. februra i to predstavljanjem u kom pravcu je planirano da se razvija predšskolsko i osnovno obrazovanje.

U martu će biti predstavljeni planovi za srednje obrazovanje, u aprilu učenički i studentski standard i investicije, zatim ide nauka i u junu visoko obrazovanje.

Video: Večiti studenti moraju da završe studije po novom programu

(Telegraf.rs/Tanjug)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • lela

    Gde su nam deca ministre vise ih ima na zapadu nego u vasoj srbiji.

  • Toma

    Ministar Sarcevic, je sto posto u pravu. Kao vrhunski intelektualac, i sam je bio vise godina u prosveti.Uvideo je, oko zelimo brze u EU, brze moramo biti i naobrazovani. Pogotovo sa dualnim obrazovanjem, posebno u privredi i poljoprivredi. Zato puna podrška ministru Sarcevic da istraje, pogotovo sada u drugom narednom mandatu?!

  • BG 1

    Neka bude obavezna ali i besplatna,i udžbenici i posle obavezno mesto za zaposlenje.

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima