≫ 

Grip se širi Srbijom, svi se pitaju da li će proglasiti epidemiju u celoj zemlji: Najgore tek sledi

Prošle nedelje čak 23.651 osoba imala je oboljenja slična gripu, nema ni reči o proglašenju epidemije na nivou cele Srbije

  • 25
Virus gripa u Srbiji Epidemija gripa u Srbiji prijavljena na teritoriji grada Beograda i u 3 okruga - Pirotskom, Mačvanskom i Zlatiborskom / Ilustracija: Nikola Jovanović

Intenzitet aktivnosti virusa gripa u Srbiji postao je visok, a njegova rasprostranjenost široka, pokazuju najnoviji podaci Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut". Uprkos tome, nismo ni blizu proglašenja epidemije na nivou cele zemlje, a poslednji okrug koji je prijavio epidemiju u svom kraju jeste Zlatiborski.

Samo u prethodnoj, petoj nedelji nadzora u ovoj godini od 27. januara do 2. februara, 23.651 osoba imala je oboljenja slična gripu, dok je sam grip za nedelju dana potvrđen kod 39 pacijenata. Uzimajući i obzir taj broj i sve obolele od gripa prethodnih nedelja, njega je u ovoj sezoni imalo 229 osoba.

Broj osoba kod kojih je grip potvrđen prošle sedmice, inače je, znatno niži u odnosu na prethodnu nedelju kada je on potvrđen kod 92 osobe, a razlog za to može da bude i što se svi laboratorijski ne testiraju u Institutu za virusologiju, vakcine i serume "Torlak".

Sa druge strane, broj osoba koje su imale oboljenja slična gripu je udvostručen u odnosu na prethodnu nedelju kada ih je bilo 13.449.

Najviše obolelih sa oboljenjima sličnih gripu je u uzrastu od 5 do 14 godina -navodi se u izveštaju Instituta "Batut".

Na grip je prošle sedmice laboratorijski testirano 70 osoba.

- Infekcija virusom gripa tipa A (H1) je dokazana kod 13 pacijenata, tipa A (H3) kod 15,  tip B kod 10, a A (netipiziran) je dokazan kod jedne osobe - navode u Institutu "Batut".

Toplomer, Prehlada, Grip, Bolest Foto: Pixabay.com

Zbog povećanog broja obolelih koji imaju simptome slične gripu, i Zavod za javno zdravlje Užica je juče prijavio epidemiju gripa na teritoriji Zlatiborskog okruga.

Prethodno je epidemija sezonskog gripa u Srbiji prijavljena na teritoriji grada Beograda i u tri okruga - Pirotskom, Mačvanskom i Zlatiborskom, izjavio je juče ministar zdravlja Zlatibor Lončar.

- Samo protekle sedmice registrovano je 1800 pacijenata koji su imali simptome slične gripu - naveo je ovaj Zavod.

Čim grip krene da se širi, svi se odmah pitaju kada će se proglasiti epidemija na nivou cele zemlje, ali profesor Zoran Radovanović, epidemiolog kaže za Telegraf. rs da nema ni govora da se to dogodi. On objašnjava da se to u našoj zemlji zbog nekog virusa dogodilo samo 3 puta.

- Epidemija se neće proglasiti u Srbiji. Za poslednjih pola veka kod nas je to učinjeno samo 3 puta, i to u slučajevima kada je baš ugroženo zdravlje nacije. To se desilo 1972. zbog velikih boginja, 2007. godine zbog malih boginja i 2009. godine kada je bila pandemija uzrokovana virusom gripa A(H1N1) - navodi prof. dr Radovanović.

Ovo je redovna sezonska situacija zbog čega se, kako kaže, epidemija zbog gripa prijavljuje samo po okruzima:

- Kada je učestalost bolesti infekcija sličnih gripu preko određene norme, odnosno kada ih ima više od 100 osoba na 100.000 za nedelju dana na nivou regiona, onda se prijavljuje epidemija. Zbog toga je Beograd prijavio.

Muskarac, zena, gripa, grip, bolest, prehlada, temperatura, nega, toplomer Foto: Profimedia

U toku ove nedelje, kada stignu podaci, broj obolelih od respiratornih infekcija i gripa, trebalo bi da bude manji jer je u toku raspust.

- Kad nema škole, broj obolelih uvek padne, zato ćemo porast imati u drugoj polovini februara kada se deca vrate nastavi - kaže prof. dr Radovanović.

Do sada je osim u Beogradu, grip potvrđen u Južnobačkom, Nišavskom, Braničevskom, Severnobanatskom, Кolubarskom, Podunavskom, Pčinjskom, Zlatiborskom, Šumadijskom, Južnobanatskom, Pirotskom, Jablaničkom, Rasinskom, Zapadnobačkom, Mačvanskom, Zaječarskom, Sremskom, Pomoravskom, Raškom, Srednjebanatskom okrugu i u Kosovskoj Mitrovici.

VIDEO: Počelo je nešto da vas lomi, proverite da li imate grip pre nego što postane kasno

(Lj. R. - lj.racic@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mila

    7. februar 2020 | 14:13

    Zao mi je dece,temperature visike 39-40c.

  • Guess.

    7. februar 2020 | 14:54

    Kakva ne/ higijena/ po bolnicama, skolama , ulicama , nije cudo sto veliki broj ljudo oboljeva od raznih bakterija i virusa!

  • GG

    7. februar 2020 | 14:27

    Proglasiti epidemiju i da mi produže raspust

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA