• 3

Kako sada izgleda Đenovac iz kog su uklonili tonu pileće lešine: Kažu da je "zaudaralo do neba"

Ekološki incident zabeležen 30. januara, pa ponovljen 4. februara na drugoj lokaciji

  • 3

U potoku Đenovac na obodu Valjeva krajem januara otkriveno je pokvareno pileće meso, a mediji prenose da se radilo o čak toni klaničarski uređenog mesa. Otkrili su ga meštani naselja Peti puk, jer je "zaudaralo do neba".

Nadležni su utom uklonili otpatke, a ekipa portala Telegraf.rs našla se na mestu ekološkog zločina. Ono što smo mi zatekli desetak dana kasnije potvrđuje da je Đenovac bio u centru zbivanja.

Za vas smo fotografisali otpad, samo nešto drugačiji. Ovaj put su to bile trake, umotane u klupko, koje su prethodno poslužile da oivče "mesto zločina".

Potok sa mrtvim životinjama, Valjevo

obala Đenovca Foto: Nikola Tomić

Ranije u februaru, takođe u valjevskoj opštini, na nekoliko kilometara od centra bačena je mrtva junica i nekoliko poluraspadnutih leševa prasića, takođe ubrzo uklonjenih.

Potok sa mrtvim životinjama, Valjevo

potok u naselju Peti puk, Valjevo Foto: Nikola Tomić

Problem sa zagađivanjem vlažnog područja, kao što su vlažne livade, plavne zone, tresetišta, ali i jezera, reke, močvare, bare, potoci, izvori, vrela, ribnjaci... upozoravaju iz Zavoda za zaštitu prirode Srbije, znači ugrožavanje opstanka 40 odsto živog sveta.

Reč je o gmizavcima, vodozemcima, pticama močvaricama i sisarima koji su na direktnom udaru zagađenja potoka poput Đenovca, isušivanjem i prenamenom takvog zemljišta.

Potok sa mrtvim životinjama, Valjevo

Zagađeno stanište Foto: Nikola Tomić

S kraja oktobra prethodne godine prijavljeno je i postojanje divljih deponija u šumama Balinovića, sela u okolini Valjeva.

Jedni ih meštani prave, drugi prijavljuju, dok komunalna inspekcija apeluje na savest i jednih i drugih.

Kako su mediji ranije prenosili, najveće divlje deponije nadomak Valjeva nalaze se u šumama Rađevog sela i na brdu Kemenitovac pored puta za Užice.

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Doktor

    Svi znaju ko je to bacao, ali se prave ludi i "Englezi". Isto kao što se i u Leskovcu zna ko ovakav otpad baca na dobro poznata mesta ali svi ćute i žure na oba oka. Neće da se zameraju. Kad ovo kažem, mislim na sve nadležne inspekcijske službe kojima je to posao.

  • Nenad

    U srbiji ima na desetine deponija koje se dime i zagadjuju vazduh i to gospodi iz vlasti ne smeta a smeta im sto veliki broj ljudi koji radi za minimalac vozi vozila koja toboze zagadjuju okolinu jos malo i vazduh sto disemo ce da placamo bruka i sramota eto toliko.

  • Zika pajser

    Pilicari bacali iz farme..

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima