U Subotici prave fontanu od milion evra, a evo kako je završila prethodna, simbol grada

Nova fontana nići će za 6 meseci, okružena zelenilom, sa skoro 80 prskalica i takozvanom vodenom igrom

  • 6
Zelena fontana, Subotica Printskrin: Youtube/Radio-televizija Vojvodine

Zelena fontana, jedan od simbola Subotice, odlazi u istoriju. Zub vremena i loše održavanje su uzeli svoj danak još pre skoro deceniju kada je zbog ogromnih gubitaka vode ugašena, da bi nekoliko godina kasnije bila "popločana" daskama. Na njenom mestu u narednih nekoliko meseci nići će nova, parterna fontana, a ceo posao je vredan više od milion evra.

Već nekoliko dana radnici uklanjaju granitne ploče i keramičke elemente sa zelene fontane od žolnai keramike, gotovo jedinstvene u svetu.

Posle 10 godina rasprave o tome šta i kako sa jednim od simbola Subotice, doneta je odluka da se ona ukloni.

Donosioci takve odluke kažu da su se u vezi sa tim konsultovali sa stručnjacima iz fabrike keramike Žolnai u Pečuju.

- To je bio jedan od polaznih parametara pri projektovanju. Stručnjaci žolnai keramike rekli su da ne postoji adekvatno zazimljavanje ovako velike fontane. Dakle, oni su rekli da, naravno, pošto se ova keramika raspala, ne postoji mogućnost za rekonstrukciju - kaže direktor JP za upravljanje putevima, urbanističko planiranje i stanovanje Predrag Radivojević.

Na njenom mestu u narednih 6 meseci nići će nova fontana, okružena zelenilom, sa skoro 80 prskalica i takozvanom vodenom igrom. Takođe, ceo potez trga dobiće potpuno novi izgled, a kada pozorište bude završeno, fontana neće smetati predviđenoj otvorenoj sceni.

- To je moderno rešenje, i tehnički i vizuelno ispunjeni su svi zahtevi koji su bili postavljeni pred nas dok smo to projektovali jer su tokom projektovanja konsultovani i Međuopštinski zavod i Direkcija, Zavod za urbanizam i Opština. Sve njihove savete smo ugradili u ovu fontanu - kaže Branislav Ćopić, direktor preduzeća koje je projektovalo fontanu.

Zelena fontana, Subotica Za 6 meseci nići će nova fontana, Printskrin: Youtube/Radio-televizija Vojvodine

Zelena fontana igrađena je početkom sedamdesetih, ali je na prepoznatljivom mestu postavljena deceniju kasnije. Njeni pojedini delovi, u dogovoru sa zaštitarima, biće sačuvani.

Video: U čast Vladimira Putina fontana na Slaviji u bojama ruske zastave

(Telegraf.rs/RTV)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Pavke

    8. februar 2020 | 14:34

    Sredite Palicko jezero . Dosta ste se glupirali. Ako necete prodajte ga strancima oni ce ga urediti🦻

  • Dijaspora ljudi!

    8. februar 2020 | 16:55

    Milion evra za fontanu, a ulice propadose u citavom gradu. Pa vi niste normalni...

  • Peđa

    8. februar 2020 | 17:36

    ......ovo je tradicija u Subotici da svaki odlazeći gradonačelnik uzme pola miliona eura, i ostavi zadužbinu fontanu, koja vrijedi oko 400.000. eura....Plavu fontanu, sa druge strane Gradske kuće, koja je koštala milon eura, kao zadužbinu izgradio je pok. Kasa. Hvala gradonačelnicima, sad nas čeka sin Išvana Pastora, predlažem da uz ovu zelenu naprave još jednu fontanu, zadužbinu Pastora....jeftinije će Subotičani proći....

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA