≫ 

Misteriozne bukve kod kanjona Studenice: Par koji prođe ispod njih ostaje večno zajedno

Dve stoletne bukve spojene trećom stvaraju magičnu sliku u selu Mlanča nadomak Kraljeva

  • 3
Bukve, kanjon Studenice Foto: RINA.rs

Često se može čuti, ali i videti da priroda zaista stvara čuda. Jedno takvo nalazi se u selu Mlanča, nadomak Kraljeva gde su dve stoletne bukve spojene trećom i tako prave retko viđenu, magičnu sliku.

Međutim, odavno se pročulo da ova stara stabla putnicima namernicima donose sreću u ljubavi i učvršćuju vezu - jer ko jednom prođe ispod ovih bukvi, zauvek ostaje zajedno.

- Verovanje u magijsku moć drveća oduvek je postojalo. Ove bukve su skroz spojene, kao muškarac i žena i zato su one pravo ljubavno drvo. Oduvek su ovde dolazili parovi verujući da će ostati spojeni kao i ove bukve.

Bukve, kanjon Studenice Ljubavne bukve, Foto: RINA.rs

Na najnižoj grani stoje u čvor zavezene maramice, pa čak i donje rublje verovatno kao neki simbol vezanosti - priča za RINU Jovan Dragićević, meštanin Mlanče. Niko ne zna kako i kada je sve počelo, a na drvenoj tabli upisana su imena parova još iz pedesetih godina prošlog veka.

- Sigurno je to nekom pomoglo, ili je bar tako mislio i onda se to pročulo dalje. Svima može da zapne u ljubavi i mlađima i starima, pa se onda rešenja traže na različitim mestima - rekao je Jovan.

Meštani svakodnevno ovde sreću parove iz svih krajeva Srbije. Svi dolaze u nadi da će njihova veza ostati večna i čvrsta baš kao i ove kraljevačke bukve.

Bukve, kanjon Studenice Tri bukve stvaraju magiju, Foto: RINA.rs

- Dođu, prođu ispod bukve, malo se ljube i porazgovaraju. Onda zavežu maramicu ili šta već drugo na grane i odu. Kad smo bili mlađi i mi smo ovde dolazili, sad je već ta žar prohujala sa vihorom - kaže uz osmeh Jovica Filipović.

I zato, možda baš tu u kanjonu reke Studenice, u vekovima staroj bukovoj šumi krije se rešenje za sve one kojima je ljubav na "staklenim nožicama".

Video: Bajkoviti prizor užarenog drveta: Plamen bukti unutar stabla

(Telegraf.rs/RINA.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Žika toljaga

    9. februar 2020 | 13:08

    A ludog li Naroda ,Bože me sačuvaj i sakloni ... Verujemo u Bukvu i molimo se Bogu . Znači Bukva....

  • Pravednik

    9. februar 2020 | 13:21

    Prava lepota. Da Bože da nije na trasi Moravskog koridora...

  • Rock

    9. februar 2020 | 18:09

    Alien covenant izgleda da je Ridli skot bio u pravu

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA