≫ 

"Dase" su se ljutito borile dok su oko njih kružile "dame": Ovako izgleda borba gusana za "devojku"

"Oni su zaljubljive prirode. U jatu gusaka oni vole samo jednu"

  • 2
Guska Foto: Pixabay

Svake godine u vreme održavanja borbe gusana u naselju Gornja čaršija u Vranju vlada neuobičajena živost. U ovo vreme prepričavaju se dogodovštine sa prethodnih borbi, evociraju uspomene na prošla vremena kada gotovo da i nije bilo romske porodice koja tokom godine nije pripremala bar jednog gusana za borbu. Toliko ih je bilo da su se tokom čitave zime održavale borbe.

- Oni su zaljubljive prirode. U jatu gusaka oni vole samo jednu. Ukoliko se desi da ona ugine i on umire ubrzo za njom, jer ne može da živi bez njene ljubavi. Gusani se bore, vole i umiru baš kao i labudovi - priča Stojan Ajredinović.

Svaki ljubitelj borbe gusana ima svog favorita i svi bi zdušno navijali za njega, kakvog god on imao protivnika. Ove godine oni su za favorita proglasili gusana po imenu Žabar, čiji su vlasnici Zvonko i Aleksandar Demirović.

Oni koji su imali priliku da gledaju njegove treninge tokom godine bili su ubeđeni da će on ove godine osvojiti šampionsku titulu. Toliko su bili sigurni u to da su se sa svojim prijateljima, koji su tvrdili suprotno, kladili u po gajbu piva.

Na sam dan borbe, u improvizovani ring, napravaljen od pridošlih ljudi, u pratnji svojih gusaka sa stilom ušeta gusan Žabar. Spreman za borbu, on ispruži vrat, zamahnu krilima nekoliko puta i svom snagom se ustremi ka protivniku... Bio je favorit, to je i dokazao.

Osim titule, vlasnicima gusana koji osvoji prvo mesto u ovim borbama ne sleduje nikakva novčana nagrada. Njima to nije ni važno. Bitno im je kažu, da cela Gornja čaršija zna ko je odgajio gusana kao najboljeg borca.

Video: Najslađa vojska koju ste ikada videli

(Telegraf.rs/DN 017)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA