≫ 

Nikola je drugu bio donor organa, Darko se utopio izvlačeći druge: Ovo su podvizi kojima nema ravnih

Svi oni nisu imali računicu, a imali su savest

  • 4
Najplemenitiji podvig godine Foto: MInistarstvo odbrane RS

Kada se na jednom mestu nađu Uroš, Anastasija, Nikola i ljudi slični njima shvatite da još uvek ima nesebičnih, velikodušnih ljudi, spremnih da pritrče u pomoć. 

Uroš Ždero je vozač saniteta u Prvoj brigadi Kopnene Vojske. Bio je 2. septembar 2019. godine kada se Uroš zatekao na auto-putu nedaleko od Starog Žednika. Prošao je pored teške saobraćajne nesreće i zaustavio se da pomogne. Zatekao je automobil koji je podleteo pod prikolicu i tri smrskana tela turskih državljana. Ždero je spasao sedmogodišneg dečaka s unutrašnjim krvarenjem, koga je hitno, odlažući redovni zadatak, prevezao u subotičku bolnicu.

Uros Zdero Uroš Ždero, Foto: mod.gov.rs/Jovo Mamula

Nikola Subašić (26) spasao je život najboljem prijatelju, kada je odlučio da mu donira deo jetre i bubreg. Nikola nije hteo da sedi skrštenih ruku i gleda koliko mu se drug muči na svakodnevnim dijalizama. Čim je potvrđena kompatibilnost, nije časio ni časa. Nije se dvoumio ni kada mu je rečeno da jedan od 10 donora ne preživi.

U bolnici su im rekli da je pravo čudo da je neko donor oba organa, a da nije u srodstvu da pacijentom.

Nikola Subašić Nikola Subašić, Foto: M. Leskovac

Anastasija Vujić nije kao drugi trinaestogodišnjaci. U njenoj glavi se rodila ideja pomaže drugima. Ni manje ni više oboleloj deci. Roditelji su taj njen predlog rado podržali i jednom mesečno, Anastasija obilazi bolničke postelje. Anastasija im odnese grickalice, igračku, slatkiš ili bojice. Krug kojim je "zarazila" druge, sve je širi.

Svi ovi dobrotvori i još mnogo njih našli su se u Skupštini grada Beograda na svečanom uručenju plaketa za najplemenitiji podvig godine, koje 57. put zaredom dodeljuju Večernje novosti, pojedinicima i organizacijama koji su svojim herojskim, humanim i nesebičnim delima obeležili godinu za nama.

Žirijem je predsedavao akademik Matija Bećković. Priznanje za najplemenitiji kolektivni podvig dodeljeno je "verujućem narodu i kliru Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori" , zbog "slika koje se pamte i koje su svedočanstvo vere i istrajnosti na odbrani svetinja".

Darko Vujošević spasio porodicu od utapanja

Nagrada za najplemenitiji podvig koji se nagrađuje posthumno je bila namenjena Darku Vujoševiću, koji je preminuo pomažući porodici da se spase tokom nevremena na Skadarskom jezeru.

Srebrnom plaketom nagrađeno je još devet pojedinaca i grupa humanih ljudi, koji su se naročito istakli velikodušnošću.

Predsednik žirija, akademik Matija Bećković istakao je da su podvizi uvek novi, jedinstveni i neponovljivi.

- Pismo kaže da će desetoro pravednika spasiti svet, a ovde ih je više danas, onih koji nisu imali računicu, niti su očekivali slavu ni priznanje. Imali su savest a to je drugo ime za Boga, rekao je Bećković, čestitajući „podvižnicima“, i posebno se osvrnuo na priznanje vernicima i kliru mitropolije Crnogorsko-primorske, uručeno mitropolitu Amfilohiju - odajući priznanje onima koji su „ustali da gandijevski brane svetinje, bez glasa i bez povika“.

Video: Jedan donor spasao je četiri života

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • 👤

    10. februar 2020 | 20:42

    Хуманост није само једна од највреднијих људских особина и врлина. То је боголикост у правом смислу те речи. Такви људи оплемењују не само оне најближе око себе, већ цео један народ, једну државу, једно време. Поносан што сам ваш савременик и што делим исти ваздух са вама. Од Бога вам све оно најбоље, ако се ишта више додати може.

  • Iva

    10. februar 2020 | 21:26

    Nazalost za sada ,osim i mog komentara ,samo jedan kom.Da li je moguce da ovo nikog ne zanima a rijaliti starleta 260 komentara.Uzas.Ali u svakom slucaju bravo za ove humane ljude ,svaka cast.

  • Ceca

    10. februar 2020 | 23:00

    Bravo! Hrabrost i humanost na delu! Nikola je pravi heroj,sve najbolje mu zelim kao i njegovom drugu!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA