Pančevo, srpski Holivud, niče ceo jedan grad

Na površini od šest hektara početkom marta počinje izgradnja filmskog grada s tri studija i pratećim objektima, ukupne površine 12.000 kvadratnih metara

  • 0
Kamera, film Foto: Pixabay

Na području Pančeva koji se u zvaničnim papirima zove Hipodrom, uskoro će biti postavljeni temelji filmskog grada. Investitor je kompanija „Firefly” iz Beograda, a gradnja tri studija s pratećim objektima, površine 12.000 kvadratnih metara, počeće prvih dana marta.

Ovde će biti posla za 90 radnika, od kojih će dvadesetak biti stalno zaposleni, a računa se da će u zavisnosti od projekata biti i do 2.000  povremeno angažovanih.

Ovaj „filmski” zaplet krenuo je još minule godine regulacijom i infrastrukturnim opremanjem šest hektara zemljišta uz Bavaništanski put, zapuštene trkačke staze, obližnje ledine na kojoj se decenijama trguje starudijom i na koju se naslanja ispražnjena zgrada izbegličkog centra. Usledila je kupovina gradskog placa za 54,1 miliona dinara, u koji investitor planira da uloži dodatnih 5,8 miliona evra „za podizanje studija, objekata za edukaciju i druge sadržaje, turističkog centra i slično”. Projekat je dobio i predznak „od posebnog značaja” za Pančevo, „jer će filmski grad unaprediti turizam, kulturu i promociju grada”. Ali, ideja o južnobanatskom Holivudu strija je od ovog aktuelnog poduhvata.

Obalu Tamiša kod Pančeva odabrao je i čuveni Karlo Ponti za jednu od svojih najskupljih produkcija, kada je sagradio njujorški kvart iz tridesetih godina prošlog veka za mini TV seriju „Mama Lučija”, a nekoliko meseci je Pančevka bila i Sofija Loren.

Čitav grad ima „pedigriranu” filmsku prošlost. Njegove ulice, trgovi, kafane, stari kulturni i industrijski objekti, decenijama su kulise najvećim glumačkim imenima koje je ova zemlja imala, ali i svetskim zvezdama, poput Rejfa Fajnsa, Bena Kingslija, Džerarda Batlera.

Za nepreglednu kolonu filmadžija, upućeni razloge pronalaze u dve osnovne činjenice. Prvo, Pančevo je blizu Beograda, glavnog filmskog i produkcijskog centra u državi. Drugo, od vremešnih zdanja i zapuštenih ulica u starom delu grada, palata i industrijskih pogona, jedinu korist imala je, pokazalo se, domaća i svetska kinematografija.

Najavljena izgradnja filmskog grada pomoći će Pančevu da zadrži titulu srpskog Holivuda, uprkos tome što će deo autentičnog eksterijera nestati. Naime, u planu je kompletna rekonstrukcija Narodnog muzeja, nekada zgrade Magistrata, epicentra kadrova „epohe”, kao i skidanje kaldrme i umivanje gradskog jezgra.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA