≫ 

Sud: Pravni fakultet u Novom Sadu je diskriminisao studente koji su hteli prijemni na mađarskom

Viši sud je utvrdio da je Pravni fakultet diskriminisao mađarske učenike kojima je omogućio da polažu prijemni ispit na mađarskom jeziku ali uz obavezu da dodatno polažu srpski jezik, pismeno i usmeno

  • 21

Viši sud u Novom Sadu odbio je prigovor novosadskog Pravnog fakulteta za stvarnu nadležnost suda i potvrdio da je taj fakultet postupao diskriminatorski prema pripadnicima mađarske nacionalne manjine.

Sud je fakultetu zabranio da diskriminaciju ponovi.

Tužbu protiv Pravnog fakulteta podneo je Savez mađarskih učenika Vojvodine.

Viši sud je utvrdio da je Pravni fakultet diskriminisao mađarske učenike kojima je omogućio da polažu prijemni ispit na mađarskom jeziku, ali uz obavezu da dodatno polažu srpski jezik, pismeno i usmeno.

Sud je naložio Pravnom fakultetu da objavi presudu u listovima Dnevnik i Mađar so.

Podsećamo da je Pravni fakultet prethodno odbijao da organizuje prijemni ispit na mađarskom jeziku, zbog čega ga je takođe tužio Savez mađarskih učenika Vojvodine.

Novosadski Apelacioni sud presudom je 2018. godine obavezao taj fakultet da ubuduće mora da organizuje prijemni ispit i na jezicima nacionalnih manjina i naveo da je ta obrazovna ustanova, odbijajući da to učini, postupala diskriminatorski.

evropski zakoni, sudija, sudski čekić Foto: Foter/Flickr/SalFalko

Nakon te presude, fakultet je omogućio studentima da polažu prijemni na mađarskom jeziku, ali uz obavezu polaganja srpskog jezika, što je, kako je utvrdio Viši sud, diskriminacija studenata.

VIDEO: Student u čitaonicu Pravnog fakulteta doneo pisaću mašinu

(Telegraf.rs / Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Tara

    11. februar 2020 | 10:58

    Ovo je Srbija ko hoce na madjarskom i turskom neka tamo idu.

  • Ma da

    11. februar 2020 | 09:14

    A moze li se na Srpskom polagati u Madjarskoj??? Aaaaa kako da ne

  • jerko

    11. februar 2020 | 10:59

    Pa realno, oni znaju da je to mađarska zemlja, da već stasava ko zna koja generacija ovdašnjih Mađara, a komentarišu oni koji tu nisu ni rođeni nego negde na nekoj planinčugi u Hercegovini. Svi oni znaju srpski, a ovde se uopšte o tome i ne radi, radi se o poštovanju njihovih prava.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA