• 20

Sud: Pravni fakultet u Novom Sadu je diskriminisao studente koji su hteli prijemni na mađarskom

Viši sud je utvrdio da je Pravni fakultet diskriminisao mađarske učenike kojima je omogućio da polažu prijemni ispit na mađarskom jeziku ali uz obavezu da dodatno polažu srpski jezik, pismeno i usmeno

  • 20

Viši sud u Novom Sadu odbio je prigovor novosadskog Pravnog fakulteta za stvarnu nadležnost suda i potvrdio da je taj fakultet postupao diskriminatorski prema pripadnicima mađarske nacionalne manjine.

Sud je fakultetu zabranio da diskriminaciju ponovi.

Tužbu protiv Pravnog fakulteta podneo je Savez mađarskih učenika Vojvodine.

Viši sud je utvrdio da je Pravni fakultet diskriminisao mađarske učenike kojima je omogućio da polažu prijemni ispit na mađarskom jeziku, ali uz obavezu da dodatno polažu srpski jezik, pismeno i usmeno.

Sud je naložio Pravnom fakultetu da objavi presudu u listovima Dnevnik i Mađar so.

Podsećamo da je Pravni fakultet prethodno odbijao da organizuje prijemni ispit na mađarskom jeziku, zbog čega ga je takođe tužio Savez mađarskih učenika Vojvodine.

Novosadski Apelacioni sud presudom je 2018. godine obavezao taj fakultet da ubuduće mora da organizuje prijemni ispit i na jezicima nacionalnih manjina i naveo da je ta obrazovna ustanova, odbijajući da to učini, postupala diskriminatorski.

evropski zakoni, sudija, sudski čekić

Foto: Foter/Flickr/SalFalko

Nakon te presude, fakultet je omogućio studentima da polažu prijemni na mađarskom jeziku, ali uz obavezu polaganja srpskog jezika, što je, kako je utvrdio Viši sud, diskriminacija studenata.

VIDEO: Student u čitaonicu Pravnog fakulteta doneo pisaću mašinu

(Telegraf.rs / Beta)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Дејан Младеновић

    Онда чуди кобајаги зашто виктор орбан неће повући признање космета --већ напротив директно ради на сецесији војводини и њеном прикључењу мађарској

  • M.K.

    Provokacija i nista vise ...😒na svakom univerzitetu na svetu pravni refenderiat i examen se polazu na drzavnom sluzbenom jeziku, ni Ustav republike Srbije nije napisano na madjarski kineski ili drugim stranim jezikom.Druga stvar ako se upise Anglistika strani jezici ili slicni modul.Mogli su da se se sluze recnikom to koliko ja znam je dozvoljeno.Diplomirani pravnici tj pripadnici ,javnog tuzilasta na primer rade za drzavu a kome predstavlja srpski jezik problem , nije zasluzio ni srpsko obrazovanje nit srpsku platu.

  • drrr

    Ali nas zvanican jezik je srpski, da li bilo gde u svetu mi polazemo ispite na nasem maternjem jeziku?

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima