≫ 

Sobarica, moler, cvećar i pomoćnik kuvara: Ove smerove u srednjim školama završavaćete za 2 godine

Školovanje će trajati dve godine

  • 16
Zanimanja Foto: Shutterstock, Pixabay

Ministar prosvete Mladen Šarčević najavio je danas da resorno ministarstvo radi na uvođenju dvogodišnjeg srednjeg obrazovanja, i to za oko 40 zanimanja.  Telegraf.rs saznao je iz ove institucije koja zanimanja su se našla na tom spisku, osim viljuškariste i servirke.

Ministarstvo je prosledilo inicijativu Zavodu za pravljenje programa za sobaricu, molera, cvećara-rasadničara i pripremača namirnica (pomoćnik kuvara). Ovi programi traju dve godine i imaju drugi nivo kvalifikacije - rečeno nam je iz Ministarstva prosvete.

Osim navedenih profesija, ministarstvo ima u planu uvođenje i drugih zanimanja.

Kako su za Telegraf.rs rekli u toku je izrada programa u Zavodu za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja (ZUOV) kako bi se omogućio veći spektar obrazovnih profila: dvogodišnjih, trogodišnjih i četvorogodišnjih.

Prema rečima ministra Šarčevića, srednja škola u Srbiji biće obavezna, a onim roditeljima učenika koji ne ispune ovu obavezu sleduje kazna po džepu do 100.000 dinara. Kako je ranije naveo Nacrtom strategije obrazovanja 2030. predviđeno je da srednje obrazovanje bude obavezno u našoj zemlji.

- Kad će ono zvanično postati obavezno, zavisi od toga kad će doći do promene Ustava, zato što u Ustavu stoji odredba da je osnovno obrazovanje obavezno i besplatno, a srednje besplatno. Za one koji ne budu upisali srednju školu biće predviđene kazne. Zakon o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja predviđa kazne za roditelje koji odbijaju da upišu dete u osnovnu školu, a kad srednje obrazovanje postane obavezno, kazne će biti slične. Prvo idu opomene, a potom novčane kazne od 5.000 do 100.000 dinara - upozorio je Šarčević.

Video: Evakuisana Srednja medicinska škola zbog navodnog curenja gasa

(S. Čenad)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sojka

    11. februar 2020 | 22:04

    Baš me zanima, da li će Romi biti kažnjavani ako ne budu išli u srednju obaveznu školu? Jer ne sećam se da je ijedan bio novčano kažnjen zbog neodlaska u osnovnu. Mada, njima se daju besplatni dodatni bodovi za upis u srednju, čime se degradiraju naša deca, pa se mislim, ići će, što da ne, njima je ionako sve za džabe. A još primaju socijalu i rade privatno. Milina. A nas ćete sigurno da kažnjavate za sve. Ali to je verovatno zato da biste našim novcem platili socijalu Romima.

  • Pravednik

    11. februar 2020 | 22:39

    Živo me interesuje u da li je ministar svoju decu upisao u ove perspektivne dvogodišnje smerove srednjih škola?

  • Danas

    11. februar 2020 | 23:31

    Ludost , ne cudi me , kako Vam nedostaju pojedina zanimanja . Dvije godine skole za sobaricu , pa nek' gospoda upisu svoju dijecu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA