• 1

Liste čekanja za zračenje biće prepolovljene: Institut za onkologiju ima 2 nova aparata

Sada Institut za onkologiju u Vojvodini ima 6 aparata za zračenje

  • 1

U Institutu za onkologiju Vojvodine od danas radi na dva nova aparata za zračenje, čime je broj ovih uređaja povećan na ukupno šest.

Nove aparate kupili su Vlada Srbije i Pokrajinska vlada, a njihova vrednost je oko 6,5 miliona evra, rekao je predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović prilikom današnjeg obilaska ovih uređaja, u društvu ministra zdravlja Zlatibora Lončara, pokrajinskog sekretara za zdravstvo Zorana Gojkovića i direktora Instituta za onkologiju Vojvodine Zorana Radovanovića, piše Tanjug.

Mirović je rekao da se trenutno na listi čekanja za zračnu terapiju nalazi oko 800 pacijenata, te da se nada da će se do leta lista barem prepoloviti.

Akcelerator, Institut za onkologiju Vojvodine

FOTO: MInistarstvo zdravlje

- Zadovoljan sam jer smo zajedničkim snagama, sredstvima Vlade Srbije i Pokrajinske vlade, realizovali ovaj važan posao. Više od 800 pacijenata čeka na ovaj tretman, i očekujem da će se do leta liste čekanja prepoloviti. Naredne godine u planu nam je nabavka još jednog dodatnog aparata kako bismo ispunili standard da na 250.000 stanovnika bude jedan aparat. Time će naši pacijenti sa najtežim bolestima imati veću šansu za izlečenje -  rekao je predsednik Mirović.

Od juna 2016. godine u Institut za onkologiju Vojvodine uloženo je oko 10 miliona evra.

- Ovo je veliki dan i za pacijente i za sve zaposlene jer su naši građani do 2014. godine umirali čekajući zračnu terapiju. Danas je ovde već tretirano 11 pacijenata. Insistiramo na konkretnim stvarima. Želimo da pokušamo da ukinemo liste čekanja. Želimo da pomognemo svakom pacijentu - izjavio je ministar zdravlja Zlatibor Lončar.

Akcelerator, Institut za onkologiju Vojvodine

FOTO: MInistarstvo zdravlje

Direktor Instututa za onkologiju Vojvodine prof. dr Zoran Radovanović rekao je da će puštanjem u rad dva linearna akceleratora i CT simulatora biti pokriven veći deo potreba onkoloških pacijenata. Prema njegovim rečima, danas u AP Vojvodini postoji ukupno šest aparata i moći će da se radi u tri smene, jer na mesečnom nivou oko 270 pacijenata ima potrebu za zračnom terapijom.

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sve

    Ste vi obezbedili, samo vam fale kvalitetni lekari koji znaju...

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima