≫ 

39 žrtava trgovine ljudima u Srbiji ove godine, među njima 25 dece: Seksualna eksploatacija najčešća

Najzastupljeniji vid trgovine ljudima bila je seksualna eksploatacija, sa 28 žrtava, kao i da je među žrtvama bilo čak 25-ro dece

  • 0

U toku prošle godine u Srbiji je identifikovano 39 žrtava trgovine ljudima, što je skoro duplo manje nego u toku 2018. godine, saopštila je danas organizacija "IBŠA-Biro za borbu protiv trgovine ljudima Srbija".

Takođe je ukazala da je najzastupljeniji vid trgovine ljudima bila seksualna eksploatacija, sa 28 žrtava, kao i da je među žrtvama bilo čak 25-ro dece.

- Iz statistike se može zaključiti da je seksualna eksploatacija najzastupljeniji oblik trafikinga, gde su u oko 80 odsto slučajeva žrtve žene i devojčice, a starosna granica dece je pomerena na nižu starosnu dob. Zatim slede radna eksploatacija, prinudni brakovi, trgovina organima i delovima tela - navodi se u saopštenju.

Analize su pokazale da žrtve trgovine ljudima dolaze iz svih slojeva društva, nacionalnosti, obrazovanja i egzistencije, kao i da je primetan povećan broj vrbovanja maloletnika jer su, kako je ocenjeno, društvene mreže idealno mesto kriminalnim grupama i pojedincima da lako pronađu žrtve.

Ova organizacija upozorava da sajber prostor donosi veliku mogućnost prikrivanja identiteta i formiranja lažnih profila, uz minimalnu mogućnost dokazivosti i pronalaženja izvršioca ovog krivičnog dela.

U protekloj godini, kako je ukazala, primetno je da je jedan deo slučajeva kriminalnih dela eksploatacije otkriven, upravo, prijavama i dojavama građanstva, što ocenjuje kao probuđenu svest i spremnost za zajedničko delovanje u borbi protiv trgovine ljudima.

Video: Za srpsko dete trgovac je spreman da plati 120.000 evra!

(Telegraf.rs/ Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA