• 0

39 žrtava trgovine ljudima u Srbiji ove godine, među njima 25 dece: Seksualna eksploatacija najčešća

Najzastupljeniji vid trgovine ljudima bila je seksualna eksploatacija, sa 28 žrtava, kao i da je među žrtvama bilo čak 25-ro dece

  • 0

U toku prošle godine u Srbiji je identifikovano 39 žrtava trgovine ljudima, što je skoro duplo manje nego u toku 2018. godine, saopštila je danas organizacija "IBŠA-Biro za borbu protiv trgovine ljudima Srbija".

Takođe je ukazala da je najzastupljeniji vid trgovine ljudima bila seksualna eksploatacija, sa 28 žrtava, kao i da je među žrtvama bilo čak 25-ro dece.

- Iz statistike se može zaključiti da je seksualna eksploatacija najzastupljeniji oblik trafikinga, gde su u oko 80 odsto slučajeva žrtve žene i devojčice, a starosna granica dece je pomerena na nižu starosnu dob. Zatim slede radna eksploatacija, prinudni brakovi, trgovina organima i delovima tela - navodi se u saopštenju.

Analize su pokazale da žrtve trgovine ljudima dolaze iz svih slojeva društva, nacionalnosti, obrazovanja i egzistencije, kao i da je primetan povećan broj vrbovanja maloletnika jer su, kako je ocenjeno, društvene mreže idealno mesto kriminalnim grupama i pojedincima da lako pronađu žrtve.

Ova organizacija upozorava da sajber prostor donosi veliku mogućnost prikrivanja identiteta i formiranja lažnih profila, uz minimalnu mogućnost dokazivosti i pronalaženja izvršioca ovog krivičnog dela.

U protekloj godini, kako je ukazala, primetno je da je jedan deo slučajeva kriminalnih dela eksploatacije otkriven, upravo, prijavama i dojavama građanstva, što ocenjuje kao probuđenu svest i spremnost za zajedničko delovanje u borbi protiv trgovine ljudima.

Video: Za srpsko dete trgovac je spreman da plati 120.000 evra!

(Telegraf.rs/ Tanjug)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima