• 7

Na Balkan se vratilo 1.200 boraca Islamske države: Najviše ih je sa Kosova i Metohije

Sa Kosova i Metohije (KiM) ih je 403, sa BiH - 350, iz Albanije 180 do 200 a iz Severne Makedonije 156 boraca

  • 7

Ukupan broj boraca takozvane Islamske države (ID) koji su poreklom sa zapadnog Balkana je veći od 1.200, navodi se u procenama bezbednosnih službi iz Bosne i Hercegovine (BiH). 

Prema toj dokumentaciji, najviše boraca ID je sa Kosova i Metohije (KiM) - 403, zatim sledi BiH sa 350, pa Albanija sa 180 do 200 i Severna Makedonija sa 156 boraca, preneo je sinoć portal Banjaluka.net.

- Šta znači povratak tih terorista na Balkan, šta će to značiti i koliki je to stvarni problem znaće se vrlo brzo, nakon što povratnici izdrže svoje simbolične kazne za učešće u borbama na strani takozvane Islamske države i Al Kaide u Siriji i Iraku - navodi se u ovoj dokumentaciji.

Kako se navodi, za domaće pravosuđe problem je što nema konkretnih dokaza da su činili zločine i učestvovali u streljanju, ubijanju ili dekapitaciji zarobljenika, a bezbednosne službe upozoravaju da će oni u relativno kratkom periodu formalno-pravno biti slobodni građani, koji se sigurno neće odreći svoje radikalne verske i terorističke ideologije.

Pored toga, u ovoj dokumentaciji se još navodi i da zapadni Balkan ima i problem vezan za ekonomsku infiltraciju Turske i Katara u Albaniji, Severnoj Makedoniji, Kosovu i BiH, što znači infiltraciju koja ide na ruku ideološkoj infiltraciji vezanoj za Muslimansko bratstvo, navodi portal.

Dodaje se da tu indoktrinaciju sprovode različite islamske nevladine organizacije koje imaju za cilj da izdominiraju islamom na Balkanu i koje će sigurno, piše u dokumentima, ostvariti kontakt sa povratnicima iz Sirije i Iraka i nastaviti rad sa njima kao humanitarne organizacije.

VIDEO: Ovo je mesto gde je ubijen vođa Islamske države Al Bagdadi

(Telegraf.rs / Tanjug)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Voki

    Vratili ih ameri da završe za njih započeto.

  • RICINUS

    Nisu oni problem problem je amerika i zločinačka engleska politika koja će im dati svesrdnu pomoć za uništavanje srbije

  • Goran

    To su specijalci Američki. Kad ih budu opet trebali tu su. Svi znaju da su tu a svi se prave ludi. A Srbi su teroristi. Trebaju svi da pišu na engleskom i da se kaže gde su i ko su. Pa nek svi znaju.

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima