• 69

Nedopustivo je da šestoro dece samo preživljava: Reakcija zaštitnika građana na priču iz Alibunara

Ombudsman Zoran Pašalić tražio je hitnu proveru rada Centra za socijalni rad u Alibunaru

  • 69

Zaštitnik građana Zoran Pašalić pokrenuo je na sopstvenu inicijativu postupak kontrole rada Centra za socijalni rad Alibunar nakon što je u medijima video priču o  o šestoro dece koja žive sama u Kozjaku kod Alibunara u izuzetno teškim uslovima. 

- Takođe, zatražena je informacija i od Pokrajinskog sekretarijata za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost poslova informaciju o preduzetim merama i aktivnostima u slučaju napuštene dece koji je danas potresao građane Srbije  - izjavio je zaštitnik građana Zoran Pašalić.

Kao što je i Telegraf.rs objavio, šestoro dece uzrasta od tri do 15 godina žive sama u trošnoj kući, tako što najstariji među njima radi za nadnicu i zajedno sa sestrom vodi vodi domaćinstvo i brigu o najmlađim članovima.

Pašalić je izjavio da slika dece koja preživljavaju sama već osam meseci, tako što zarađuju i vode domaćinstvo, umesto da budu zbrinuta poput ostalih svojih vršnjaka, nedopustiva u civilizovanom društvu i da zahteva hitnu reakciju nadležnih u sistemu zaštite dece.

- Nakon utvrđenih činjenica o radu nadležnih organa u ovom slučaju javnost će biti upoznata sa saznanjima Zaštitnika građana i merama koje će preduzeti - izjavio je Pašalić.

Alibunar, šestoro dece, siročići

FOTO: Printskrin/RTS

Pokrajinski sekretar za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova Predrag Vuletić kako javlja RTS posetiće u četvrtak Centar za socijalni rad Alibunar kako bi obezbedio hitno zbrinjavanje šestoro dece.

- O slučaju dece iz Kozjaka pokrajinski sekretarijat nije bio obavešten od strane nadležnog Centra za socijalni rad - navodi se u saopštenju Pokrajinske vlade.

Alibunar, šestoro dece, siročići

FOTO: Printskrin/RTS

Pokrajinski sekretar za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova Predrag Vuletić danas putuje u Alibunar.

Ovim povodom oglasio se i ministar za rad i socijalna pitanja Zoran Đorđević. On je naveo da je ministarstvo zatražilo od Pokrajinskog sekretarijata za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova, da hitno dostavi informacije o slučaju i naložilo republičkoj inspekciji socijalne zaštite da izvrši uvid u rad Centra za socijalni rad u Alibunaru.

- Centri za socijalni rad na teritoriji Autonomne pokrajine Vojvodina su u nadležnosti pokrajinskog organa, tačnije Pokrajinskog sekretarijata za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova. Zakonom o socijalnoj zaštiti, član 167, stav 2, definisano je da nadzor nad stručnim radom centra za socijalni rad na teritoriji AP Vojvodina vrši nadležni pokrajinski organ kao poveren posao - navodi se u saopštenju objavljenom na sajtu Ministarstva.

Alibunar, šestoro dece, siročići

FOTO: Printskrin/RTS

Dodaje se da inspekcijski nadzor nad radom tih istih ustanova na teritoriji AP Vojvodina takođe vrši nadležni pokrajinski organ kao poveren posao.

Ministar je istakao da će se resor kojim rukovodi maksimalno angažovati kako bi se mališanima omogućili bolji uslovi za život.

- Briga o deci je naša najveća obaveza, uložićemo maksimalne napore da utvrdimo činjenice u konkretnom slučaju i pronađemo način da im omogućimo bezbrižno detinjstvo - naglasio je ministar.

VIDEO: Pogledajte priču o o ovim mališanima 

Video: Devojčica je živela 5 godina u svom đubretu

( Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Silvija

    Nemojte je nazivati majkom,deca nisu kriva sto ona hoce da radja ,kriva joj drzava,sama je kriva i njen muz ,Znaju da nadju krevet a neznaju da imaju toliko dece,higijena je za nju Spanse selo,Tako se stvara sirotinja,deca neidu u skolu,starija deca brinu o mladjoj,haos a majka ganja sojke po Vojvodini i trazi prazne kuceKada ti je zlatni muz u zatvoru budi majka i brini se za decu koju si sama htela a nemoj se oslanjati na drzavuNemas pojma sta je majka,zivotinje bolje brinu o svojoj deci

  • Marija

    Mlade ljude ostaviti da rade ., poput Branislave . Ostali na prevaspitavanje jer ovde ne mogu da rade arogantni a tu ih bas ima.

  • Nena

    Sramota i tuga! Vuletic prima debelu platu a nista, bas nista ne radi. Socijalni radnici i te ustanove su tu za pokrivanje pljacke a najmanja tj nikakva briga o deci. Sramota!!! Deca su najmanje kriva a najvise ispastaju.

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima