≫ 

Nedopustivo je da šestoro dece samo preživljava: Reakcija zaštitnika građana na priču iz Alibunara

Ombudsman Zoran Pašalić tražio je hitnu proveru rada Centra za socijalni rad u Alibunaru

  • 69
Deca, Alibunar Printskrin Youtube/RTS Sajt - Zvanični kanal

Zaštitnik građana Zoran Pašalić pokrenuo je na sopstvenu inicijativu postupak kontrole rada Centra za socijalni rad Alibunar nakon što je u medijima video priču o  o šestoro dece koja žive sama u Kozjaku kod Alibunara u izuzetno teškim uslovima. 

- Takođe, zatražena je informacija i od Pokrajinskog sekretarijata za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost poslova informaciju o preduzetim merama i aktivnostima u slučaju napuštene dece koji je danas potresao građane Srbije  - izjavio je zaštitnik građana Zoran Pašalić.

Kao što je i Telegraf.rs objavio, šestoro dece uzrasta od tri do 15 godina žive sama u trošnoj kući, tako što najstariji među njima radi za nadnicu i zajedno sa sestrom vodi vodi domaćinstvo i brigu o najmlađim članovima.

Pašalić je izjavio da slika dece koja preživljavaju sama već osam meseci, tako što zarađuju i vode domaćinstvo, umesto da budu zbrinuta poput ostalih svojih vršnjaka, nedopustiva u civilizovanom društvu i da zahteva hitnu reakciju nadležnih u sistemu zaštite dece.

- Nakon utvrđenih činjenica o radu nadležnih organa u ovom slučaju javnost će biti upoznata sa saznanjima Zaštitnika građana i merama koje će preduzeti - izjavio je Pašalić.

Alibunar, šestoro dece, siročići FOTO: Printskrin/RTS

Pokrajinski sekretar za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova Predrag Vuletić kako javlja RTS posetiće u četvrtak Centar za socijalni rad Alibunar kako bi obezbedio hitno zbrinjavanje šestoro dece.

- O slučaju dece iz Kozjaka pokrajinski sekretarijat nije bio obavešten od strane nadležnog Centra za socijalni rad - navodi se u saopštenju Pokrajinske vlade.

Alibunar, šestoro dece, siročići FOTO: Printskrin/RTS

Pokrajinski sekretar za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova Predrag Vuletić danas putuje u Alibunar.

Ovim povodom oglasio se i ministar za rad i socijalna pitanja Zoran Đorđević. On je naveo da je ministarstvo zatražilo od Pokrajinskog sekretarijata za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova, da hitno dostavi informacije o slučaju i naložilo republičkoj inspekciji socijalne zaštite da izvrši uvid u rad Centra za socijalni rad u Alibunaru.

- Centri za socijalni rad na teritoriji Autonomne pokrajine Vojvodina su u nadležnosti pokrajinskog organa, tačnije Pokrajinskog sekretarijata za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova. Zakonom o socijalnoj zaštiti, član 167, stav 2, definisano je da nadzor nad stručnim radom centra za socijalni rad na teritoriji AP Vojvodina vrši nadležni pokrajinski organ kao poveren posao - navodi se u saopštenju objavljenom na sajtu Ministarstva.

Alibunar, šestoro dece, siročići FOTO: Printskrin/RTS

Dodaje se da inspekcijski nadzor nad radom tih istih ustanova na teritoriji AP Vojvodina takođe vrši nadležni pokrajinski organ kao poveren posao.

Ministar je istakao da će se resor kojim rukovodi maksimalno angažovati kako bi se mališanima omogućili bolji uslovi za život.

- Briga o deci je naša najveća obaveza, uložićemo maksimalne napore da utvrdimo činjenice u konkretnom slučaju i pronađemo način da im omogućimo bezbrižno detinjstvo - naglasio je ministar.

VIDEO: Pogledajte priču o o ovim mališanima 

Video: Devojčica je živela 5 godina u svom đubretu

( Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Iskreno

    13. februar 2020 | 10:30

    @Ena Ti pevaci koji trose 12 000 evra na soping vecinu para zarade preko i pare uglavnom dobijaju na ruke, isto kao i ovaj momak. Placa li on porez? Ako pevaci koji dobijaju pare na ruke treba da plate porez treba onda i ovaj decko sto radi u nadnici. Svi treba da smo jednaki nebitno koliko zaradjujemo. Zar ne? Uostalom svako radi i kupuje ono sta moze i koliko mu se moze. U Americi javne licnosti pogotovo pevaci zaradjuju milione a beskucnika ima svuda. E Ameriko! Ponasate se kao da samo u Srbiji ima ljudi koji zive dobro i onih koji jedva sastavljaju kraj sa krajem. Otidji u Pariz pa ces videti prosjaka na ulici vise nego ikad u svom zivotu. A Francuska ima mnogo vise bogatasa nego Srbija. Uostalom svako se snalazi za sebe i od novca koji zaradi zivi onako kako zeli. A na kraju krajeva vecini nam je cilj da radimo sto manje i zaradimo sto vise. Veruj ti meni da bi se i tebi standard i potrebe povisile kad bi zaradjivala mesecno 20-30 puta vise nego sad. Ne bi sigurno kupovala stvari koje kupujes sada vec bi ubedila sebe da ti treba nesto o cemu sada realno mozes samo da sanjas. Tako da ne pljuj nekog samo zbog njegovih mogucnosti. Nije on kriv sto ima i sto mu se moze a sto neko nema i sto mu je tesko.

  • Ena

    13. februar 2020 | 10:06

    Dok neko trosi 10 i 12 000 Evra na soping za 1 dan i ne placa porez drzavi za to sto radi ova deca a i mnoga druga nemaju za hleb.E zemljo !

  • Mira

    13. februar 2020 | 09:04

    Otkaz svima koji rade u centar za socijalni rad. Zapravo, zatvoriti centar.. Cemu sluzi??

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA