• 12

Bili smo na gradilištu u Infektivnoj klinici: Tri zgrade iz 1926. godine dobijaju novo ruho

Radi se sukcesivno da pacijenti ne bi trpeli

  • 12

Klinika za infektivne i tropske bolesti Kliničkog centra Srbije više nikome neće dati za pravo da na društvenim mrežama deli fotografije kao da potiču iz nje, jer su u toku radovi na sanaciji tri zgrade, nakon čijeg završetka će ova tri stacionara biti kao da su ponovo građena iz temelja.

Redakcija Telegrafa.rs imala je ekskluzivno pravo da uđe na to gradilište. Oblak prašine, mešalice za malter na sve strane, izbijena stolarija, goli i zidovi bez izolacija slike su koje se ovde viđaju evo, već 4 nedelje, a tako bi trebalo da bude 400 dana.

Naš domaćin, direktor Klinike za infektivne i tropske bolesti docent dr Goran Stevanović objašnjava da se kompletno saniraju tri zgrade stacionara u kojima se sve vreme leče bolesnici. Kako se ne bi remetio prijem i lečenje pacijenata, stacionari se rade sukcesivno.

Klinika za infektivne i tropske bolesti „Prof. dr Kosta Todoro

Foto: Nikola Tomić

- To praktično podrazumeva kompletne radove na sanaciji instalacija, građevinske stolarije, zidova. Zidove koje sada vidite ostaće tu u smislu fizičkog postojanja zida. Sve što je na zidu i u zidu se praktično menja. Ostaje samo osnov zida. Obijaju se do cigle - priča direktor Stevanović dok obilazimo delove Klinike u koji još nisu kročili građevinski radnici:

U stacionarima koji se saniraju su svi naši pacijenti. Jedina dva odeljenja, koja su relativno skoro rađenja i koja su u pristojnom stanju, pa nije urgentno da se tu bilo šta radi, su Odeljenje intezivne nege i Odeljenje izolacije. To su jedina dva odeljenja gde se osim nekih sitnih popravki neće ništa krupno raditi. Sva ostala odeljenja - hepatologije, HIV infekcije, neuroinfekcija, crevnih infekcija, hepatitisa, se rade…

Pored gore navedenja dva odeljenja, ne dira se ništa ni u prijemnoj ambulanti s obzirom na to da je u toku prošle i 2018. godine novcem Kliničkog centra Srbije i iz donacija sređena. Tada je zamenjena stolarija i okrečen prostor. S obzirom na to da je to zgrada iz 70-tih godina ona je u najboljem građevinskom stanju.

Klinika za infektivne i tropske bolesti „Prof. dr Kosta Todoro

Foto: Nikola Tomić

- Kada bi se ona radila to bi već ozbiljno remetilo našu mogućnost da svim našim pacijentima pružimo pomoć - objašnjava Stevanović.

Sa njim već obilazimo zgrade u kojima sve uveliko vrvi od rada.

Ova tri stacionara koja se sada rade zidani su 1926. godine. To su jedine tri zgrade koje su te starosti a koje se sređuju. Radovi na ove tri zgrade trebalo bi da traju 400 dana, to je ugovorni rok za izvođenje radova, što znači da bi sve trebalo da bude završeno u toku februara meseca 2021. godine. S obzirom na to da se radi fazno, nama će pojedini delovi i mnogo pre biti u funkciji. Drugim rečima, ono što se sada radi biće gotovo za otprilike neka dva, tri meseca, u potpunosti završeno, useljeno i funkcionalno, a onda će se drugi delovi sukcesivno uključivati u rad - navodi Stevanović.

Klinika za infektivne i tropske bolesti „Prof. dr Kosta Todoro

Foto: Nikola Tomić

On objašnjava na koji način sve vreme održavaju normalan ritam rada uprkos radovima:

Pomeramo se samo unutar istih zgrada. Vertikala koja se radi se isključuje iz funkcije. Kako se ona završi stavlja se u funkciju a druga isključuje. Radi se sukcesivno. U stacionarima koji se saniraju Klinika ima u ovom trenutku 154 postelje, to je naš nominalni kapacitet. Mi smo otprilike u ovom trenutku za nekih 40 postelja smanjili kapacitet. Mnogo veći broj postelja je zahvaćen sanacijom. Ali pretvaranjem pojedinih trpezarija u bolesničke sobe, u delovima koji se trenutno ne rade mi smo uspeli da zadržimo sasvim zadovoljavajući broj postelja. 

Klinika za infektivne i tropske bolesti „Prof. dr Kosta Todoro

Foto: Nikola Tomić

- Sa stanovišta naših kapaciteta da primimo našu patologiju to se apsolutno neće osetiti. Jer, deo naše patologije koja je nama zauzimala postelje na duže vreme a to su pacijenti koji primaju dugotrajnu antibiotsku terapiju su preuzele druge klinike KCS i drugi kliničko bolnički centri. Oni imaju infektološku patologiju ali ne infektivna u smislu da moraju obavezno da budu kod nas. Mi im pomažemo savetima oko same terapije, a oni koji moraju da budu kod nas, imaju svoje mesto. Dakle, rad nije poremećen. 

Klinika za infektivne i tropske bolesti „Prof. dr Kosta Todoro

Foto: Nikola Tomić

- Mi i dalje svakodnevno imamo između 100 i 200 ambulantnih pregleda imamo između 10 i 20 prijema bolesnika na bolničko lečenje, isto toliko otpusta. To je uobičajeni ritam za infektivnu kliniku van nekog značajnog epidemiološkog dešavanja. Sada jeste buka veliki problem ali to je nešto što mora da se istrpi.

Klinika za infektivne i tropske bolesti „Prof. dr Kosta Todoro

Foto: Nikola Tomić

Na naše pitanje da li je za zgrade čija je sanacija u toku obezbeđena oprema, on kaže da je ona nabavljana i pre početka radova.

Klinika za infektivne i tropske bolesti „Prof. dr Kosta Todoro

Foto: Nikola Tomić

- Neverovatnim zalaganjem i podrškom KCS-a i Ministarstva zdravlja od 2014. godine do danas, Infektivna klinika kao i dobar deo pratećih službi kao što je mikrobiologija su dobili veliki deo potpuno nove opreme tako da mi možemo da kažemo da u ovom trenutku imamo količinu opreme i njen kvalitet koji nam je potreban i neophodan za funkcionisanje. To je sve oprema koja je sukcesivno nabavljana. Mašine za veštačku ventilaciju, za mikrobiologiju, prošle nedelje smo dobili najnoviji ultarzvučni aparat fibrosken koji zamenjuje za neke bolesnike biopsiju jetre i koji će od utorka biti pušten u radu, imamo i novu endoskopsku opremu, a permanentno se nabavlja nova i odmah upušta u rad - naveo je naš sagovornik.

VIDEO: Sanacija Klinike za infektivne bolesti

(Lj. Račić)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • notorious

    Nadam se da će i struju uraditi nanovo sad!

  • Др

    Значи, опет не ваља!? Па, добро господо из опозиције, да ли ви , уопште, знате шта хоћете???(добро, знамо да хоћете поново власт!)

  • Lujka

    Pa kad su vam bolnice tako sredjene sto kazete, zasto se renoviraju..

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima