• 10

Sedmoro sumnjivih na koronavirus javilo se Infektivnoj: Ako imate takve simptome, okrenite ovaj broj

Ukoliko osoba zahteva prijem u Kliniku za infektivne i tropske bolesti, ona će prvo biti smeštena u boks za izolaciju

  • 10

Od početka pojave novog koronavirusa u Kini pa do danas, u Klinici za infektivne i tropske bolesti Kliničkog centra Srbije bilo je primljeno svega 7 osoba kod kojih se sumnjalo da imaju ovu zaraznu bolest. Na sreću, nalazi su kod svih bili negativni, kaže za Telegraf.rs direktor Klinike docent Goran Stevanović.

- Kao što znate, radi se o potpuno novom virusu. Osoba koja ima simptome, koji bi mogli da se povežu sa koronavirusom i pritom je boravila u kraju u kojem ima ta infekciju, smatra se mogućim slučajem dok se ne dokaže suprotno. Takvih pacijenata je bilo i kod nas. Imali smo 7 sumnjivih slučajeva. Bilo je podjednako i naših državljana i kineskih, koji rade ovde kod nas. Uradili smo dijagnostički protokol, nalazi su bili negativni, i kod većine smo utvrdili prisustvo običnog gripa. Koronavirus i grip inicijalno se baš mnogo ne razlikuju na osnovu kliničke slike – kaže doc dr Stevanović.

Klinika za infektivne i tropske bolesti „Prof. dr Kosta Todoro

Klinika za infektivne i tropske bolesti KCS Foto: Nikola Tomić

Ova klinika je, prema njegovim rečima, uvek spremna da najkomplikovanije bolesnike zbrine bez problema, i takav je slučaj i kada je novi koronavirus u pitanju.

- Usud Infektivne klinike ali i naša funkcija od 1926., kada je klinika osnovana, jeste da zbrinjavamo najteže bolesnike i pacijente koji imaju najinfektivniju patologiju. To znači da smo se mi spremali za nešto ovog tipa i spremni smo još decenijama unazad. Pregurali smo i epidemiju SARS-a, i pandemijski grip A (H1N1), MERS kao i pripravnost zbog ebole. Koronavirus je za nas samo još jedna u nizu ozbiljnih infekcija koja mora da se zbrine. Protokol imamo, opremu imamo kao i obučen kadar. Ono što je mnogo značajnije za građane jeste da su preduzete sve rane mere detekcije koje ne uključuju infektologe nego epidemiološku službu, graničnu policiju, granične sanitarne inspektore, nadzor nad mestima dolaska, da bi se prvi slučajevi otkrili pre nego što uđu u zemlju, odnosno u trenutku ulaska – navodi on.

Klinika za infektivne i tropske bolesti „Prof. dr Kosta Todoro

Monitoring... Klinika za infektivne i tropske bolesti Foto: Nikola Tomić

Stevanović podseća da se sve informacije ukoliko neko sumnja da ima koronavirus mogu dobiti na broj koji je samo tim povodom uvelo Ministarstvo zdravlja – 064 8945 235.

- Najbitnija informacija koju ćete dobiti jeste da se javite nadležnoj epidemiološkoj službi, a to je u Beogradu Gradski zavod za javno zdravlje, gde će vam epidemiolog dati sve podatke. U zavisnosti od tačne epidemiološke slike biće savetovano da li i gde treba da se odmah javite na pregled. Sve osobe koje dolaze iz zone u kojoj trenutno ima novi koronavirus bez obzira na to da li imaju simptome, na granici treba da dobiju informacioni liflet – priča dr Stevanović.

Kina, epidemija, zaraza, virus, Koronavirus

Koronavirus u Kini Foto: Tanjug/AP

Ukoliko osoba zahteva prijem u Kliniku za infektivne bolesti, ona će prvo biti smeštena u boks za izolaciju.

- Od momenta ulaska ovde, ako je napravljena epidemiološka procena da zaista postoji sumnja na koronavirus, pacijent će prvo biti smešten u naš boks za izolaciju. Pregledaće ga infektolog obučen u propisno zaštitnoj odeći, dok će sestra, koja će, takođe, biti u određenoj zaštitnoj opremi, uzeti adekvatne uzorke. Ako bolesnik ima indikacije za bolničko lečenje poput promena na plućima, poremećaj laboratorije, koje zahtevaju hospitalizaciju, biće primljen na Odeljenje izolacije na dalje lečenje - navodi docent dr Stevanović.

Klinika za infektivne i tropske bolesti „Prof. dr Kosta Todoro

Stacionar Klinike za infektivne i tropske bolesti u kojem leže pacijenti Foto: Nikola Tomić

Rezultati da li osoba ima novi koronavirus stižu za sat do dva:

- U zavisnosti od toga ima li ili nema novi koronavirus, nastavlja se dalje bolničko lečenje. Što se tiče osoba koje imaju potrebu samo za epidemiološkim nadzorom, njima epidemiološka služba uzima uzorke kod kuće iz koje oni ne treba da izlaze.

Vuhan, Kina, epidemija, zaraza, virus, Koronavirus

Foto: Tanjug/AP

Infektivna klinika radi 24 sata. Po našem Zakonu o zdravstvenoj zaštiti pacijenti koji imaju zaraznu bolest ili sumnjaju na nju, bez obzira na to da li imaju zdravstveno osiguranje ili ne, moraju da budu pregledani o trošku Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO).

VIDEO: Hitna pomoć zbrinula zaraženog koronavirusom Kini

(LJ. R.)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • @ Kiki

    Super ideja za beskućnike. Prijaviš se, pokupe te. I dve nedelje u toplom, plus klopa.

  • Dia

    Alo! Molim vas imam groznicu već mesec dana,bez temp.i kašlja,sa bolovima u kostima,( k.s.uredna) Oni odgivaraju: vašem izabranom lekaru..Ali, kako kad nemam zakazano? Oni odgovarju: mi to neznamo...... Ne zadržavajte liniju? Važi za Niški k.c.infek.??? Iskustvo

  • ' spremni za korona virus '

    U Loznici je nestasica maski, nema cak ni u nabavci. Toliko o tome koliko smo spremni za korona virus.

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima