• 0

Preminuo poslednji niški logoraš: Kao dete preživeo Crveni krst, a umro na godišnjicu proboja

Logor Crveni Кrst je jedinstven po pokušaju masovnog bekstva 105 zatvorenika

  • 0

Vladimir Jovanović (94), poslednji preživeli svedok dešavanja u logoru Crveni krst u Nišu, preminuo je u noći između 11. i 12. februara. Sahranjen je na Vrežinskom groblju. Sa sobom je odneo svedočanstvo o zločinima. Ali je i ostavio svedočanstva koja je prenosio i učenicima, piše Srpska istorija.

- Naš deda Vlada i u devedesetim je bio vrhunski učitelj, koji je i u tim godinama vešto prenosio svoja sećanja na logoraška vremena - prenosi Đorđe Bojanić.

Vlada je u OŠ "Bubanjski heroji" u Nišu 2017. i 2018. godine održao potresna predavanja, kao tada jedini živi logoraš iz Južne Srbije koji je preživeo starahote zloglasnog logora Mathauzen.

Logor Crveni Кrst je jedinstven po pokušaju masovnog bekstva 105 zatvorenika, 12. februara 1942. Dve godine kasnije i sam Vlada tu je doživeo logorašku sudbinu. Bio je zarobljen bez ikakvog razloga, te iz Niša bio deportovan na Banjicu, pa u zloglasni Mauthauzen.

- Sećam se kako su ti mučenici, promrzli, ranjeni, gladni i pocepani, bežali po selima, a jedna manja grupa došla je i u moje selo, Кravlje. Nažalost, mnogo je golorukih ostalo na bodljikavoj žici, a zbog 11 poginulih Nemaca za odmazdu je streljano 1.100 ljudi - kazivao je deda Vlada učenicima.

Čika Vlada je bio zarobljen 1944.god u selu Кravlje i odveden u logoru Crveni Krst gde je proveo 22 dana, zatim je deportovan u logor na Banjici, gde je bio u zarobljeništvo 33 danaa a odmah zatim prebačen je u logor Mathauzen (Austrija) i na kraju u logor Guzen. U logorima je proveo oko 8 meseci. Bio je blizu gasne komore… ali je srećom preživeo. Čika Vlada ne mrzi one koji su ga mučili, ali kaže da ih ne razume… kazivao je svoje sećanje deda Vlada učenicima.

U Srbiju po oslobađanju logora vratio se sa 40 kilograma, nisu ga mogli prepoznati ni oni koji su ga najbolje poznavali. Bio je osnivač Društva preživelih niških logoraša.

Logor Crveni krst danas nosi ime po godišnjici proboja -  Memorijalni kompleks "12. februar".

Svake godine na dan obeležavanja proboja logora "12.februar" Vladimir Jovanović bi odao poštu logarašima i držao govor.

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima