• 25

Milanka je 40 godina bila na birou: Platu nikada nije dobila, ali želi penziju

"Ovi u PIO kažu ona nije plaćala penziono. Pa nije ona kriva što nije radila" - kaže njen suprug Stevo Radočaj

  • 25

Milanka Radočaj iz Kikinde je na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje pune četiri decenije, što je nečiji ceo radni vek. Iako nema nijedan dan radnog staža, podnela je zahtev za penziju. Ipak, po zakonu nema prava na nju, jer nije uplaćivala penzijsko osiguranje, prenosi RTS.

Milanka Radočaj uskoro puni 60 godina, a navršilo se ujedno i 40 godina kako je na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje u Kikindi bez ijednog dana radnog staža. Po profesiji mašinski tehničar metalobrusač, Milanka se i dalje redovno na svaka tri meseca javlja službi za zapošljavanje. Nakon četiri decenije, evidencioni karton joj je prepun, a radna knjižica potpuno prazna.

- Redovno sam pratila i oglase, predavala molbe i bilo je tu jako puno, jako puno zalaganja - priča Milanka za RTS.

U filijali Nacionalne službe za zapošljavanje u Kikindi kažu da su Milanki Radočaj redovno nuđene mogućnosti zaposlenja, ali ona nikada nije uspela da to realizuje kod poslodavaca.

- Mi sada postavljamo pitanje u stvari da li je ta gospođa Radočaj bila na našoj evidenciji da bi ostvarila pravo na rad, da bi našla posao ili je bila na evidenciji da bi ostvarila neka druga prava: dečji dodatak ili pravo na beneficije prilikom odlaska na letovanje, za uzimanje vaučera - navodi Jelena Mitrović, direktorka filijale NSZ Kikinda.

Milanka je rekla da su je pitali zašto želi da bude na evidenciji.

- Ako imam pravo kao i oni koji rade, ako imam pravo da se prijavljujem redovno - pustite me da se prijavljujem do kraja, do moje neke starosne granice, pa možda će jednog dana biti donet zakon da ja mogu da ostvarim nešto - objasnila je Milanka.

Kako su saopštili u kikindskoj filijali Fonda za penziono i invalidsko osiguranje, slučaj Milanke Radočaj je zaista jedinstven, ali napominju da niko nema pravo na penziju bez minimum 15 godina radnog staža.

Na nagovor supruga, Milanka Radočaj je PIO fondu podnela zahtev za penziju, iako nema nijedan dan radnog staža.

- Znači, ona ima staža na birou. Ovi u PIO kažu ona nije plaćala penziono. Pa nije ona kriva što nije radila - kaže njen suprug Stevo Radočaj.

Milanka tvrdi da želi da bude glas svih domaćica.

- Imam motiv tako da budem glas svih žena u Srbiji, da pokažemo da mi žene domaćice isto vredimo, da nismo uzalud živele na ovoj planeti - rekla je Milanka.

U nekim zapadnim zemljama u ovakvim slučajevima osoba dobija minimalnu penziju, jer nije odgovorna što niko nije uspeo da joj omogući zaposlenje.

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Gordana

    Kako su zene zlobne! Svaka zena treba da ima neku penziju, pa i bez dana radnog staza. Ne pravite se lude, znate vi dobro koliko je nezaposlena zena ponizna jer zavisi od tudjeg dinara! Nije zena kriva sto nije imala posao. Zene, borite se zaa sebe!

  • negica

    Milanka je jako lenja zena rodjena pod drecnom zvezdom. Imala je srece da je neko ceo zivot nosi na grbaci. Da je morala sama da brine o sebi i deci radila bi i pevala. Ovo je jedina drzava koja nagradjuje nerad, isterace ona svoje.

  • Marija

    E svašta! Kao da je meni lepo kad ustanem u 5 ujutru da se spremim i da pripremim i decu za vrtić, da jedemo,da se smestimo u auto, a ono vani i u 7 mrkli mrak,pa milion puta nevreme,kiša, sneg,vetar. A ova sedela kući 40 godina, ustane, pa sve polako,doručak,kafa po protokolu. Muž je izdržavao, nije imala stres kao svako što ima na poslu i sad bi penziju,iako nikad nije uplatila centa u penzioni fond. I šta je uopšte domaćica? Pa svi valjda čistimo svoje kuće, svi kuvamo, svi odgajamo decu, pa nam niko ne daje platu na te stvari koje valjda radiš za sebe da ti bude čisto.

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima