≫ 

Sedam dana pojačane kontrole na srpskim putevima zbog 63 smrti: Policija će kažnjavati ove prekršaje

Najčešći uticajni faktor nastanka saobraćajnih nezgoda od početka 2020. godine bila je neprilagođena brzina

  • 80

U cilju povećanja bezbednosti svih učesnika u saobraćaju, pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Uprave saobraćajne policije, od danas do 23. februara 2020. godine sprovešće pojačanu kontrolu učesnika u saobraćaju.

Kontrola će biti usmerena na otkrivanje prekršaja prekoračenja brzine kretanja vozila, nepropisnog preticanja, upravljanja vozilom pod dejstvom alkohola i psihoaktivnih supstanci, nekorišćenja sigurnosnog pojasa i nepropisnog korišćenja telefona tokom vožnje, kao i prekršaja pešaka.

Od početka 2020. godine, broj saobraćajnih nezgoda na našim putevima povećan je za 16 odsto, a broj prekršaja za sedam odsto u odnosu na isti period prošle godine. U tom periodu poginulo je 22 vozača putničkog vozila i isto toliko pešaka, 12 putnika u putničkom vozilu i sedam biciklista.

Najčešći uticajni faktor nastanka saobraćajnih nezgoda od početka 2020. godine bila je neprilagođena brzina. Kao rezultat ovog prekršaja, 25 učesnika u saobraćaju je izgubilo život, dok je više od 300 učesnika u saobraćaju povređeno.

Takođe, u saobraćajnim nezgodama koje su izazvali vozači pod dejstvom alkohola, tri učesnika u saobraćaju su poginula, a 104 povređena. Analize pokazuju da, u naznačenom periodu, 58 odsto poginulih vozača i putnika u vozilu nisu koristili sigurnosni pojas.

Kada je reč o saobraćajnim nezgodama u kojima učestvuju pešaci, od početka ove godine, utvrđeno je da 30 odsto pešaka strada usled neopreznog stupanja na kolovoz. Takođe, 30 odsto saobraćajnih nezgoda sa nastradalim pešacima izazvali su vozači putničkih vozila.

Uprava saobraćajne policije apeluje na sve učesnike u saobraćaju da poštuju saobraćajne propise.

Video: 311 kilometara na sat: Tatin sin divlja u besnim kolima

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • CokoladnoMleko

    17. februar 2020 | 15:16

    Ne 7 dana vec 365 dana treba da bude tako ppjacana kontrola, ajde malo te saobracajce upregnite da vise rade a manje piju kafe....

  • Kiki

    17. februar 2020 | 15:50

    Dok setam za 30 minuta vidim barem 5-6 namernih saobracajnih prekrsaja, uglavnom iz obesti. Ubacivanje na prvo mesto ispred semafora, voznja u traci predvidenoj samo samo sredstva javnog prevoza, ludacki brza voznja, nepropisno preticanje, telefoniranje, nezaustavljanje ispred pesackog prelaza, zaustavljanje sa 4 upaljena zmigavca tamo gde nije dozvoljeno (obicno pekara ili trafika), parkiranje ispred ulaza u zgradu......itd. Drzava da je pametna mogla bi lepo da popuni kasu od bahatih sugradana.

  • Đani

    17. februar 2020 | 16:50

    Radite malo noću i van naselja, pa da onda vidimo rezultate.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA