≫ 

Održan sastanak radne grupe za zaštitu vazduha u Srbiji: Ove mere će biti preduzete

Jedna od mera je da Beograd za sedam godina u gradskom prevozu više nema nijedan autobus na dizel gorivo

  • 5
Ana Brnabić, Radna grupa za zaštitu vazduha Foto: Tanjug/Slobodan Miljevic/ bk

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić predsedavala je danas sastanku Radne grupe za zaštitu vazduha u Republici Srbiji na kojem je rečeno da je u planu da Beograd za sedam godina u gradskom prevozu više nema nijedan autobus na dizel gorivo, jer bi u tom periodu trebalo da svi budu zamenjeni električnim ili autobusima sa hibridnim motorima.

Кada je reč o putničkim automobilima, Vlada Srbije će do kraja februara obezbediti uslove za subvencionisanu kupovinu električkih i hibridnih vozila.

To, međutim, neće biti jedine mere za poboljšanje kvaliteta vazduha u prestonici Srbije, pošto se planira izgradnja još jednog zvučnog zida sa mahovinom, pored postojeća dva, i to na potezu od Studentskog grada ka Centru Sava, razmatra se umanjenje poreza na imovinu za građane koji žive u energetski efikasnim zgradama i umanjenje doprinosa onima koji planiraju da grade takvu vrstu zgrada.

Na sastanku je rečeno i da se očekuje da Beograd bude lider ostalim gradovima Srbije na tom polju.

U planu je i raspisivanje tednera za uspostavljanje prevoza rekama, tendera za nabavku 520 autobusa na gas u narednih pet godina, da se na 190 hektara gradske površine zasadi milion stabala, a u okviru projekta Pametni gradovi na više od 300 raskrsnica u Beogradu ugradi adaptivni svetlosni sistem koji sam reguliše dužinu zelenog svetla u zavisnosti od gustine saobraćaja.

Prva takva raskrnica, od ukupno 98 koliko se planira u ovoj godini, trebalo bi da bude na potezu Ulice Dimitrija Tucovića.

Na autoputevima planira se ugradnja, po svetskim standardima, dodatna tri punjača za električna vozila i širenje elektronske naplate putarine s obzirom na to da je analizom ustanovljeno da dve trećine stranaca i sve veći broj građana Srbije koriste upravo takav način plaćanja putarine, što značajno smanjuje vreme zadržavanja na naplatnim rampama.

Ana Brnabić, Radna grupa za zaštitu vazduha Sastanak Radne grupe za zaštitu vazduha u Republici Srbiji; Foto: Tanjug/Slobodan Miljevic/ bk

Кada je reč o individualnim ložištima, kotlarnicama i toplanama na mazut i ugalj, koje domacinstva i gradovi u zemlji koriste za grejanje, premijerka Brnabić je rekla da bi bila izuzetno zadovoljna ukoliko ih do 2025. godine više ne bi bilo, jer bi to značilo da su i građani i privreda prešli na druge vrste goriva, koja su ekološki prihvatljivija.

Grad Beograd spremio niz konkretnih mera za poboljšanje kvaliteta vazduha 

Svi koraci koje Grad Beograd preduzima imaju za cilj podizanje svesti o važnosti zaštite životne sredine i stavljanju ekoloških problema u prvi plan. Grad želi da napravi ozbiljan pomak po ovom pitanju i na taj način obezbedi povećanje kvaliteta života svih građana, zaključio je pomoćnik gradonačelnika Beograda Andreja Mladenović koji je danas prisustvovao sastanku Radne grupe za sistemsko rešavanje pitanja zaštite kvaliteta vazduha u Srbiji kome je predsedavala premijerka Ana Brnabić.

Mladenović je potvrdio da su u sastavu ove radne grupe ministri Vlade Republike Srbije, direktori vladinih kancelarija, direktori javnih preduzeća i ustanova na nivou Republike Srbije, kao i predstavnici Grada Beograda - gradonačelnik prof. dr Zoran Radojičić, zamenik gradonačelnika Goran Vesić i gradski sekretari.

Ana Brnabić, Radna grupa za zaštitu vazduha Sastanak Radne grupe za zaštitu vazduha u Republici Srbiji; Foto: Tanjug/Slobodan Miljevic/ bk

- Na sastanku su konstatovane i analizirane mere koje su preduzete od završetka poslednjeg sastanka radne grupe. Zamenik gradonačelnika Goran Vesić je saopštio informaciju o merama koje je Grad Beograd predložio i koje se dobrim delom sprovode, kao i o onim čija primena počinje u narednim mesecima. Кonstatovano je da je Grad Beograd već preduzeo određeni broj mera, kao i da postoji ozbiljan plan za sistemsko rešavanje ovog veoma važnog pitanja. Pitanje zaštite vazduha praktično je neodvojivo od zaštite životne sredine u celini -  rekao je Mladenović.

Prema njegovim rečima, za to je potrebna izmena zakona a Beograd je zainteresovan da na ovaj način dodatno podstakne sve građevinske investitore da u fokus svog interesa stave podizanje energetske efikasnosti objekata.

- Na taj način Grad Beograd bi poreskim rešenjima mogao da stimuliše investitore da grade energetski efikasne objekte, a grad će izmenama sopstvenih odluka raditi na podizanju društvene svesti o važnosti ovog pitanja, ali će takođe konkretnim merama raditi na pitanju energetske efikanosti. Svi koji budu investirali na pravi način u energetsku efikasnost, moći će da dobiju umanjenje naknada koje plaćaju za građevinsko zemljište i ostale administrativne troškove. Energetska efikasnost, smanjenje emisije štetnih gasova i manja potrošnja energenata glavni su ciljevi ovih mera - istakao je Mladenović.

Ana Brnabić, Radna grupa za zaštitu vazduha Sastanak Radne grupe za zaštitu vazduha u Republici Srbiji; Foto: Tanjug/Slobodan Miljevic/ bk

On je rekao da će Grad Beograd u skladu sa merama koje je prezentovao nastaviti da radi na pošumljavanju i ozelenjavanju grada. Postoji plan, rekao je pomoćnik gradonačelnika, da se u narednih pet godina zasadi milion novih stabala, što je veoma zanimljiv projekt koji privlači veliku pažnju javnosti.

- Grad priprema aplikaciju koja će građanima omogućiti da vide sve lokacije predviđene za sadnju, a trebalo bi podsetiti i na akciju „Drvo generacije” koja se sprovodi u osnovnim i srednjim školama. Veoma je važno pomenuti politiku koja će se odnositi na kupovinu vozila na električni pogon i elektropunjača. Grad Beograd je već najavio kupovinu novih autobusa na gas za GSP, a prema dugoročnom planu trebalo bi da kompletan vozni park gradskog saobraćajnog preduzeća bude zamenjen, kako nijedan gradski autobus ne bi koristio dizel-gorivo - zaključio je Mladenović.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Goran

    18. februar 2020 | 16:50

    Ajde prvo remontujte TO Obrenovac koji je jedan od najvecih zagadjivaca u Srbiji, pa pricajte dalje. Prekinite da nam zamazujete oci sa glupostima.

  • Boban

    18. februar 2020 | 16:52

    Ma ja bih to resio na sledeci nacin, ko zeli dasamo malo dise ne mora da plati nista ali ko zeli da dise punim plucima taj bi morao da plati ekolosku taksu godisnje od jedne prosecne plate u Srbiji kako kazu 500 evra doduse ja to nisam video nikada ali politicari kazu da je tolika. Salu na stranu voleo bi i ja kad bi imao sa cim da lozim ali jednostavno realnost u Srbiji je drugacija svi oni koji nemaju centralno grejanje su prinudjeni da loze na sporet sa cim mogu tj sta mogu da nabave za zimu.Ja ove godine po prvi put lozim sa suskom kukuruza sa njive i verujte mi to nije uzivanje nego bolje i to da koristim nego da se smrzavam celu zimu kao sto sam se smrzavao 2012 godine kada je bilo kod mene i -26 stepeni.

  • Pedja

    18. februar 2020 | 18:49

    Pazi ove cefa... Oni ce da nadju resenje da ociste vazduh u Srbiji...Pa prvo vi treba da odete iz Srbiji i 80% ce biti cistiji ostalo su finese. Zasto ste cutali kada je Vinca gorela 20dana????? Verovatno jos Vinca gori...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA