≫ 

Direktor Centra za socijalni rad biće razrešen: Utvrđeno 5 propusta u slučaju dece iz Alibunara

Mere je izrekao Pokrajinski sekretarijat

  • 56
Deca Alibunar Printskrin Youtube/RTS Sajt - Zvanični kanal

Direktor Centra za socijalni rad u Alibunaru Zoran Prebiračević biće razrešen, a protiv njega i drugih odgovornih iz ove ustanove biće podnete krivične prijave zbog propusta u nepružanju pomoći deci iz Novog Kozjaka koja su bez oca i majke živeli u trošnoj kući bez struje.

Inspekcija Pokrajinskog sekretarijata za socijalnu politiku završila je nadzor u Centru, na osnovu kojeg je konstatovano 5 propusta u radu Centra. 

Alibunar, šestoro dece, siročići FOTO: Printskrin/RTS

- Na osnovu utvrđenog Кomisija konstatuje da će se protiv odgovornog lica Centra – direktora i stručnih radnika inicirati postupak krivične odgovornosti, da će biti naloženo direktoru da utvrdi odgovornost zaposlenih – stručnih radnika i da će biti iniciran postupak pred Etičkim odborom Кomore socijalne zaštite radi utvrđivanja povrede kodeksa profesionalne etike stručnih radnika - saopštio je Pokrajinski Sekretarijat za socijalu.

Opština koja je sve nemo gledala će odlučiti da li direktor dobija otkaz

Oni dodaju da će pokrenuti inicijativu da se direktor Centra smeni:

- Pored postupaka krivične odgovornost Skupštini opštine Alibunar biće dostavljena inicijativa za razrešenje direktora Centra zbog propusta u radu.

Kako saznajemo, Skupština opštine Alibunar, nakon što dobije inicijativu za razrešenje direktora Centra, odlučiće da li će on biti razrešen samo sa mesta direktora a ostati da radi u Centru, biti prebačen na čelo nekog drugog centra ili će dobiti otkaz.   

Alibunar, šestoro dece, siročići FOTO: Printskrin/RTS

U zapisniku i izveštaju inspekcije, koji je dostavljen pokrajinskom sekretaru Predragu Vuletiću, navodi se 5 propusta zaposlenih u centru i direktora:

1. U zaštiti dece je izostala potpuna i odgovarajuća porodičnopravna reakcija organa starateljstva – Centra za socijalni rad Alibunar;

2. Osim pristupima pravima iz oblasti materijalne podrške (novčana socijalna pomoć), nisu kontinuirano praćene potrebe dece te su zanemarene zakonske dužnosti organa starateljstva;

3.  Uočeni su propusti u vođenju slučaja u organizovanju zaštite dece:

4.  Direktor Centra za socijalni rad “1.Mart“ u Alibunaru nije obezbedio zakonitost rada Centra u skladu sa članom 3. Pravilnika o organizaciji, normativima i standardima rada centra za socijalni rad, čime je onemogućeno ostvarivanje prava korisnika utvrđena članom 41. Zakona o socijalnoj zaštiti prema kojem “maloletno lice (dete) jeste korisnik kada mu je usled porodičnih i drugih životnih okolnosti, ugroženo zdravlje, bezbednost i razvoj, odnosno ako je izvesno da bez podrške sistema socijalne zaštite ne može da dostigne optimalni nivo razvoja…..“

5. Direktor Centra nije postupao saglasno propisanoj odgovornosti u upravljanju i organizovanju radnog procesa, niti je preduzimao mere u kontroli postupanja prema zaposlenima – stručnim radnicima.

Deca iz Alibunara Foto: Pokrajinski sekretarijat za socijalnu zaštitiu

Propusti bili očigledni 

Prošle nedelje, u sredu, objavljena je priča o šestoro mališana iz Novog Kozjaka, koji sami žive u trošnoj kući u kojoj nema ni grejanja, ni struje. Sami zarađuju da se prehrane, sami peru veš, kuvaju a pritom najstariji među njima ima 16 godina. Majka ih je ostavila, trudna je sa drugim čovekom, a otac je u zatvoru.

Priča o bratu koji živi sa 5 sestara pokrenula je odmah reakcije nadležnih, pa su sutradan obišli Centar za socijalni rad u Alibunaru i decu u Novom Kozjaku.

Odmah je bilo jasno da su u Centru načinjeni propusti. Nadležni u Centru su znali da majka o njima ne brine iako je obećala da hoće, ali su ih prepustili da brinu sami o sebi.

I sam direktor Centr za socijalni rad u Alibunaru Zoran Prebiračević bio je upoznat sa svim tim ali o tome nije obavestio obavestio nadležne na višim pozicijama. Pritom, iako su utvrdili da majka nije ispoštovala obećanje da će se vratiti deci, Centar nije preduzeo mere da se deca zbrinu.

Alibunar, šestoro dece, siročići FOTO: Printskrin/RTS

Mi smo primetili da majka decu zanemruje i zapušta, a pošto je cilj da deca žive u prirodnim porodičnim uslovima mi smo dali sve od sebe da se stvore bolje uslovi da ona bude sa njima. Ona nam je uvek davala izjavu i ja sam bio prisutan kada je davala izjavu, da će ona da bude sa njima i da se od subote vraća kod njih. Na osnovu te izjave mi smo joj organizovali uslove, kupila joj je opština novi "smederevac" da bi joj bilo toplo, obezbedili drva - ispričao je između ostalog Prebiračević.

U Centru je odmah u četvrtak pokrenut stručni i inspekcisjki nadzor. Preliminarni rezultati  odmah su ukazali na propuste u radu ove ustanove. Saopšteno je da je utvrđeno da se porodica već duže vreme nalazi na evidenciji Centra, po više osnova.

- Takođe je konstatovano da od 20. januara kada je majka poslednji put bila u Centru za socijalni rad Alibunar ne postoje saznanja o stanju u porodici, te su zbog toga konstatovani propusti u radu Centra i utvrđene pogrešne procene u radu sa porodicom  - saopštio je prošle nedelje sekretarijat.

Šestoro dece u noći između četvrtka i petka smešteno je u Dečije selo u Sremskoj Kamenici.

VIDEO: Pogledajte priču o ovoj deci iz Novog Kozjaka

Video: Otac umro od raka, sin se ubio a dvojica dečaka sa majkom čekaju Nikoljdan u mraku

(Lj. R.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • bas svi

    19. februar 2020 | 16:35

    Svi socijalni centri rade lose,sve treba preispitati i ocistiti.

  • Acs

    19. februar 2020 | 14:47

    Samo razresen??? Podici i krivicnu prijavu jer zbog njegovih propusta deca su mogla... daleko bilo!!!

  • Duska

    19. februar 2020 | 18:28

    A komsiluk nemam reci!!! Samo se busamo da smo dobar narod, evo primera fuuuuj

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA