≫ 

U Aninoj sobi crteži oživljavaju: Napravila je harmonikaša i Elzu od 120 cm, a sada čeka novi izazov

Lutkarka iz Novog Sada sanja o svojoj radionici; počela da šije u 51. godini, bavi se pravljenjem lutaka tek četiri godine

  • 8
Ana Tot, lutkarka, lutke, Novi Sad Foto: Privatna arhiva

U jednoj sobi u Novom Sadu za šivaći sto niko nije seo godinama. Najpre je jedna tada srednjoškolka završila srednju dizajnersku, pa o klin okačila zanat. Utom je jedan mladić porazgovarao sa svojom majkom, umetničkom dušom, nekadašnjim fotografom, a sadašnjom higijeničarkom u preduzeću, i dao predlog da za tu mašinu sedne upravo ona. Majka, bez ijednog dana šivećeg "staža", ali sa srednjom umetničkom, prstima slikara i šakama koje vajaju, ipak se nasmejala. Ali joj nešto nije dalo mira.

Nije sela za ćerkin sto, ali sela je za računar. Nije mogla da prestane da misli o predlogu, pa je zato tražila način da ga sprovede u delo. Na internetu je učila kako da sašije lutku. Tek potom je sela za napušteni šivaći sto i počela da šije. To je bilo pre četiri godine, u njenoj 51. Sada sa 55 Ana Tot želi da iznese krpene lutke iz svog šivećeg kutka i složi ih u izlog jedne od novosadskih ulica.

Želi da ljudi prođu ulicom, pa ugledavši njen izlog, uđu zaneseni i pred nju stave novi izazov. Već je pravila lutku Harija Potera, lutku sa likom Elze iz "Zaleđenog kraljevstva", čuvenu Mašu iz ruskog crtaća "Maša i medved"... Dobijala je i crteže koji su služili kao skica za neku novu lutku izmaštanu u glavi deteta. Pravila je čak i po modelu. Seća se zahteva da napravi lutku po liku jednog harmonikaša.

Ana Tot, lutkarka, lutke, Novi Sad Lutak sa likom Harija Potera Foto: Privatna arhiva

- U prirodnoj veličini - pitao je zbunjeni glas sa druge strane slušalice.

- Ma, ne, to je odrastao čovek od 30-ak godina. Lutka ima 30 cm - kaže lutkarka Ana dodajući da su njene lutke većinom tolike.

Napravi i poneki izuzetak. Elza na primer ima 120 cm. Napravljena je za njenu unuku i veća je od nje.

Ana Tot, lutkarka, lutke, Novi Sad Maša sa kolačem, fali joj medved Foto: Privatna arhiva

Kaže da ni sama ne zna šta sve može dok ne proba. Zato zahteve ne odbija i pokušava sve dok ne uspe.

Ana Tot, lutkarka, lutke, Novi Sad Lutka rađena po crtežu Foto: Privatna arhiva

Video: Ovo je bolnica za lutke: Njeni pacijenti su vaše neoprocenjive uspomene

(B. P.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA