≫ 

Veći budžet za lečenje obolelih od retkih bolesti: Ove godine izdvojeno više od 2,4 milijardi dinara

Broj retkih bolesti koje se leče novcem budžeta povećan je sa dva na 19

  • 0
Daunov sindrom, dete, lekari Foto: Shutterstock

Za obolele od retkih bolesti u ovoj godini obezbeđeno je preko 2,4 milijarde dinara, što je povećanje od 11,6 odsto u odnosu na prošlu, kada je za te namene bilo obezbeđeno više od dve milijarde, saopštilo je danas Ministarstvo zdravlja.

Navode i da je u prethodnih par godina za lečenje obolelih od retkih bolesti izdvojeno više od 6,5 milijardi dinara, te podsećaju da je u cilju razmene iskustava i omogućavanja dijagnostike i lečenja za decu iz Srbije u Nemačkoj, ministar Zlatibor Lončar juče u Beogradu razgovarao sa nemačkim ekspertima za retke bolesti -  profesorom Holgerom Tonisom, šefom Komisije za genetičko testiranje, Robert Koh Instituta, i profesorom Mihaelom Tideom, generalnim direktorom Scenarijum grupe.

Iz Ministarstva navode da je država 2018. godine izdvojila dve milijarde dinara za lečenje obolelih od retkih bolesti, a pre 2012. godine nijedan dinar nije izdvajan za te namene.

Dodaju i da se 2012. godine u Srbiji svega osam pacijenata lečilo od retkih bolesti, dok se danas oko 200 dece leči od retkih bolesti.

- Broj retkih bolesti koje se leče iz sredstava budžeta povećan je sa dva na 19 različitih vrsta retkih bolesti koje spadaju u grupu urođenih bolesti metabolizma, retkih tumora, hereditarni angioedem, plućna arterijska hipertenzija i spinalna mišićna atrofija - navode iz Ministarstva zdravlja.

VIDEO: UZNEMIRUJUĆI VIDEO: Majka i beba svakodnevno vode bitku s retkom bolešću

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA