Subotica treći put na listi gradova kojima su dodeljena sredstva za unapređenje populacione politike

Grad Subotica po treći put zaredom dobio je sredstva Kabineta Ministra bez portfelja zaduženog za demografiju i populacionu politiku namenjena za unapređenje mera populacione politike, čime se obavezao da će sprovoditi mere za unapređenje demografskog položaja u skladu sa uslovima utvrđenim Programom podrške sprovođenju mera populacione politike u Republici Srbiji za 2020. godinu

  • 0
Gradonacelnik Subotice Bogdan Laban Foto: Nikola Tumbas

Nakon svečanog potpisivanja Ugovora, gradonačelnik Subotice Bogdan Laban, rekao je da ovaj grad već godinama ide ukorak sa populacionom politikom Vlade Srbije i Pokrajinske vlade.

- Grad Subotica uveliko doprinosi populacionoj politici Vlade Srbije i Pokrajinske vlade, a sredstva koja su nam od Ministarstva zaduženog za demografiju i populacionu politiku dodeljena i za 2020.godinu samo dokazuju da smo prethodnih nekoliko godina bili na pravom putu - izjavio je Bogdan Laban, gradonačelnik Subotice po objavljivanju rezultata Javnog poziva nadležnog ministarstva.

Kako je rekao, mnogo toga urađeno je u ovoj oblasti proteklih nekoliko godina na severu Bačke, a po potpisivanju Ugovora tek slede nova ulaganja u pronatalitetnu politiku na nivou grada. Nedavno je otvoren i Centar za vantelesnu oplodnju u subotičkoj Bolnici.

- Bez obzira na to što se na nivou države izdvajaju značajna sredstva za prvo, drugo, treće i četvrto rođeno dete i što je pokrajina uvela niz novih mera za podsticanje nataliteta, Grad Subotica u značajnoj meri vodi računa,prati i unapređuje mere populacione i pronatalitetne politike koje imaju za cilj da se roditelji ohrabre za proširenje porodice - rekao je Bogdan Laban.

Na poslednjoj sednici Skupštine grada izmenjena je i Odluka koja se odnosi na ostvarivanje prava na troškove za vantelesnu oplodnju i omogućeno, na taj način, većem broju parova da apliciraju za sredstva izvbudžeta Grada. Naime, povećana je starosna granica za četvrti pokušaj na 44 godine i omogućeno i finansiranje prvog pokušaja veštačke oplodnje za drugo dete.

- Odlična saradnja koju smo imali do sada i kvalitet projekata koje smo delegirali su zdrava osnova koju je ministarstvo prepoznalo i mi i ove godine nastavljamo sa merama koje će biti usmerene na budućnost Srbije, na našu decu - naglasio je Laban.

- Dobili smo sredstva po Javnom pozivu u iznosu od oko 21,8 miliona dinara kod nadležnog Ministarstva za podsticanje demografskog razvoja, a učešće grada je 4,6 miliona dinara. Reč je o nekoliko mera koje podrazumevaju pre svega nabavku opreme za VTO Centar u subotičkoj bolnici, izgradnju dečjih igrališta u udaljenim mesnim zajednicama, nabavku opreme za vrtiće, nabavku mini-busa za potrebe prevoza dece i podršku poljoprivredi kroz davanje bespovratnih sredstava porodičnim gazdinstvima.

Ideja projekata bila je da se kroz inovativne servise i razvoj infrastukture podstakne proširenje porodice.

(Telegraf.rs/PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA