≫ 

Priča srpske manekenke zarobljene u stanu u Kini: Zbog sumnje na koronu u karantinu čeka rođendan

Teško joj pada samoća, ali je bodre momak i prijatelji; ne viđa se ni sa kim, hranu uzima s poda

  • 12

Manekenka iz Srbije Anđela Mihajlović (25), koja duže od godinu i po živi i radi i u Kini, stavljena je u tamošnji karantin zbog sumnje na korona virus. Ona je, kako je otkrila za Telegraf.rs, u povratku iz Seula u Južnoj Koreji, sačekana na kineskom aerodromu i odvedena je u stan koji je postao njen lični karantin.

Kako nam je rekla, da nema kontakte u Kini - momka i prijatelje - uslovi u karantinu bili bi mnogo suroviji. Završila bi u hotelu, sa mnoštvom nepoznatih.

- Sedam sati sam provela na aerodromu, od čega tri sata u hladnom avionu. Čekali smo da provere gde živimo i zašto smo tu. Iako inače živim sa momkom, posebnim vozilom su me zbog njegove bezbednosti odveli u moj stan. Dan posle dobila sam napismeno potvrdu da sam u karantinu na engleskom i kineskom jeziku, sa pravima i obavezama - rekla nam je kako je sve počelo.

Anđela Mihajlović, Kina Fotografija sa aerodroma Foto: Privatna arhiva

Kaže da postoji rizik od deportovanja iz grada Ćingdao u provinciji Šandung, i to ukoliko ne bude poštovala pravila. Ipak, i dalje nije jasno da li je obolela od novog korona virusa.

- Dva puta dnevno dajem izveštaj o temperaturi, u sedam ujutro i sedam uveče. Kada sam doletela imala sam temperaturu 38,4, ali poslednjih dana imam samo blagu od 37. Hranu mi donose dečko i vlasnica stana. Kada obezbeđenje da znak, ja izađem sa maskom i rukavicama napolje da pokupim hranu. Ne mogu nikoga da vidim za sada. Možda ću kasnije moći uz prisustvo drugih da vidim svog momka na deset minuta. Rekli su mi da bih prekršila zakon ako izađem, mogli bi da me deportuju.

Pitala sam za test na korona virus i nije moguće dobiti ga. Oni izvode zaključke iz mojih dnevnih izveštaja, provere temperature i toga kako se osećam na dnevnom nivou. Dakle, za sada mogu samo da čekam i da vidim kako će se stanje razvijati - objasnila nam je kakvo je stanje i koji su rizici.

Kaže da je na početku bila veoma uplašena, da je reagovala panično, ali da je dobila podršku mnogih - od sebi bliskih, preko imigracionog, policije, do ambasade. Sada se bori sa samoćom.

- Nije prijatno ne videti nikoga, otvoriti vrata i uzeti s poda hranu. Najgore je psihički. Ja sam se vratila samo zbog momka u Kinu, poslova sada i nema. Tužno je što ću i rođendan provesti u karantinu - kaže dodajući da svesna toga da je devojci u vuhanskom karantinu gore, da su mere rigoroznije i da je situacija ozbiljnija.

Misli da Kinezi imaju pozitivan stav i u crnim danima, ali primećuje da strah je veliki, da postoji napetost u društvu.

- Iako virus nije opasan za mlade ljude u Kini su svi baš uplašeni. Vlada kažnjava sve ljude koji šire dezinformacije i šire paniku. Mlađi ljudi su složni, disciplinovani, ali su starije generacije više u strahu, jer za njih može biti kobno - rekla nam je dodajući da dosad nije upoznala nikog ko je oboleo od korona virusa.

Anđela kaže i da se u ovim danima posvetila jačanju imuniteta, trudi se da jede sveže namirnice. Kaže da je tokom perioda u kom se pojavio virus već bila u situaciji nalik današnjoj, ali da je izlazila u market. Ono kroz šta prolazi proteklih dana potpuno joj je nepoznato. Preostalih 11 dana, koliko će karantin da potraje, odbrojava sporo.

Anđela Mihajlović, Kina Stanovništvo složno i dispilinovano, strah među starijim generacijama Foto: Privatna arhiva

Video: Sledite uputstva Ministarstva zdravlja i smanjite rizik od zaraze korona virusom

(I. T./ B. P.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA