≫ 

Josip je imao moždani udar, a oporavak započeo na biciklu: Za 7 godina obišao je 8 država

Posle vožnji bicikla na red su došla i pešačenja. Kilometre nije zapisivao, ali bilo ih je mnogo

  • 3
Josip Klet Josip Klet je posle pretrpljenog moždanog udara, počeo na biciklu da obilazi druge zemlje, Printskrin: Youtube/Josip Klett

Josip Klet iz Sombora preživeo je pre 7 godina moždani udar koji je doveo do potpune promene u njegovom životu, prenosi Radio-televizija Vojvodine.

To je bilo 7 godina vožnji i pešačenja za Josipa. Mada nije bio potpuno oporavljen i svi su mu govorili da je ludost sesti na bicikl i uputiti se na putešestvije duže od hiljadu kilometara, on je rešio da najpre obiđe Jadransku obalu i republike bivše Jugoslavije. To prvo putovanje bilo je veliki ispit za njegov organizam, jer su posledice bolesti bile još vidljive.

- S obzirom na to da sam bio pogođen moždanim šlogom, bilo je teško. Ali svakim danom što sam više vozio bicikl, sve mi je bilo lakše i lakše. Prvi put sam bio u Opatiji, Splitu, Bosni i vratio se nazad. Na putu sam proveo 30 dana biciklom. Onda sam išao biciklom u Rumuniju, zatim u Kladovo i tako dalje - kaže on.

Posle vožnji bicikla na red su došla i pešačenja. Kilometre nije zapisivao, ali bilo ih je mnogo.

- Prvo sam bio u Grčkoj, ali sam Grčku obišao skroz po obali. Kilometara ne znam koliko je. Peške - priča on.

Mesec dana je proveo u Portugaliji i Španiji, išao je putem hodočašća od Santjago de Kompostela prema Francuskoj, oko 300 kilometara peške. Njegovi prijatelji poput Pere Stojančevića, glumca Narodnog pozorišta kažu da je to uspeh u koji niko ne veruje.

- Moj veliki prijatelj i čovek koji je eto uspeo nešto, on je sebi osmislio novi život i svaka mu čast na tome - kaže Stojančević.

Deo putovanja pretočen je u knjigu putopisa u kojoj Josip opisuje kako je doživeo i preživeo moždani udar, gde je sve bio i kako mu je bilo. Neki putopisi nisu stali u prvu knjigu, pa je spreman da nastavi da putuje i da to zabeleži u novoj knjizi.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Toni

    4. mart 2020 | 17:03

    Radni kolega po voznji bicikla i dnevno pesacim 4-5 km svaka cast to fali nasem narodu a ne da upali auto 300 metara da ode u kupovinu.

  • Mane

    4. mart 2020 | 18:39

    Svaka čast a našem narodu teško otle dole da prošetaju, nego pale kola ili hvataju autobus...

  • BASA

    4. mart 2020 | 23:09

    Sve cestitke , Bravo !

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA