≫ 

Hrabra Srpkinja: Birala između umetničke karijere i otadžbine, pa izabarala otadžbinu

Ona živi u sećanju istoričara i ljubitelja umetnosti a njeno lice viđamo svaki dan

  • 3

Kada se govori o ženskim pravima i emancipaciji početkom XX veka patrijarhalna Srbija nije mesto na kome bi neko očekivao da se pojavi žena koja će svojom hrabrošću biti inspiracija svojim savremenicama. Ali Nadežda nije bila jedina, obrazovana, emancipovana našla je istomišljenice u "Kolu srpskih sestara" i sličnim organizacijama.

Muškarci su ih poštovali a kada je dvadeseti vek počeo da odmotava klupko zla ona se nije uplašila. Hrabro se suočila sa smrću, ranama i bolestima Balaknskih ratova i Prvog svetskog rata. Nadežda Petrović je bila uspešna slikarka, i pred njom je bila velika karijera. Svojim radom skrenula je pažnju na sebe i dobila je poziv da se skloni sa fronta i ode na izložbu u Rim. Nije htela da ostavi svoj narod ostala je na dužnosti, i tu postradala kao i mnoge hrabre žene.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dusan

    8. mart 2020 | 08:37

    Zbog toga je nasa Nadezda postala VELIKA ZENA. Vecna joj slava i hvala!

  • Bg

    8. mart 2020 | 12:18

    To su bile Zene prave PATRIOTE vecna im svima slava bila, a ne danas farma, silikoni, veliki brat uzas gde smo krenuli propadamo sve manje ponosnih i jakih Srpkinja

  • Guess.

    8. mart 2020 | 12:55

    Strasno je to, kad ti je potrebna hrabrost, da bi ostao u svojoj zemlji!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA