Priča se da se putnici na niškom aerodromu ne kontrolišu zbog korone. Proverili smo šta je istina

Da je stanje ipak neuobičajeno, vidi se samo po zaštitnim maskama na licima osoblja koje dolazi u neposredan kontakt sa dolazećim putnicima

  • 9

Tragom informacije koja se pojavila u nekim medijima da putnici koji sleću na niški aerodrom "Konstantin Veliki" ne prolaze nikakvu kontrolu, iako dolaze sa područja gde je registrovan korona virus, novinar Telegrafa se obreo u niškoj vazdušnoj luci i ustanovio da se sve propisane mere do detalja primenjuju.

Na niškom aerodromu danonoćno dežura šest sanitarnih inspektora, a svaki putnik prolazi rigoroznu kontrolu pre nego što mu se dozvoli da napusti zgradu. Da je stanje ipak neuobičajeno, vidi se samo po zaštitnim maskama na licima osoblja koje dolazi u neposredan kontakt sa dolazećim putnicima. Sa druge strane, retki su oni koji ulaze ili izlaze iz aviona koji nose vidljivu zaštitu.

Aerodrom Konstantin Veliki u Nišu Foto: D.K./Telegraf.rs

Putnici iz Berlina, sa kojima smo danas razgovarali, tvrde da ne strahuju od epidemije, iako je u ovom gradu potvrđeno oboljevanje nekoliko ljudi.

- Znam da u Berlinu ima dvoje, troje bolesnih, ali se ništa posebno ne dešava. Ulice su pune ljudi, sve radnje rade, čak se ni maske ne nose. Ne strahujem od zaraze, ako će se desiti, desiće se – kazao je Nebojša Novoselac.

Inspektorka i putnik Milan Cerović, Foto: D. K.

Istog je stava bio i njegov saputnik na letu iz Nemačke Milan Cerović.

- Živim u Berlinu godinama, znam da se zaraza proširila i na taj grad, ali nisam promenio navike. Koliko sam primetio, ništa se nije promenilo, nema straha od epidemije – rekao je Cerović neposredno po sletanju na niški aerodrom.

Slađana Veličković, granični sanitarni inspektor koja je prva dočekala putnike iz Berlina kaže da za sada nema sumnje o koroni među putnicima koji su stigli u Niš.

Inspektorka i putnik Slađana Veličković, granični sanitarni inspektor, Foto: D. K.

- Svaki let je pokriven dežurstvom sanitarnog inspektora, svaki putnik je prošao pored termovizijske kamere koja se nalazi na ulazu u zgradu. Putnici prolaze jedan po jedan, svakome od njih se meri temperatura. Ako bi bila viša od 37 stepeni, na monitoru bi se pojavio crveni okvir koji bi blinkao na osnovu čega bismo ustanovili koji putnik ima povišenu temperaturu. Njega bismo izdvojili, još jednom bi mu proverili temperaturu termometrom, obavili sa njim razgovor po propisanoj proceduri nakon čega bi sledilo njegovo zbrinjavanje. Međutim, ta procedura do sada nije primenjivana jer su svi putnici bili zdravi - objašnjava Veličković.

Kaže da su putnici koji stižu sa zaraženih područja već prošli kontrolu na aerodromu sa kojeg su poleteli, što im olakšava posao.

Aerodrom Konstantin Veliki u Nišu Algoritam propisuje strogu proceduru, Foto: D.K./Telegraf.rs

- Razgovarali smo sa putnicima iz Italije koji su nam kazali da bolesnima nije ni dozvoljeno da uđu u avion – dodaje sanitarna inspektorka.

Goran Stamenković, pomoćnik ministra zdravlja kaže da je na svim graničnim prelazima pojačan sanitarni inspekcijski nadzor.

- Primenjujemo preporuke Svetske zdravstvene organizacije i Instituta za javno zdravlje Srbije „Batut“ sadržane u Algoritmu koji propisuje proceduru i postupke koji se primenjuju u delu kontrole putnika u međunarodnom saobraćaju u cilju sprečavanja oboljenja od korona virusa. To su stručne procedure o načinu postupanja koje podrazumevanju uzimanje i obradu podataka od putnika. Uključuju merenje temperature, uočavanje spoljnih simptoma kao što je kijanje, curenje nosa, opšta iscrpljenost, bolovi u grudima i otežano disanje – objašnjava Stamenković.

Aerodrom Konstantin Veliki u Nišu Posao olakšava to što su putnici kontrolisani na ulasku u avion, Foto: D.K./Telegraf.rs

Algoritam propisuje strogu proceduru koja na sreću u Srbiji još nije primenjena.

- Termovizijske kamere su podešene da reaguju na temperaturu višu od 37 stepeni. Ukoliko kamera odreaguje, inspektor u saradnji sa graničnom policijom i upravom aerodroma izdvaja tog putnika i stavlja ga u kućnu izolaciju od 14 dana a onda Zavod za zaštitu zdravlja u Nišu procenjuje da li je putnik za hospitalizaciju na Infektivnoj klinici. Koliko znam, do sada nijedno takvo rešenje na niškom aerodromu nije doneto – kaže Stamenković.

Podseća da je od pojave korona virusa do sada doneto 160 takvih rešenja za sve granične prelaze, najveći broj na aerodromu „Nikola Tesla“.

Aerodrom Konstantin Veliki u Nišu Foto: D.K./Telegraf.rs

- Pod nadzor je stavljeno 218 putnika ali ni kod kod koga nije otkriven virus – kaže Stamenković.

Ukazuje da se kao deo mera za prevenciju širenja korona virusa putnicima uručuju štampana upozorenja na tri jezika na svim graničnim prelazima u kojima se između ostalog navodi da su dužni da poštuju zakone o zaštiti zdravlja stanovništva zemalja u kojima se nalaze.

(D. K.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • M

    5. mart 2020 | 21:39

    Na aerodromu u Moskvi svaki, ali svaki putnik koji dolazi iz zemlje u kojoj ima zaraženih od koronavirusa, ne bitno da li ima jedan ili 100 u toj zemlji iz koje putnik dolazi, ide na sanitarni punkt gde potpisuje dokument o kućnm karantinu od 14 dana gde ima obavezu da se svaki dan javi na telefon lekaru koji ga zove, a zabranjen mu je izlazak iz kuće, odnosno moze on da izađe do prodavnice ali u dokumentu piše da ako zarazi nekoga ide godinu dana u zatvor, a ako zaraženi umre sleduje mu 5 godina zatvora. Pošto možeš biti zaražen i da nemaš simptome naravno da se niko ne usuđuje da izlazi iz stana tokom tog propisanog karantina.

  • plavi safir

    5. mart 2020 | 19:41

    Sestra i zet danas sleteli u Bg iz Nemačke isto bez kontrole

  • K

    5. mart 2020 | 20:04

    Ni u beogradu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA