≫ 

Sedam medicinara u izolaciji zbog kontakta sa zaraženim pacijentom iz Subotice

Zbog kontakta sa zaraženim pacijentom u izolaciji su doktorka, tehničar, tri medicinske sestre i dva laboranta

  • 11
korona virus, koronavirus, corona Foto: Tanjug/AP

Zaraženi I. Đ. (43) privrednik iz Bačke Topole, koji je, do sada jedini slučaj sa virusom korona u Srbiji, prebačen je u subotu iz subotičke bolnice na dalje lečenje u Klinički centar Vojvodine. Ovaj biznismen, koji pored srpskog ima i državljanstvo Mađarske, zbog stalnih skokova temperature koje je imao u noći između petka i subote transportovan je u Novi Sad nakon lekarske vizite.

- Posle vizite, koju su zajednički obavili subotički lekari, ali i kolege iz Beograda i Novog Sada, odlučeno je da pacijent bude prebačen u tercijarnu zdravstvenu ustanovu zbog stalnih skokova temperature koje je imao tokom noći - stoji u saopštenju ministarstva zdravlja.

Njegovo lečenje, kako se navodi, biće nastavljeno u KC Vojvodine pod nadzorom infektologa i ostalih lekara iz Novog Sada i Beograda. Inače, članovi porodice zaraženog negativni su na ovaj virus, a nadležni će, kako je najavljeno, narednih dana ispitati i proveriti sve ljude sa kojima je ovaj muškarac bio u kontaktu tokom prethodne dve nedelje.

Inače, ovaj Topolčanin je medicinsku pomoć najpre potražio u Domu zdravlja u Bačkoj Topoli, gde su mu rekli da samo podrobnije analize mogu pokazati o čemu se radi. On je potom u privatnoj poliklinici u Subotici samoinicijativno uradio CT pluća koji je pokazao tešku upalu, kakvu i izaziva virus korona. To je prvi primetio tehničar u toj poliklinici i odmah alarmirao lekara, kao i infektivno odeljenje u subotičkoj Opštoj bolnici.

- Zbog kontakta sa zaraženim pacijentom u preventivnoj kućnoj izolaciji su doktorka, tehničar, tri medicinske sestre i dva laboranta. Oni neće dolaziti na posao 14 dana i moraće da reaguju na svaku promenu zdravstvenog stanja - saznaju "Novosti" od upućenih u ovaj slučaj.

- S obzirom na to da je pacijent kod njih bio u sredu, već bi neki simptomi, ukoliko su zaraženi, trebalo da se pojave. Simptome korone za sada nemaju i svi se dobro osećaju. Prostorije gde su vršeni pregledi, čekaonica i drugi delovi zgrade su odmah dezinfikovani.

Na virus korona nisu testirani samo članovi porodice, već i saradnici iz firme koji su u periodu kada se pretpostavlja da je zaražen bili sa njim u kontaktu.

- I njima je sugerisano da jedno vreme provedu u izolaciji, bar dok ne stignu rezultati testiranja. Niko od njih trenutno nema nikakve simptome i svi se dobro osećaju - kaže izvor lista.

Inače, I. Đ. je neposredno pre nego što je osetio tegobe bio u poseti sestri u Budimpešti. Nezvanično, kao predstavnik preduzeća koje ima pogon u centralnoj Srbiji, nedavno je boravio u Italiji.

Ministarstvo zdravlja saopštilo je i da su u subotu od osam do 18 sati testirani uzorci još 16 osoba i da su svi bili negativni na novi virus korona.

Video: Potvrđen prvi slučaj korona virusa u Srbiji: Zaražen muškarac (43) iz Bačke Topole

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vule

    8. mart 2020 | 00:13

    Srbija je spremna :))) Pa ovaj lik je isao redom licno od lekara do lekara i molio da ga neko pregleda jer ga na telefon niko nije fermao ni 2%

  • Prle

    8. mart 2020 | 01:34

    I da neode covjek sam privatno vi ga vratiste kuci kao i vecinu i sjutra 50 inficiranih spreni ste kao i uvijek.

  • Duka

    8. mart 2020 | 00:54

    Eto koliko je bio savestan i posten kako prica nas ministar. Odmah San rekao da je takvo ponasanje nesavesno. A sta je sa policijom i carinom kojima je dao pasos u ruke prilikom kontrola. To nista je li...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA