≫ 

INFOGRAFIKA Mapa gradova koji su se pobratimili u pravoslavlju: Ko je zvao, ko odgovorio?

Što više poredite patriotske slike iz Srbije, Republike Srpske i Crne Gore, to ćete više nailaziti na ove parove

  • 34
Svetinje infografika Ilustracija: Nikola Jovanović Foto: Facebook, Twitter, ATA Images, Ivica Simić, vijesti.me

"Novi Sad pravoslavlje čuva, nek se javi srpska Budva", tim je rečima, stilizovanim ćiriličnim pismom, ukrašena velika srpska trobojka koja je u jeku borbe za očuvanje svetinja u Crnoj gori osvanula u Novom Sadu. I Budva se javila.

A javila se i Pljevlja Žarkovu, Sutomore Kosovu Polju, Cetinje Banovom brdu, i javio se Kotor Smederevu... Što više poredite patriotske slike iz Srbije, Republike Srpske i Crne Gore, to ćete više nailaziti na ove parove.

Čini se da narod Srbije i narod Crne Gore u posleratne, poslednje dve decenije, ništa nije toliko zbližilo kao sporni crnogorski Zakon o slobodi veroispovesti. Tako su se gradovi i naselja "pobratimili" preko sprejeva i zidova, uz jednu jasnu poruku "Ne damo svetinje".

Jer, taj Zakon se meša ne samo u slobodu veroispovesti (što bi trebalo da bude sasvim normalno u jednoj evropskoj državi), već i u pitanje imovine nad verskim objektima. A to su pravoslavni Srbi shvatili doslovno kao "otimanje", budući da u Crnoj Gori deluje i kanonski nepriznata pravoslavna crkva.

Srpski gradovi "preko noći" obojeni su u trobojke, a svaki grad ili naselje kao da su se takmičili ko će da ima lepši i veći simbol srpsktva, pravoslavlja i bratstva.

"Budva vjeru nosi, Novi Sad da se ponosi", odgovor je koji je stigao sa juga.

"Smederevo braću zove, javi nam se, naš Kotore" poruka je na jednoj trobojci u ovom podunavskom gradu.

Sa mora je stigla poruka "Kotor Smederevu odgovara. I mi smo vjera pravoslavna".

Ne samo gradovi, već i beogradski kvartovi su se priključili ovim pozivima.

"Sačuvati svetinje Žarkova je želja! Nek se javi srpska Pljevlja"

"Srpska Pljevlja sve su jača, kad su uz njih iz Žarkova braća!"

I Čubura je poslala "glas" i to "braći preko Morače". Naravno, dobili su odgovor.

I gradovi u Republici Srpskoj priključili su se podršci - "Junačkom Zvorniku iz Bara bratski glas" odgovor je koji su crnogorski vernici poslali na parolu "Zvornik kliče braći iz Bara, branićemo svetinje, zajedno do kraja!"

Trebinje se zbratimilo s Danilovgradom, Pančevo sa Podgoricom, Prokuplje sa Herceg Novim...

Video: Zašto sveci pravoslavne crkve nisu optočeni dijamantima?

(M. B.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Petar2222

    8. mart 2020 | 11:06

    Ima jedna vrlo bitna stavka. Zblizili su se sa Litijasima. Ne sa narodom Crne Gore! Jer nije Crna Gora ovih 70-ak hiljada sto seta. Crna Gora ima 650,000 stanovnika! Koji Vas zbog vaseg huskanja,vasih poruka,paljenja zastava i sl. Sve manje postuje! A slozicete se da 70 hiljada...ma sve i da ih je 150.000 kao sto pokusavaju da nametnu. To Ne moze nikako biti narod Crne Gore. Sta cemo sa onih 500,000 koji ne setaju? Oni nisu narod?! Probudi se izgleda vama svakih 30 godina san o velikoj srbiji? I dalje ste u srednjem vijeku? Izgleda vam je i dalje malo ratova i poraza pa ocete jos jedan? Ali zaboravljate jednu vrlo bitnu stvar. Crna Gora nije Bosna,ni Hrvatska...znate vi odlicno da su mnogo veci od vas na nju zube polomili. Pozdrav!

  • Oppo

    8. mart 2020 | 10:59

    Kratak vam je spisak, fali ovde jos na stotine grafita.

  • Prokopije

    8. mart 2020 | 13:22

    Sve je ovo bezveze nema od toga nista

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA