≫ 

Кremenovići jedini na Balkanu liju crkvena zvona: Božanski zvuk iz Šumadije čuje se u celom svetu

"Nijedan instrument na svetu ne proizvodi takve vibracije kao što to čine crkvena zvona"

  • 0
zvona, crkvena zvona Foto: RINA

Crkvena zvona se na Balkanu liju samo u Šumadiji, u malom selu Belosavci pored Topole. Porodica Кremenović ovim poslom bavi se 26 godina, do sada su izlili preko 2000 zvona , a njihov zvuk čuje se na svim kontinentima.

- Zvona iz Topole zvone u Australiji, Americi, Švajcarskoj, Rusiji, čak i u Izraelu, ali se čuju i kroz celu Srbiju. Izlivali smo i zvona za skoro sve manastire na Кosovu i Metohiju. Posebna je čast kad možemo bar na neki način dorpineti očuvanju svetinja - rekao je Nemanja Кremenović vlasnik zvonare iz Belosavaca.

Iako je tehnologija napredovala zvona se rade na tradicionalan način, isto kao i pre 100 godina – u pesku, a sušenje se obavlja uz pomoć drva i ćumura. Majstori za zvona iz Topole kažu da nema razlike između pravoslavnog i katoličkog zvona i da je ono što ih određuje i razlikuje upravo zvuk.

- Kada vidimo zvono koje je često išarano, izgravirano urađeni fenomenalni ručni radovi, ali to mu oduzima dosta od zvuka. Najbolji zvuk se postiže kad je zvono od bronze ispolirano do visokog sjaja bez detalja na sebi - otkriva Nemanja.

Osim zvona u livnici Кremenovića proizode se i horosi i polijeleji, a svaki od njih ima svoju priču, jer dva horosa nikad nisu ista.

zvona, crkvena zvona Foto: RINA

- Ako uđemo u crkvu i vidimo neko obeležje, trudimo se to isto ugradimo u polijelej kako bi on bio specifačan, poseban i namenjen samo toj crkvi - ističe ovaj majstor iz Topole.

Livarstvo je poprilično zaboravljeno zato svako ko odluči ovim da se bavi, kako kaže Nemanja, imao bi posla jer je je ovaj stari zanat – zlata vredan. Pored spretnih ruku neophodno je imati i umetnički duh.

Stručnjaci kažu da nijedan instrument na svetu ne proizvodi takve vibracije kao što to čine crkvena zvona, ona takođe označavajui božansko prisustvo, pa zbog toga majstori koji ih proizvode imaju veliku odgovornost, a u livnici kod Кremenovića izgleda da to odlično znaju.

Video: U čast patrijarha Irineja niče crkva u njegovom rodnom selu

(Telegraf.rs/RINA)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA