≫ 

Dve žene obolele od korona virusa u Srbiji: Novi slučajevi zaraze, ukupno inficirano četvoro

Do sada su u našoj zemlji obolele četiri osobe

  • 92
korona virus, koronavirus, corona Foto: Tanjug/AP

Jutros su potvrđena još dva slučaja zaraženih korona virusom, tako da su u Srbiji ukupno četiri osobe zaražene. Kako RTS javlja, i dva nova slučaja su sa Infektivne klinike u Beogradu. Prema saznanjima Telegrafa, obolele su dve žene.

One su na novi virus testirane juče, a da su pozitivne na COVID-19 saznalo se sinoć oko 19 sati. Kako javlja Tanjug, one su prethodno bile u kontaktu sa zaraženom osobom, koja je trenutno u inostranstvu.

Nakon njenog odlaska iz Srbije, dve zaražene državljanke naše zemlje osetile su prve simptome bolesti. Njihovo stanje je stabilno.

Od sinoć u 18 sati do jutros u 8 časova testirani su uzorci pet osoba od kojih su dva bila pozitivna i tri negativna na novi korona virus. 

Očekuje se da će ovog jutra biti održana sednica Vlade na kojoj će se razgovarati o novim pooštrenim preventivnim merama koje je predložila Radna grupa formirana za kontrolu koronavirusa.

Juče je potvrđen drugi slučaj koronavirusa u Srbiji, ovaj put kod kineskog državljanina.

Smešten je u Infektivnu kliniku Kliničkog centra Srbije i njegovo stanje je zasad stabilno.

Kinez koji je zaražen korona virusom zaposlen je u kineskoj mobilnoj kompaniji, saznaje Telegraf.rs. On živi u radi u Srbiji.

Zaposlen je u lokalnom predstavništu i drugi je biznismen u Srbiji koji je zaražen virusom koji hara celim svetom.

korona virus, koronavirus, corona Foto: Tanjug/AP

Kako Telegraf.rs nezvanično saznaje, ovaj kineski državljanin se nije zarazio u Kini, već je sva prilika da ga je zarazio neko ko je stigao iz te zemlje.

Podsećamo, prvi slučaj korone u Srbiji potvrđen je u Subotici kod muškarca I. Đ. (43). 

I. Đ. (43), inače preduzetnik iz Bačke Topole, krajem prošle nedelje se javio lekarima u Subotici, kada je primljen u tamošnju bolnicu. Uzet mu je potreban materijal, i novi virus mu je potvrđen u petak, 6. marta. On se zarazio dok je boravio u više navrata kod sestre u Budimpešti.

U firmi, u kojoj radi I. Đ. (43), prvozaraženi korona virusom u Srbiji, nisu, niti će biti sprovedene zaštitne mere radi sprečavanja širenja COVID 19.

Kako se ponašati ako sumnjate da ste zaraženi

Ministarstvo zdravlja i Institut za javno zdravlje "Dr Milan Jovanovic Batut" dali su sledeće preporuke za sve građane koji posumnjaju da su zaraženi ovim virusom:

- ako se osete simptomi infekcije organa za disanje: povišena temperatura, kijavica, kašalj, curenje iz nosa, otežano disanje ili drugo - treba pozvati telefonom epidemiologa Instituta ili Zavoda za javno zdravlje, nadležnog za područje u kojem građanin boravi, od kojeg će se dobiti uputstva o daljem postupku;

- za bliže informacije treba pozvati broj Ministarstva zdravlja - 064 8945 235, ili Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanovic-Batut" - 011 2684 566, ili institute/zavode za javno zdravlje na teritoriji na kojoj boravi građanin, čije kontakt informacije mogu da se nađu na linku objavljenom na sajtu Ministarstva zdravlja;

- svakako treba pojačati higijenu ruku (pranje toplom vodom i sapunom), izbegavati kontakte sa drugim osobama i koristiti maramicu u slučaju kijanja ili kašljanja.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ho

    10. mart 2020 | 09:24

    Vazno i da u ovako ozbiljnoj situaciji nas narod misli da je nebeski i da mu niko nista ne moze! Zatvorite vrtice,skole,diskoteke. Budimo ozbiljni i odgovorni! Nemojte da cekamo ono najgore. I tako naseg naroda ima malo.

  • 🇷🇸

    10. mart 2020 | 09:24

    Najstrože mere uspostaviti, strane državljane koji dođu u Srbiju držati nedelju dana u karantinu imao on ili ne simptome virusa dok se ne utvrdi drugačije.

  • Srb

    10. mart 2020 | 09:43

    I ne samo strane drzati u izolaciji neko vreme vec i nase koji dolaze iz inostranstva. Zastite nas narod, malo nas je.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA