≫ 

Koliko su spremni srpski gradovi za korona virus: Istraživali smo šta lekari treba da imaju

* Zdravstveni radnici su na prvoj liniji odbrane od korona virusa * U Srbiji je obolelo pet osoba * Zaštitnu opremu imaju sve ustanove ili im se ona raspodeljuje

  • 15
Zaštitna oprema, Hitna pomoć Niš Foto: Telegraf.rs

U Srbiji je od novog korona virusa zaraženo 5 osoba, a kako bi se suzbilo njeno širenje, danas je Vlada Srbije donela odluku da se zatvore granice za strance koji dolaze iz Kine, Italije, Južne Koreje, Irana i Švajcarske.

Osim građana, a s obzirom na to da imamo obolele, najbitnije je da se zaštite i oni koji su na prvoj liniji odbrane od novog virusa - zdravstveni radnici, zbog čega je za ustanove nabavljana dodatna zaštitna oprema - rukavice, maske, kaljače, mantili, skafanderi, naočare...

Naime, sve ustanove su morale da dostave šta im je neophodno, država je to nabavila i već krajem prošle nedelje počela da raspodeljuje.

Koliko je zaštitna oprema u ovoj situaciji bitna istakao je na Fejsbuku i epidemiolog Predrag Kon, koji je napisao da je "krajnje vreme da stigne zaštitna oprema svim zdravstvenim ustanovama".

Tim povodom, proveravali smo kakva je situacija po gradovima sa zaštitnom opremom, kao i šta treba da imaju zdravstvene ustanove i medicinski radnici u određenim situacijama od te opreme. 

Kako smo uspeli da saznamo svi veći centri u Srbiji poput Beograda, Niša, Kragujevca...imaju zaštitnu opremu, a ono što im nedostaje, trebalo bi da im stigne u toku dana.

Naša dopisnica iz Niša javlja da su tamošnje zdravstvene ustanove u potpunosti spremne za zbrinjavanje zaraženih korona virusom, mada na području koje pokrivaju do sada nije zabeležen nijedan slučaj epidemije koja je zahvatila skoro čitav svet.

Švajcarska korona virus Foto: Tanjug/AP

Niški lekari spremni 

Zavod za hitnu medicinsku pomoć u Nišu, koji je prvi na liniji prihvata eventualno obolele, poseduje svu opremu za zaštitu osoblja i sprečavanje širenja virusa. Kako saznajemo, članovi medicinske ekipe, lekar, medicinski tehničar i vozač prvi put su je obukli 26. februara, kada im se javio pacijent koji je imao simptome ove bolesti, ali je ustanovljeno da se ne radi o koroni.

- Poštujemo protokole propisane za postupanje u uslovima moguće zaraze ovim virusom koji primenjuje i ekipa koja odlazi na teren ali se po njemu postupa i tokom zbrinjavanja pacijenata koji dolaze u Hitnu pomoć. Ekipe koje odlaze na teren nose zaštitnu odeću, a ista takva oprema nosi se i za pacijenta. U zgradi Hitne pomoći trijažna služba prati pacijente još od ulaza, ukoliko se primete simptomi koji ukazuju na infekciju ili se žali na temperaturu, odmah se izdvaja u odeljenje za izolaciju – objasnio je direktor niške Hitne pomoći Slavoljub Živadinović.

U upravi niškog Kliničkog centra saopštavaju da su kompletno snabdeveni zaštitnom opremom u skladu sa merama koje  propisao Insititu za zaštitu javnog zdravlja Srbije "Dr Milan Jovanović Batut".

- Osim opreme, obezbedili smo i dovoljno kapaciteta za zbrinjavanje eventualno zaraženih. Imamo respiratore i sve ostalo što je potrebno za lečenje – rekli su u ovoj zdravstvenoj ustanovi.

Kako saznajemo, u niškom Kliničkom centru uskladištena je oprema za potrebe i drugih zdravstvenih ustanova u ovom delu Srbije za slučaj izbijanja epidemija Covida 19.  Na osnovu njihovih trebovanja na osnovu uputstava Republičkog fonda zdravstvenog osiguranja i uz odobrenje komisije, zaštitna oprema i ostale potrepštine biće prosleđene ostalim bolnicama na jugoistoku Srbije.

Korona virus, koronavirus Foto: Tanjug/AP

Jagodina: Osoblje je prošlo i dodatne edukacije, ovo smo ozbiljno shvatili 

U Opštoj bolnici u Jagodini kažu za Telegraf.rs da oni imaju svoju zaštitnu opremu ali da očekuju da im u toku dana stigne još maski, zaštitnih odela i ostalo...

- Sve procedure smo usvojili, stalno smo na vezi sa Zavodom za javno zdravlje, i čekamo raspodelu opreme iz Kragujevca. Spremni smo za potencijalni dolazak korone, osoblje je prošlo i dodatne edukacije. Mi smo ovo ozbiljno shvatili - rekao je za naš portal direktor ove zdravstvene ustanove Miloš Lukić.

U ovoj ustanovi se inače, kako nam je rečeno, niko još nije javljao sa simptomima sličnim znacima korona virusu.

Kragujevac: Imamo sve što je potrebno

Direktor kliničkog centra Kragujevac prof. dr Predrag Sazdanović kaže za naš portal da je oprema za druge ustanove još danas bila na raspolaganju.

- Imamo sve što je  potrebno od kapa, maski, kaljača, preko mantila, skafandera - naveo je on.

Maske za korona virus Foto: Marko Jovanović

Kad se nose samo maske i rukavice, a kad i skafanderi

Profesor Branislav Tiodorović, epidemiolog i nekadašnji direktor Instituta za javno zdravlje u Nišu, objasnio je do detalja za naš portal šta sve i u kojim situacijama zdravstveni radnici moraju da imaju od opreme.  

- Kada epidemiolog, medicinska sestra i tehničar idu u kuću potencijalno obolelog na njegov poziv, mora da ima kompletnu opremu a to podrazumeva takozvani skafander, masku i zaštitne naočare, što znači da moraju da budu oobučeni od glave do pete. Zbog čega naočare? Zato što ulazno mesto nisu samo usta i nos već i konjuktive oka. Takvu istu opremu moraju da imaju i na infektivnim klinikama i infektivnim odeljenjima, tamo gde se leče oboleli od korona virusa - navodi prof. dr Tiodorović.

Ako su epidemiolozi zaključili da pacijent treba da se prebaci na infektivnu iz svoje kućne samoizolacije, Hitna pomoć po njega mora da dođe kolima koja služe samo za te namene, a zdravstveni radnici u njima moraju, takođe, da budu u kompletnoj zaštitnoj opremi.

- Oni zdravstveni radnici koji rade sa onima koji su zdave osobe, odnosno zdravi kontakti zaraženog, i nemaju znake oboljenja, za njih je dovoljno da imaju zaštitnu masku i rukavice. Oni samo pregledaju osobu, koja mora da ostane u kućnoj izolaciji 14 dana - kaže naš sagovornik:

- Pošto se može desiti da i pored svih uputstava zaraženi dođe direktno u dom zdravlja ili u bolnicu, onda pored maski i rukavica te ustanove moraju da imaju i sobu za izolaciju.

Prva faza korone u Srbiji 

Prema njegovim rečima, u ovoj takozvanoj prvoj fazi korona virusa u Srbiji, u kojoj se trenutno nalazi Srbija, nije potrebno praviti uslove za masovan smeštaj i najbolje je i najefektnije biti u kućnoj samoizolaciji. Onaj ko ima uslove za to - posebnu sobu, mora imati i poseban pribor za jelo, posebnu čašu za vodu, a u tom objektu i toaleti moraju da se dezinfikuju redovno.

On podseća da je najvažnije da svaki građanin bude svestan da štiteći svoje zdravlje štiti i zdravlje svoje porodice.

- Dete ne treba da ide u školu ako je bolesno, zaposleni na posao. Znam za naše građane koji su došli iz Kine koji su ostavili dete kod kuće ne 14 već 21 dan predostrožnosti radi, iako nije imalo simptome. To je samosvest i treba pozivati ljude na poštovanje mera i na samosvest - kaže Tiodorović i kaže da je najvažniji podatak odakle dolazi osoba za koju se sumnja da je zaražena, gde je putovala, sa kim je putovala...

- Još jednom, ne treba ići u zemlje koje su najrizičnije a to su Italija, Kina, Južna Koreja, Iran, a evo sad i Švajcarska, nažalost - rekao je naš sagovornik i dodao za kraj da ruke treba prtati više puta dnevno a ne samo pre i posle jela i pre i posle upotrebe toaleta, već bukvalno pri svakom ulasku u kuću.

VIDEO: Sledite uputstva Ministarstva zdravlja i smanjite rizik od zaraze korona virusom

(Ekipa Telegrafa.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • N.N.

    10. mart 2020 | 23:11

    Neka kaže nešto dr Nestorović. Kako ga samo nije stamota??? A o odgovornosti, on je lekar, o tome treba da se izjasne nadležni. Da idemo u šoping u Italiju, najsmešniji virus...Užas!!!

  • Laza Delija

    10. mart 2020 | 22:56

    Spremni smo ko Zvezdina odbrana za Bajern i Totenhem negde izmedju.

  • Mina

    10. mart 2020 | 22:41

    Ako krene odjednom, kao u Italiji, niko nije spreman! REAGUJETE I SHVATITE SITUACIJU OZBILJNO!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA