≫ 

Da li će vozači, kontrolori i kondukteri nositi maske? Neke mere se već preduzimaju u javnom prevozu

Ono što se ne vidi, a dešava se u garažama je - dezinfekcija

  • 31
Korona virus prevoz Foto: Shutterstock

Javni prevoz jedno je od najrizičnijih mesta za prenošenje respiratornih infekcija, a kako je u porastu broj obolelih od korona virusa u Srbiji i, naročito, u regionu - pitali smo nadležne da li možemo da očekujemo da u jednom trenutku vozači, kontrolori i kondukteri u vozilima nose i zaštitne maske.

U situaciji koja se menja iz časa u čas, preduzeća uvode različite mere zaštite i dezinfekcije, a sve oči uprte su u nadležne zdravstvene institucije.

Za sada, prevoz funkcioniše normalno, niko ne nosi maske i nema panike. Ali, prevencije ima. Ono što se ne vidi, a dešava se u garažama je - dezinfekcija. U slučaju potrebe, uvešće se i maske.

Dok iščekujemo odgovor GSP-a, iz Konzorcijuma privatnih prevozika kazali su nam da su opremljeni sredstvima za dezinfekciju i da se autobusi redovno čiste u garaži. Za to postoje jasna uputstva Sekretarijata za javni prevoz.

- Nama je Grad, odnosno Sekretarijat, dostavio uputstvo u vezi sa podizanjem nivoa higijene u unutrašnjosti vozila. Rukodržači, ručke, sedišta, kabine vozača, validatori, dodatno se čiste sredstvima na bazi alkohola ili asepsolom. Imamo i uputstvo da se izvrši nabavka dezinfekcionih sredstava, ali ne i da pravimo velike zalihe, već da nabavljamo po potrebi. Zajednički će se pratiti odluge Vlade i Grada, a ako bude i to potrebno, koristiće se maske od strane voznog osoblja - kaže Drago Tošić iz Konzorcijuma privatnih prevoznika.

Korona virus prevoz Foto: Shutterstock

Iz Apeksa, koji upravlja sistemom Busplus kazali su da u svakom trenutku prate situaciju i instrukcije nadležnih organa.

- Svakodnevno pratimo situaciju vezano za širenje korona virusa i postupaćemo u skladu sa preporukama nadležnih institucija - kazali su nam.

Kako saznajemo i Srbijavoz, koji prevozi putnike u celoj Srbiji, priprema mere koje će se sprovoditi u narednom periodu, a njihove mašinovođe i kondukteri normalno rade sa putnicima. Kako smo saznali, od mera koje se podrazumevaju je i pojačana higijena ruku, ali detaljna uputstva tek se očekuju u skladu sa preporukama.

Video: Snimak jednog ludila: Skinuo masku, polizao ruku pa sekret razmazao po šipki u prevozu

(Mateja Beljan)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • E ovako

    10. mart 2020 | 22:09

    Samo kontrolori bi trebalo da nose maske!Da ih lakše prepoznamo!🤪

  • Yanko

    10. mart 2020 | 20:49

    Ne znaci mnogo ta dezinfekcija vozila. Dok vozilo stigne do garaze virus se vec rasirio a sutra ce jos vise. I tako iz dana u dan...

  • Bojan

    10. mart 2020 | 22:54

    Ovako stoje stvari kao covek od struke moram da kazem da me sramota nekih kolega virusologa. Pod 1 virus se ne moze ubiti unistiti sapunom asepsolom antibioticima vec samo bakterije virus ne hvala na paznji!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA