Kruže priče da Srbija nema dovoljno respiratora u slučaju širenja korone, ovo je reakcija nadležnih

Od SZO danas Srbiji stiže i 10.000 hirurških maski, 10.000 pari jednokratnih rukavica, 200 maski N95, 1.400 jednokratnih mantila i 200 zaštitnih naočara

  • 21
Koronavirus, respirator, bolesnik Foto: Tanjug/AP

Srbija raspolaže sa dovoljnim brojem respiratora, čak i u slučaju da imamo drastično povećanje broja obolelih od novog korona virusa, rekao je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić, nakon sastanka državnog vrha sa lekarima koji su na prvoj liniji odbrane od covid-a 19.

Društvenim mrežama kruže informacije da u ovom trenutku naše zdravstvene ustanove nemaju dovoljno respiratora kada se suočavamo sa novim virusom. Predsednik je, međutim, precizirao da imamo više stotina respiratora, od kojih je trenutno samo jedan zauzet.

- Obezbedili smo sasvim dovoljno respiratora što za jednu zemlju, koja nije na nivou razvoja Italije, Španije, Francuske Nemačke, nije neuobičajeno. Imamo ih više nego dovoljno i u slučaju drastičnog povećanja broja obolelih - rekao je predsednik Vučić.

Prema njegovim rečima, mi imamo i respiratore i za druge bolesnike, a ne samo za one koji su oboleli od korone.

- Imamo više stotina slobodnih respiratora, a samo jedna osoba je na njemu. Bila je još jedna, ali je skinuta. Trenutno nam je samo jedna osoba na respiratoru. Mi smo toliko dobro pripremili da mi samo u Beogradu možemo "4 plus 4", na osam mesta respiratore da angažujemo i da ljude odvezemo - kazao je on.

Od SZO danas Srbiji stiže i 10.000 hirurških maski, 10.000 pari jednokratnih rukavica, 200 maski N95, 1.400 jednokratnih mantila i 200 zaštitnih naočara.

Takođe, i od Galenike će sistem zdravstva dobiti nove količine skafandera, čizama, maski...

- Po 1.000 komada na dnevnom nivou je Galenika u stanju da proizvede - rekao je Vučić.

Video: Vučić: Imaćemo mrtvih od korone ali nam je svinjski grip mnogo više ljudi iskidao

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ms jeste pusti snovi

    11. mart 2020 | 22:53

    Proverite u S. Mićtovici stanje!!! Šta oni imaju! Sramota! Manjak osoblja, respiratori na prste jedne ruke da izbrojite, a o zaštiti za njih da ne pišem!

  • Micko

    11. mart 2020 | 22:52

    Mi nemamo ni maske a kamo li raspiratore

  • Kao...

    11. mart 2020 | 23:17

    10.000 maski! Sta je to? U Leskovcu maske ni na vidiku, a niko na ulici istu ne nosi. Povukli ste maske iz prodaje, a medicinsko osoblje nosi po cele kutije kuci! Sram vas bilo!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA