• 0
 ≫ 

Zabranjene posete domovima za stare u Srbiji zbog korona virusa

 ≫ 

Instrukciju o ponašanju su dobili svi, potrebno je samo da je se pridržavaju

  • 0
srodne duše, penzioneri

foto: pixabay.com

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Ðorđević naložio je danas svim ustanovama za smeštaj u sistemu socijalne zaštite, u koje spadaju i domovi za stare i gerontološki centri, striktnu zabranu poseta, kao jednu od mera zaštite protiv širenja korona virusa, piše Tanjug.

- Najstariji građani, prema rečima struke, spadaju u kategoriju rizičnih i najosetljivijih, kada je u pitanju korona virus. Zabrana poseta predstavlja preventivu kojom možemo da ih zaštitimo i zato molim stanovništvo, porodice i prijatelje naših korisnika, da imaju razumevanja, a sve sa ciljem da zaštitimo naše najstarije korisnike - naveo je Ðorđević u saopštenju dostavljenom medijima.

Ministar je istakao da je do juče važila preporuka da se ustanove u okviru sistema socijalne zaštite ne posećuju, ali da je od danas to najstrože zabranjeno.

- Obaveštenje o zabrani poseta mora da bude istaknuta u ustanovama, ali ćemo o svim aktuelnostima obaveštavati javnost i putem sajta Ministarstva. Molim sve da imaju razumevanja, ovakvim ponašanjem zaštitićemo i naše radnike, a veoma je važno i da se oni posle posla vrate zdravi svojim porodicama - rekao je Ðorđević.

Ističe i da higijena mora da bude na najvišem nivou, a u dogovoru sa Ministarstvom zdravlja i ministrom Zlatiborom Lončarom, navodi Ðodrđević da je obezbeđen dovoljan broj maski, zaštitne opreme i sredstava za dezinfekciju.

- Instrukciju o ponašanju su dobili svi, potrebno je samo da je se pridržavaju - podvukao je Ðorđević.

U svrhu zaštite korisnika i preventive instrukcije Ministarstva su: zabranititi posete ustanovi za smeštaj do uspostavljanja povoljne epidemiloške situacije na teritoriji Srbije, ograničiti boravak i kretanje lica van sistema socijalne zaštite u objektima ustanova isključivo na obavljanje poslova i radnji kojima se obezbeđuje neprekidnost pružanja usluge smeštaja, prijem novih korisnika smeštaja vršiti isključivo uz zdravstvenu dokumentaciju da nisu zaraženi novim virusom.

Zatim, instrukcije su i da novoprimeljeni korisnici usluge smeštaja preventivno budu u karantinu u trajanju od 14 dana u okviru ustanove, a u slučaju eventualne pojave simptoma virusne infekcije, kod zaposlenih i korisnika smeštaja, dužni su da odmah obaveste nadležnu zdravstvenu ustanovu i Ministrstvo za rad.

Takođe, svi zaposleni u ustanovama socijalne zaštite u obavezi su da striktno postupaju u skladu sa ovim i instrukcijom na broj 500-01-2/2020-09 od 10. marta 2020. godine, za šta su odgovorni direktori ustanova.

Video: Pogledajte kako virus može lako da se proširi van bolnice: Vodite računa o higijeni ruku

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Ne želim da budem informisan
Ok