≫ 

Epidemiolog Predrag Kon: Podneću ostavku na svoju funkciju ako se škole zatvore bez racionala

- Imam utisak da je već doneta odluka da se škole zatvore, i ako je to bez racionala, ja onda zaista nemam više šta tu da tražim - poručio je doktor

Predrag Kon Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Epidemiolog dr Predrag Kon je u gostovanju na TV Prva, govoreći o trenutno najaktuelnijoj temi u svetu - korona virusu, odgovarao na ona pitanja zbog kojih smo u dilemi kada je u pitanju novi virus, ali i odgovorio na pitanje koje postavljaju roditelji širom zemlje - zašto škole u Srbiji ne treba da se zatvore.

Dr Kon je objasnio da će epidemija korona virusa posebno biti izražena u narednih 6 do 8 nedelja, te da zbog toga sada ne treba zatvarati školske ustanove na 14 dana.

- Ako se misli na dvonedeljno zatvaranje, to je pucanje u prazno jer u tom slučaju, baš onda kad ulazimo u maksimum, škole bi počele da rade - navodi epidemiolog.

Kako tvrdi, nema dileme, pak, da će škole u Srbiji svakako u jednom trenutku zbog korona virusa biti zatvorene.

- Pitanje je odabira kada ćemo zatvoriti škole, to je jako važno shvatiti. Siguran sam da sada nije taj trenutak jer još nemamo eksponencijalni porast obolelih, niti je došlo do toga da naglo, odjednom imamo 20 slučajeva. Kada bismo naglo imali skok od 20 zaraženih, odmah bismo rekli: "Gotovo, zatvaramo škole", to je jedan od tih trenutaka - objašnjava Kon.

On navodi da je struka do sada uvidela da će u narednih nekoliko nedelja doći do najintenzivnijeg epidemijskog procesa.

- Ako se škole otvaraju za dve nedelje, otvaraju se u vreme kad je maksimum. Nisam protiv ni da se škole zatvore na 6 nedelja, ali da se zna jasno da je to to. U nekim rasparavama, ja sam čak govorio i da ako ne bude tako, da ću dati ostavku na svoju funkciju u slučaju da se ne poštuje ovaj racional, to da se sada ne zatvaraju škole - poručio je on.

- Nezatvaranje škola je otpor struke, odnosno nas kao tima koji imamo različite stavove po pitanju asimptomatskog prenošenja. Ipak, kao tim smo koherentni po pitanju predloženih mera. Imam utisak da je već doneta odluka da se škole zatvore, i ako je to bez racionala, ja onda zaista nemam više šta tu da tražim. Ne zato što teram neki inat. Ako neko misli da će zatvaranjem škola na dve nedelje rešiti stvar - neće - naveo je doktor.

Pravila samoizolacije

Dr Kon je objasnio i šta je racionalno ponašanje u ovim trenucima, kada se korona virus širi u zemlji.

- Racionalno ponašanje je da pratiš svoje stanje i da ne dozvoliš nekog zaraziš. Ako je neko u situaciji da se potencijalno razboli, da se odmah javi zdravstvenoj ustanovi. On se onda vodi kao verovatan slučaj zaraženog - objašnjava epidemiolog.

On navodi i kako bi trebalo da se ponašaju oni koji su u samoizolaciji.

- U okviru same porodice, onaj ko je u samoizolaciji mora da obezbedi poseban prostor, ako toga nema, da se izoluje u bolnici. Ako je osoba izolovana u okviru svog stana, ukućani ne smeju da budu s njom u kontaktu. Ta osoba treba da stavi masku, da pokrije nos i usta ako dolazi u kontakt sa ukućanima, a oni da čak ni ne ručaju sa njim. Jako je teško, ali izvodljivo - kaže doktor.

Na pitanje čega da se pridržavamo, odgovara: "U ratu smo sa ovim virusom i zato treba da smanjimo kontakte na najmanju moguću meru. Čak i kad ima poslova gde su nužni kontakti, i tad treba da se postupa racionalno".

Video: Muzičari iz Bolonje muzikom protiv koronavirusa

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Koviljkinna

    14. mart 2020 | 15:45

    Ja visoko cenim misljenje nasih epidimiologa. Kazem moje misljenje.

  • Сара

    14. mart 2020 | 15:23

    Оно, кад неписмен свет коментарише људе који се цео живот баве медицином и лечењем таквих.

  • Boris M

    14. mart 2020 | 15:39

    - Da li neko razmišlja gde će deca ako se zatvore škole (vrtići, jaslice) i ko će tu decu da čuva ? - Ako nemaju babu, dedu, rodjake da ih čuvaju moraće neko od roditelja morati da uzme bolovanje ili neplaćeno odsustvo...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA