• 1

Advokatima u CZ-u posete ograničene na 15 minuta, moraju da dođu sa zaštitnom maskom

Ova odluka je doneta u skladu sa preporukama Instituta "Batut" i Infektivne klinike KC Srbije

  • 1
Okružni, Centralni zatvor, CZ

Foto: Milena Đorđević

Okružni zatvor u Beogradu (CZ) u Bačvanskoj ulici, ograničio je posete advokata njihovim branjenicima u pritvoru na 15 minuta u cilju sprečavanja moguće epidemije korona virusa u penalnim uslovima.

Advokat je dužan i da u posetu pritvoreniku dođe sa zaštitnom maskom, koju donese sa sobom, navodi se u odluci upravnika ovog zatvora, koja je objavljena na sajtu Advokatske komore Beograd.

Zatvor je predvideo da samo jedan advokat može da dođe u posetu, a ako pritvorenik ima više advokata - branilaca, oni u posetu mogu ostvariti jedan po jedan.

Ova odluka je doneta u skladu sa preporukama koje je dao Institut za javno zdravlje "Milan Jovanović Batut" i Infektivna klinika KC Srbije.

Advokati traže da se suđenja drže samo za hitne predmete

Advokatska komora Srbije predložila je Ministarstvu pravde da s Vrhovnim kasacionim sudom i Republičkim javnim tužilaštvom razmotri mere i organizuje da se održavanje suđenja svede na neophodna minimum imajući u vidu ubrzano širenja korona virusa, zabranu održavanja javnih skupova i proglašenu pandemiju.

Advokati predlažu da se održavaju samo ona suđenja za koje postoje razlozi hitnosti ili povreda ljudskih prava koja ne trpe odlaganja, da se na isti način redukuju tužilačke istrage, kao i da se ograniči ulaz u sudove, druge pravosudne institucije i okružne zatvore.

Komora takođe predlaže da se na ulazima u sve sudove, tužilaštva i okružne zatvore postave dezinfekciona sredstva i obezbede zaštitne maske, kao i da se u sudnicama i drugim prostorijama sudova, tužilaštava i okružnih zatvora obezbede sredstva za dezinfekciju ruku, a stolovi, kvake i drugi predmeti, koji su izloženi konstantnim kontaktima, redovno dezinfikuju odgovarajućim sredstvima.

Smatra da je neophodno da se preduzmu i sve druge potrebne mere u skladu s preporukama Ministarstva zdravlja, Svetske zdravstvene organizacije i drugih zdravstvenih ustanova.

Okružni zatvor

Advokati dužni da sami obezbede zaštitne maske Foto: Milena Đorđević

AKS napominje da je potrebno zaštititi zdravlje građana koji dolaze u sudove, nosioce pravosudnih funkcija, zaposlene u sudovima, advokate i sve druge učesnike u postupcima zbog svakodnevne izloženosti kontaktima s veoma velikim brojem potencijalno zaraženih osoba i podseća da kroz sudove svakodnevno prolazi više hiljada ljudi.

Inače, najveći sud u Srbiji - Viši sud u Beogradu, naložio je u četvrtak sprovđenje mera predostrožnosti povodom pojave korona virusa u svim objektima u njegovoj nadležnosti, u skladu s preporukama Ministarstva zdravlja i trenutnom epidemiološkom situacijom u zemlji.

Zaposleni u Palati pravde u Savskoj ulici i zgradi suda u Ustaničkoj ulici, kao i stranke, putem plakata istaknutim na javnim mestima upoznati su s preporukama, planirano je i da sudska straža, kao najizloženiji deo zaposlenih u sudu korisiti zaštitne rukavice i nosi maske na licu.

Sve sudije krivičnih odeljenja (za maloletnike, za prethodni postupak, sprečavanje korupcije...) obaveštene su da će lica lišena slobode prilikom privođenja najpre biti testirana merenjem telesne temperature beskontaktnim toplomerom.

Okružni zatvor

Sudovi i tužilaštva za sada rade normalno, uz mere predostrožnosti u skladu sa preporukama / Foto: Milena Đorđević

Upravniku Okružnog zatvora u Beogradu i direktoru Uprave za izvršenje krivičnih sankcija preporučeno je da ukoliko se pojave lica s mogućnim simptomima korona virusa, ne sprovode okrivljene u pritvorske jedinice suda, već da o tome obaveste Upravu Višeg suda koja će odlučiti o daljim koracima u tim slučajevima.

Direktoru Uprave za izvršenje krivičnih sankcija sugerisano je da o svim merama i preporukama dalje obavesti kazneno-popravne zavode u Srbiji, rečeno je u četvrtak Tanjugu u tom sudu.

(Telegraf.rs/ Tanjug)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Pavke

    Pa pustite ih sve na slobodu 🙏🙏🙏🙏

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima