≫ 

Iako prate nastavu na daljinu, učenici će biti ocenjivani: Roditelji dobili detaljna uputstva

Nastavnici će tokom vanrednog stanja pomno pratiti rad učenika

  • 2
Korona virus, škola Foto: Tanjug/AP

Onlajn nastava za đake osnovnih i srednjih škola počela je od utorka u 8 sati, na kanalu RTS 3 i platformi RTS Planeta. Počelo je lekcijama iz srpskog i matematike za prvačiće, usledili su časovi iz ova dva predmeta za drugi razred, pa za treći i tako redom do 18 časova. Istovremeno, učitelji i nastavnici uključili su se putem vajber-grupa i deci poslali lekcije koje su bile na redu u trenutku kada je nastava prekinuta.

Oni su poručili deci i roditeljima da redovno prate nastavu preko TV, pa ako su lekcije koje se emituju već učili, ove će im dobro doći da ponove gradivo. Od ponedeljka počinje nova šema, a u onlajn nastavu biće uključen i kanal RTS 2.

- Časove od prvog do šestog razreda prebacićemo na RTS 2, a na kanalu RTS 3 ostaće nastava za sedmi i osmi razred i počinjaće u osam sati ujutro. Kada se na RTS 3 završe časovi za sedmi i osmi razred, a za osmake još jedan predmet od po pola sata - počeće časovi iz opšteobrazovnih predmeta za srednje škole. Časovi na RTS Planeta svakako ostaju - kaže za "Novosti" Dušan Kićović, državni sekretar u Ministarstvu prosvete.

Kićović naglašava da su snimanja u OŠ "Ivan Goran Kovačić" pri kraju, a da za gimnazije onlajn nastava počinje u ponedeljak.

- Od ponedeljka će nastava i za srednjoškolce da se preseli na RTS, a lekcije će biti i na RTS Planeta - kaže Aleksandar Pajović, pomoćnik ministra za srednje obrazovanje.

Roditelji gimnazijalaca, inače, dobili su obaveštenje da se ocenjivanje nastavlja i u usmenoj i u pisanoj formi. Nastavnici će pratiti rad učenika, a ocene će dobiti tek kad se vrate u klupe.

- U ocenjivanju učenika ulogu će imati i elektronski udžbenici u kojima se nalaze i pitanja i odgovori, pa će đaci moći da se samovrednuju. Imate digitalne udžbenike, na svakoj lekciji imate pitanje i odgovore. Dete može samo da odgovori, a roditelj može da vidi da li je dete tačno odgovorilo - kazao je ministar prosvete Mladen Šarčević.

Drugi model ocenjivanja biće uz pomoćne materijale, koje će roditelji vraćati školama putem es-dnevnika.

- Drugi modeli ocenjivanja su projekti i vežbe koje ćemo slati. Ako su sebe bolje ocenili, onda su sami sebe prevarili - istakao je Šarčević.

Proba male mature, ranije zakazana za 27. mart, ili će biti održana onlajn ili će biti otkazana. Testovi su spremni, a odluku će doneti ministar prosvete do kraja nedelje - saznaju "Novosti".

- Zavod za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja spreman je i za onlajn i za uobičajeno testiranje - rekao nam je Branislav Ranđelović, direktor Zavoda.

Nastava na fakultetima Univerziteta u Beogradu odvija se onlajn, ispiti su pomereni i biće organizovani kada se za to stvore uslovi.

Video: Korona virus zatvorio škole u Šangaju: Ovako izgledaju onlajn časovi u Kini

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA