• 20

Sudija prvi oboleli Vranjanac: Korona virus doneo iz Češke, ljudi u neverici, zaposleni u izolaciji

On je sve vreme obavljao redovno svoj posao, iako je, priča se, imao povišenu temperaturu

  • 20

Muškarac, star 63 godine, kod kog je u Vranju potvrđen prvi slučaj korona virusa, sudija je Osnovnog suda u ovom gradu.

On je početkom marta boravio u Češkoj, te se pretpostavlja da je tokom puta "pokupio" virus.

Sredu popodne u Vranju je obeležila panika i neverica, nakon saznanja da je negde posle 16 časova, sudija sanitetom prebačen u niški Klinički centar, na dalje lečenje.

Građani su bili u neverici, s obzirom na to da je po povratku iz Češke, sudija sve vreme obavljao redovno svoj posao, iako je, priča se, imao povišenu temperaturu.

Informacije o stanju ovog pacijenta potvrdio je Slobodan Milenković, gradonačelnik Vranja, a ujedno i lekar.

- Pacijent je u stabilnom stanju, sa blago povišenom temperaturom, oseća se dobro. Nadležne institucije u gradu preduzele su sve potrebne mere u ovakvim slučajevima, kako bi se stanovništvo zaštitilo i sprečilo dalje širenje zaraze - kaže Milenković.

Nakon potvrde da je registrovan prvi slučaj korona virusa, zasedao je Krizni štab za suzbijanje i sprečavanje širenja virusa na teritoriji grada Vranja, kojim je predsedavao upravo gradonačelnik Milenković.

- Bilo je reči o epidemiološkoj situaciji, koja se potvrđivanjem jednog slučaja zaraze bitno menja.

Važno je da je već obavljena opsežna epidemiološka anketa, analiziraju se svi kontakti koje je zaraženi imao, tako da su svi u kućnoj izolaciji, kao i porodica zaražene osobe.

Takođe, izvršena je dezinfekcija Osnovnog suda u Vranju, gde je osoba radila, a sud će do daljeg biti zatvoren. Zaposleni u ovoj instituciji su u kućnoj izolaciji na 28 dana.

Dezinfekcija, koronavirus

Foto: Tanjug/AP

Stručnjaci Zavoda za javno zdravlje u Vranju imaće punu podršku lokalne samouprave u vršenju kontrole daljeg širenja virusa korona - dodaje Milenković.

Kako su potvrdili stručnjaci Zavoda za javno zdravlje u Vranju reč je o muškoj osobi 1957. godište, koja je od 5. do 11. marta boravila u Češkoj.

Nakon što su se pojavili prvi klinički simptomi i potvrđeno prisustvo virusa osoba je hospitalizovana, transportovana je na Infektivnu kliniku, Kliničkog centra u Nišu.

Na sednici Kriznog štaba donet je zaključak da se poveća broj lekara koji će dežurati u kol centru ZZJZ u Vranju, jer ima veliki broj poziva građana. To će biti lekari koji su primljeni u okviru projekta "Unapređenje dostupnosti zdravstvene zaštite na primarnom nivou i farmaceutske zaštite".

Takođe, do petka bi "Apoteka Vranje" trebalo da dobije nove količine asepsola, alkohola i reagenasa za pripremu gelova za dezinfekciju.

Zdravstvenom centru Vranje pomoć stiže od "Jumka", koji šije zaštitnu opremu, tako da će zaposleni biti pokriveni zaštitnim skafanderima i maskama, a pojačana je i dezinfekcija svih odeljenja i službi.

Na terenu su i Sanitarna i Tržišna inspekcija i svi deluju u svojim domenima, iako se dešava da nailaze na probleme sa građanima, koji su neretko vrlo nedisciplinovani.

Video: Strašne slike iz bolnice u Lombardiji: Pacijenti na krevetima u hodnicima, prikačeni za respiratore

(S. T.)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Marija

    Tj seta gradom,greska izvinjavam se 😊.Pritom slobodno ide do prodavnice,gde je sada policija?Kakva kucna izolacija ,ovaj covek je ne postuje.

  • Marija

    A sta je sa sa ljudima iz suda,koji trebaju biti u izolaciji,ali oni slobodno smetaju gradom?!

  • jana

    Sramotno!

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima