≫ 

Sudija prvi oboleli Vranjanac: Korona virus doneo iz Češke, ljudi u neverici, zaposleni u izolaciji

On je sve vreme obavljao redovno svoj posao, iako je, priča se, imao povišenu temperaturu

  • 20
Sudija, Vranje Foto-ilustracija: Shutterstock, S. Tasić, Pixabay

Muškarac, star 63 godine, kod kog je u Vranju potvrđen prvi slučaj korona virusa, sudija je Osnovnog suda u ovom gradu.

On je početkom marta boravio u Češkoj, te se pretpostavlja da je tokom puta "pokupio" virus.

Sredu popodne u Vranju je obeležila panika i neverica, nakon saznanja da je negde posle 16 časova, sudija sanitetom prebačen u niški Klinički centar, na dalje lečenje.

Građani su bili u neverici, s obzirom na to da je po povratku iz Češke, sudija sve vreme obavljao redovno svoj posao, iako je, priča se, imao povišenu temperaturu.

Informacije o stanju ovog pacijenta potvrdio je Slobodan Milenković, gradonačelnik Vranja, a ujedno i lekar.

- Pacijent je u stabilnom stanju, sa blago povišenom temperaturom, oseća se dobro. Nadležne institucije u gradu preduzele su sve potrebne mere u ovakvim slučajevima, kako bi se stanovništvo zaštitilo i sprečilo dalje širenje zaraze - kaže Milenković.

Nakon potvrde da je registrovan prvi slučaj korona virusa, zasedao je Krizni štab za suzbijanje i sprečavanje širenja virusa na teritoriji grada Vranja, kojim je predsedavao upravo gradonačelnik Milenković.

- Bilo je reči o epidemiološkoj situaciji, koja se potvrđivanjem jednog slučaja zaraze bitno menja.

Važno je da je već obavljena opsežna epidemiološka anketa, analiziraju se svi kontakti koje je zaraženi imao, tako da su svi u kućnoj izolaciji, kao i porodica zaražene osobe.

Takođe, izvršena je dezinfekcija Osnovnog suda u Vranju, gde je osoba radila, a sud će do daljeg biti zatvoren. Zaposleni u ovoj instituciji su u kućnoj izolaciji na 28 dana.

Dezinfekcija, koronavirus Foto: Tanjug/AP

Stručnjaci Zavoda za javno zdravlje u Vranju imaće punu podršku lokalne samouprave u vršenju kontrole daljeg širenja virusa korona - dodaje Milenković.

Kako su potvrdili stručnjaci Zavoda za javno zdravlje u Vranju reč je o muškoj osobi 1957. godište, koja je od 5. do 11. marta boravila u Češkoj.

Nakon što su se pojavili prvi klinički simptomi i potvrđeno prisustvo virusa osoba je hospitalizovana, transportovana je na Infektivnu kliniku, Kliničkog centra u Nišu.

Na sednici Kriznog štaba donet je zaključak da se poveća broj lekara koji će dežurati u kol centru ZZJZ u Vranju, jer ima veliki broj poziva građana. To će biti lekari koji su primljeni u okviru projekta "Unapređenje dostupnosti zdravstvene zaštite na primarnom nivou i farmaceutske zaštite".

Takođe, do petka bi "Apoteka Vranje" trebalo da dobije nove količine asepsola, alkohola i reagenasa za pripremu gelova za dezinfekciju.

Zdravstvenom centru Vranje pomoć stiže od "Jumka", koji šije zaštitnu opremu, tako da će zaposleni biti pokriveni zaštitnim skafanderima i maskama, a pojačana je i dezinfekcija svih odeljenja i službi.

Na terenu su i Sanitarna i Tržišna inspekcija i svi deluju u svojim domenima, iako se dešava da nailaze na probleme sa građanima, koji su neretko vrlo nedisciplinovani.

Video: Strašne slike iz bolnice u Lombardiji: Pacijenti na krevetima u hodnicima, prikačeni za respiratore

(S. T.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ceca

    19. mart 2020 | 10:49

    E svasta...imao povisenu temperaturu dosao iz Ceske, i odlazio na posao.. Pa zar mu nije palo na pamet sta bi moglo biti...ne mogu da verujem sta sam procitala...ne treba da se krive samo gastajbajteri...ima i kod nas neodgovornih...ajd da nije imao nikakve simptome pa da nije znao...ovakoooo...sta reci...

  • Andrej

    19. mart 2020 | 11:12

    Sudija! Bahato, zatucano, sebično, bezobzirno, nedostatak saosećanja, nedostatak kulture, nedostatak morala, egoizam, pohlepa,...E to je svaki ko uradi ovako nešto!

  • Dragan

    19. mart 2020 | 11:19

    I taj će sutra da kažnjava one što su prekršila zabranu izlaska napolje. Za takve odmah dupla kazna.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA