• 66

Srbi, ako dolazite iz ovih 10 zemalja, morate u izolaciju 28 dana: Za ostale je 2 nedelje

Direktor Instituta za javno zdravlje Vojvodine prof. dr Vladimir Petrović kaže za Telegraf.rs da se u samoizolaciju od 28 dana stavljaju oni koji dolaze iz država koje su označene kao žarišta epidemije korona virusom

  • 66

Video: Ovako izgleda objekat u Požarevcu za one koji krše samoizolaciju

Premijerka Srbije Ana Brnabić rekla je juče da se od 14. marta do juče u 8 sati u našu zemlju vratilo 65.142 građana iz inostranstva, kao i da među onima koji se vraćaju ima i onih kojima je korona virus već potvrđen u zemljama koje su napustili. U skladu sa tim ona je navela da svi povratnici moraju da budu u izolaciji 14 ili 28 dana, a mi smo istraživali od čega zavisi da li će naši gastarbajteri biti u izolaciji dve nedelje ili 28 dana.

Kako samo uspeli da saznamo, presudni u broju dana u izolaciju su zemlje iz kojih naši državljani dolaze. Tako će oni koji dolaze iz žarišnih područja morati da se spreme na izolaciju od skoro mesec danas.

- Naša molba je bila da ostaju u zemljama u kojima žive i borave, da se ne vraćaju, jer je teško iskontrolisati kretanje, a oni moraju da budu u izolaciji 14 ili 28 dana. U tom slučaju, šta god da se desi, naš zdravstveni sistem će biti opterećen - rekla je Brnabić na sinoćnoj konferenciji.

Direktor Instituta za javno zdravlje Vojvodine prof. dr Vladimir Petrović objašnjava za Telegraf.rs da odluka o dužini kućne izolacije, da li će biti 14 ili 28 dana, zavisi od toga iz koje zemlje dolaze naši građani.

-  Odlukom Vlade Srbije su definisane države koje su označene kao žarišta epidemije virusa COVID-19, i za njih se sprovodi samoizolacija u trajanju od 28 dana dok se za ostale zemlje sprovodi samoizolacija od 14 dana - objašnjava prof. dr Petrović.

Vladimir Petrović, epidemilog

Profesor Vladimir Petrović, direktorInstituta za javno zdravlje Vojvodine Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

On navodi koje su to zemlje iz kojih naši dolaze i idu u izolaciju 28 dana.

- Države označene kao žarišta epidemije virusa COVID-2019 za koje se izriče mera samoizolacije u trajanju od 28 dana su Italija, Švajcarska, Iran, Rumunija,  Španija,  Nemačka, Francuska, Austrija,  Slovenija i  Grčka - navodi profesor Petrović za naš portal i dodaje:

Svim građanima Srbije, kao i stranim državlјanima koji imaju boravište u  Srbiji, a koji dolaze iz drugih zemalјa, izriče se obavezna mera samoizolacije – izolacija u kućnim uslovima od najmanje 14 dana.

Korona virus, koronavirus, lekari, bolnica

Foto: Tanjug/AP

Povratnik koji prekrši izolaciju ide u karantin

Inače, u Srbiji je počela da važi da će svako od povratnika iz inostranstva ko prekrši meru samoizolacije i kreće se suprotno preporukama nadležnih - biti smešten u karantin, u jedan od tri posebna objekta namenjena u tu svrhu, u Vršcu, Požarevcu i Pirotu.

Ukoliko neko od njih ozbiljno ugrozi tuđe zdravlje, ili čak uzrokuje nečiju smrt, predviđene su i zatvorske kazne, rekla je premijerka Ana Brnabić.

- Ako u kontroli vidimo da su prekršili samoizolaciju, biće upućeni u karantin. Ako takvo lice, koje je prekršilo zabranu kretanja, zarazi druga lica i teško im naruši zdravlje, po Krivičnom zakonu može mu se izreći kazna od jedne do osam godina zatvora.  Ako usled kršenja zabrane, zarazi drugo lice i uzrokuju smrt, kazna je od dve do 12 godina - navela je premijerka.

Danas je trebalo da se otvori i karantin u Moroviću, sa 500 ležajeva, pa će oni koji ulaze u Srbiju, a nemaju obezbeđeno boravište ili ne mogu da ga dokažu, direktno biti upućeni u taj kamp zbog zaštite države i građana.

fiksni telefon

Foto: Pixabay

Telefoni za one koji dolaze 

Svi putnici iz međunarodnog saobraćaja sa rešenjem o stavljanju pod zdravstveni nadzor i u kućnu izolaciju treba da se jave Centru za kontrolu i prevenciju bolesti Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograd telefone u vremenu od 8 do 15 sati na sledeće mobilne:

064 / 850 - 3062 

064 / 850 -  3063 

064 / 850 -  3064

Ako su linije zauzete, trebalo bi da ostave SMS poruku sa ličnim podacima (ime prezime adresa i broj rešenja). Dežurni epidemiolog će ih nazvati na broj telefona sa kojeg je poslata poruka, ili neki drugi kontakt telefon, što je pre moguće. SMS poruku mogu da dostave i van predviđenog radnog vremena.

Sve osobe koje su došle iz inostranstva koji imaju rešenje graničnog sanitarnog inpektora kao i oni koji ga nemaju, a koja su dužna da se jave epidemiologu Zavoda za javno zdravlje Vranje, radi nadzora, kao i radi dobijanja drugihinformacija u vezi sa korona virusom, to mogu učiniti pozovanjem sledećih brojeva

017/421-310

064/424-23-26

065/580-62-05

065/580-62-06

061/64-36-303

062/194-62-18

062/975-17-81

064/83-10-222

064/83-10-223

Video: Pritvor u Vršcu za osobe koje prekrše naredbu o obaveznoj samoizolaciji

(LJ. Račić - lj.racic@telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Biljka

    Aman ljudi ne dolazite ako volite Srbiju. Svi cemo nestati zahvaljujuci vama svima Pocev od one zene iz Austrije sto nam je prenela virus. Docicete kada svo obo zlo nestane. Solidarisitw se bre!

  • м

    Tako je Radovane👍

  • Vasilike

    Pa pisali ste da su granice zatvorene. Kakvi sad dolasci

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima